Το βραβευμένο με αστέρι Michelin «The Zillers» στο πρώτο 4 hands dinner της χρονιάς την Κυριακή 15 Ιανουαρίου έχει καλεσμένη την κορυφαία Σλοβένα σεφ.
Σε μια χώρα όπως η Σλοβενία , άγνωστη για τον οδηγό Michelin μέχρι το 2020, το εστιατόριο Hiša Franko κατάφερε να γινεί ένας πολύ σημαντικός προορισμός, κερδίζοντας παράλληλα, δυο αστέρια από τον οδηγό, χάρις στην σπουδαία Ana Roš, αυτοδίδακτη σεφ και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου.
Αθλήτρια της Εθνικής ομάδας αλπικού σκι της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και με σπουδές στην διεθνή διπλωματία τίποτε δεν προμήνυε την καριέρα της στον κόσμο της γαστρονομίας. Ξεκίνησε να μαγειρεύει το 2002 στο Hiša Franko, ένα οικογενειακό εστιατόριο του συντρόφου της Βάλτερ Κράμαρ, αντισταθμίζοντας την έλλειψη εμπειρίας με την μεγάλη την αγάπη της για την μαγειρική και ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Βραβεύτηκε ως η κορυφαία γυναίκα σεφ στον κόσμο, για το 2017, από τον θεσμό των «Τhe world’s 50 best restaurants», ενώ το εστιατόριο της καταλαμβάνει την θέση Νο 34 για το 2022.
Η κουζίνα της συνδέεται στενά με προϊόντα που παράγονται λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το εστιατόριο, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εποχικότητα και την βιωσιμότητα. Μοναδικά προϊόντα της περιοχής όπως οι ποταμίσιες πέστροφες, τα λαχανικά με την ιδιαίτερη γεύση, λόγω της μεταλλικότητας των εδαφών και το τυρί cottage σε ζύμωση, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι λίγοι τυχεροί που θα βρεθούν στα τραπέζια του Τhe Zillers την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.
Η Ana Roš εκτός από ταλαντούχα είναι πλέον, μια ολοκληρωμένη σεφ. Το μαγειρικό της στυλ εστιάζει στην αναδημιουργία παραδοσιακών συνταγών από την περιοχή της κοιλάδας του Σότσα στην Σλοβενία. Η ίδια χαρακτηρίζει την μαγειρική της ως «τεχνική, σχεδόν επιστημονική, που εξακολουθεί να επιτρέπει στα συστατικά να αναπτύξουν ή να διατηρήσουν την αρχική τους γεύση».
Για μια και μοναδική βραδιά η Ana Roš, θα συμπράξει με τον βραβευμένο σεφ του εστιατορίου The Zillers Παύλο Κυριάκη, σε ένα δείπνο τεσσάρων χεριών που δεν πρέπει να χάσετε. Προτείνω να σπεύσετε, γιατί οι θέσεις προβλέπετε να εξαντληθούν εν ριπή οφθαλμού.
Το μενού περιλαμβάνει:
Ψωμί, βούτυρο και ελαιόλαδο
Το καλωσόρισμα του σεφ
Στρείδι / γρανίτα αγγούρι / λάιμ / άνηθος
Λουκουμάς καλαμποκιού / τυρί cottagge σε ζύμωση / καπνιστά αυγά πέστροφας / άγριο τσάιβςΧτένια / παντζάρι / καφές / ρόδι / λεμόνι
Καλκάνι / λευκά σπαράγγια / χαβιάρι / κυδώνια / ζωμός από όστρακα
Τορτίγια καλαμποκιού / αρνί από το χωριό Dreznica / σάλτσα κόκκινης πιπεριάςΠριν το επιδόρπιο
Λωτός / φαγόπυρο / κηρήθρα
Φουντούκι και καραμέλαΓλυκίσματα
Το κόστος ανέρχεται στα 150 ευρώ το άτομο.
The Zillers: Μητροπόλεως 54 Αθήνα, Κρατήσεις: 210 3222277