Αν έχετε στα πλάνα σας μια καρναβαλική εξόρμηση το ερχόμενο 3ημερο, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε μια από τις 5 πόλεις του ελληνικού Καρναβαλιού που κρατούν τα ηνία της διασκέδασης.
Ο διονυσιακός κόσμος του Καρναβαλιού ζωντανεύει κάθε χρόνο και δίνει αφορμή για μίνι αποδράσεις που πρωταγωνιστεί το αποκριάτικο κέφι και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Με εντυπωσιακά άρματα και ευφάνταστες παρελάσεις, τα μασκαρεμένα πλήθη από την πρωτεύουσα του καρναβαλιού Πάτρα μέχρι το Ρέθυμνο, παρασύρονται από τον μεθυστικό χαρακτήρα της Αποκριάς. Ας δούμε λοιπόν τι έχετε να περιμένετε από τις 5 πόλεις του ελληνικού Καρναβαλιού.
Πάτρα, η πρωταγωνίστρια
Το άκουσμα και μόνο του σλόγκαν «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα!» σηματοδοτεί όσο τίποτε άλλο την έναρξη της γιορτής σε όλη την Ελλάδα. Η Πάτρα είναι ο αδιαμφισβήτητος «νούμερο ένα» καρναβαλικός προορισμός. Πρωταγωνιστεί με κέφι, χορό, τραγούδι και μεγάλα εντυπωσιακά άρματα με επίκαιρα και περιπαικτικά θέματα. Η παρέλαση με τους χιλιάδες καρναβαλιστές, οι ακόμα περισσότεροι θεατές, ο διάσημος σοκολατοπόλεμος, το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού και τα δεκάδες ξεφρενα πάρτι πλημμυρίζουν με αισιοδοξία την πόλη.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν πολύ καιρό πριν, όπως τα Μπουρμπούλια και το Καρναβάλι των Μικρών, που προλειαίνουν το έδαφος για τη Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς και την κορύφωση του Καρναβαλιού με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, η οποία καταλήγει στο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στον μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι. Αν βρεθείτε στην Πάτρα λοιπόν ετοιμαστείτε σε εγγυημένο γλέντι μέχρι τελικής πτώσης!
Ρέθυμνο, το αειθαλές
Εχοντας κλείσει έναν αιώνα παρουσίας το 2014, το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι εξακολουθεί να δίνει τον ρυθμό της Αποκριάς στην Κρήτη και όχι μόνο. Με ξεχωριστό χρώμα, οικολογική συνείδηση -τα άρματα είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά- και πληθώρα από τοπικά έθιμα, το Ρέθυμνο έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή καρναβαλικό προορισμό. Τα γραφικά σοκάκια της Παλαιάς Πόλης γεμίζουν από ντόπιους και επισκέπτες, με την τσικουδιά να ρέει άφθονη στα αποκριάτικα πάρτι, στους χορούς μεταμφιεσμένων και τις γιορτές με τις κρητικές μαντινάδες.
Οι Ριζίτες με τους λυράρηδες και οι βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα, δίνουν μια σατιρική νότα, ενώ από το πρόγραμμα εκδηλώσεων δε λείπει το Κυνήγι του Θησαυρού, η Νυχτερινή Παρέλαση και η Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων. Μπόνους, η επίσκεψη στην κοντινή Μονή Αρκαδίου και στα γειτονικά χωριά, Μελιδόνι και Μέρωνας, όπου αναβιώνουν τα καθαροδευτεριάτικα έθιμα: «Ψηλή γαϊδούρα», «Αυγομάζωμα», «Καταχανάδες», «Χότζας», «Τσαγκάρης», «Προξενιό» και η «Παρέλαση της καμήλας».
Ξάνθη, η πολυπολιτισμική
Ενα από τα μεγαλύτερα Καρναβάλια της Ελλάδας διαδραματίζεται στη γεμάτη χρώματα, ήχους και ζωή πόλη της Ξάνθης. Το μοναδικό σκηνικό της Παλαιάς Πόλης με τα αναπαλαιωμένα σπίτια των καπνεμπόρων και τους πλακόστρωτους δρόμους, η πλατεία με τον Πύργο του Ρολογιού, τα μαγαζάκια των χριστιανών και των μουσουλμάνων κατακλύζονται από φαντασμαγορικά άρματα και χαρούμενες φιγούρες καρναβαλιστών, που δίνουν τον ρυθμό της γιορτής.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παιδική καρναβαλική παρέλαση, θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και εικαστικές δράσεις με κούκλες. Η βραδινή καρναβαλική παρέλαση το Σάββατο της Αποκριάς, καταλήγει σε ένα ξέφρενο πάρτι στην κεντρική πλατεία και η γιορτή κλείνει την Κυριακή το απόγευμα με τη θεαματική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του Τζάρου, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
Σκύρος, η διονυσιακή
Στο περίφημο Σκυριανό Καρναβάλι η αμφιθεατρικά χτισμένη γραφική Χώρα, με τα παραδοσιακά πλακόστρωτα και η πλατεία Μπρουκ γεμίζουν από κόσμο, που ακολουθεί τις πομπές με τους μεταμφιεσμένους Κουδουνάτους, οι οποίοι προκαλούν γέλιο αναβιώνοντας ένα από τα διονυσιακά έθιμα. Ο Γέρος κυκλοφορεί ζωσμένος με σειρές από κουδούνια, με τη γυναίκα του, την Κορέλα, να του ανοίγει τον δρόμο τραγουδώντας παρέα με τον Φράγκο.
Μη χάσετε το σατιρικό έθιμο της Τράτας, με την πομπή των ψαράδων, βαμμένων με φούμο στο πρόσωπο, να σατιρίζουν στις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε στο νησί. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ και άφθονο ντόπιο κρασί.
Γαλαξίδι, το παιχνιδιάρικο
Στο γραφικό Γαλαξίδι η ατμόσφαιρα του παρελθόντος με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά καπετανόσπιτα, τις περιποιημένες ταβέρνες και τα κλασικά ζαχαροπλαστεία, προσφέρεται για μια σοφιστικέ απόδραση, η οποία το τριήμερο της Αποκριάς αποκτά άλλη χάρη. Την Καθαρά Δευτέρα η προκυμαία και τα σοκάκια γεμίζουν από το χαρούμενο πλήθος που παίρνει μέρος στον «αλευροπόλεμο», ένα έθιμο που αναβιώνει εδώ και τρεις αιώνες.
Το διονυσιακό έθιμο που μετέφεραν οι θαλασσοπόροι Γαλαξιδιώτες του 19ου αιώνα από αντίστοιχους εορτασμούς της Σικελίας είναι πολύ διασκεδαστικό. Η γιορτή πλαισιώνεται από την παρέλαση των αρμάτων, που προηγείται την Κυριακή της Αποκριάς, διαγωνισμό μεταμφίεσης, σατιρικά δρώμενα και κατασκευή μάσκας.