fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Negroni lovers: 5 κλασικά γλυκόπικρα cocktails που «νεγκρονίζουν»
negroni cocktail

Negroni lovers: 5 κλασικά γλυκόπικρα cocktails που «νεγκρονίζουν»

Τα τελευταία χρόνια το ιταλικό cocktail έχει κάνει δυναμικό comeback στις μπάρες, είτε με την κλασική του συνταγή είτε ως πηγή έμπνευσης για πάμπολλες παραλλαγές και πειραγμένες εκδοχές. Η ιστορία θέλει το Negroni να φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1919 στο Caffe Casoni της Φλωρεντίας, όταν ο Κόμης Camillo Negroni εμπνεύστηκε για πρώτη φoρά αυτό το εμβληματικό cocktail με μόλις τρία υλικά (gin, campari, βερμούτ), που έμελλε να γίνει διαχρονικό. Αυτό, βέβαια, που έχει ενδιαφέρον, αν και λιγότερο γνωστό, είναι ότι ο Κόμης ζήτησε από το φίλο του και bartender Forsco Scarselli να κάνει λίγο πιο βαρύ το αγαπημένο του cocktail –το Americano (Campari, βερμούτ, σόδα)–, αντικαθιστώντας τη σόδα με gin, και έτσι γεννήθηκε η συνταγή του Negroni, η οποία έγραψε ιστορία για την επική της ισορροπία. Τα τρία βασικά του συστατικά αλληλοσυμπληρώνονται, το gin δίνει τους αλκοολικούς βαθμούς και τη βοτανικότητα, το βερμούτ τη γλυκύτητα και το Campari με την πικράδα του τα ισορροπεί, δίνοντας στο negroni το χαρακτηριστικό του βάθος και τη μακρά επίγευση.

Δεν είναι, όμως, μόνο το Negroni που ισορροπεί μαεστρικά τα γλυκόπικρα στοιχεία του, αλλά έχουμε υπόψη τουλάχιστον ακόμα 5 κλασικές συνταγές που έχουν γράψει ιστορία και οι negroni lovers οφείλουν να δοκιμάσουν και –γιατί όχι– να τις βάλουν σε rotation στην drinking ρουτίνα τους.

Milano-Torino cocktail

Milano-Torino (Mi-To)

Το κοκτέιλ-πρόδρομος του Negroni φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο Caffe Camparino του Μιλάνου γύρω στο 1860, παντρεύοντας για πρώτη φορά το μιλανέζικο bitter απεριτίφ με το γλυκό βερμούτ του Τορίνου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα negroni με έντονα γλυκόπικρα στοιχεία, χωρίς όμως την ξηρότητα και τους υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς του gin.

Συνταγή

45 ml Campari

45 ml κόκκινο βερμούτ

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι old fashioned βάζουμε πάγο, προσθέτουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Americano cocktail

Americano

Σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο Gaspare Campari’s Bar του Μιλάνου στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί εξέλιξη της συνταγής του Milano-Torino, προσθέτοντας τη σόδα. Με την απουσία του gin και την προσθήκη της σόδας γίνεται το ελαφρύ negroni σου για όλες τις ώρες.

Συνταγή

45 ml Campari

45 ml κόκκινο βερμούτ

Σόδα

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι collins βάζουμε πάγο, προσθέτουμε τα υλικά και απογεμίζουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι.

Boulevardier cocktail

Boulevardier

Φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο Hurry’s New York Bar του Παρισιού τη δεκαετία του 1920 και αποτελεί το «negroni» των whiskey lovers.

Συνταγή

45 ml Bourbon whisky

30 ml Campari

30 ml κόκκινο βερμούτ

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι old fashioned βάζουμε πάγο, προσθέτουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με μία φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Manhattan cocktail

Manhattan

Η συνταγή του χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες μίξεις στην ιστορία, παντρεύοντας το rye whisky, το γλυκό βερμούτ και τα αρωματικά bitters.

Συνταγή

50 ml rye whisky

25 ml κόκκινο βερμούτ

1-2 σταγόνες angostura bitters

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα mixing glass μαζί με πάγο. Σουρώνουμε σ’ ένα ποτήρι coupe και γαρνίρουμε με ένα κερασάκι μαρασκίνο.

Spritzer cocktail

Spritzer

Το γνωστό σε όλους μας Spritz έχει τις ρίζες του στη Βενετία, ενώ φαίνεται να πρωτοφτιάχτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Συνταγή

2 μέρη Campari ή Aperol

3 μέρη Prosecco

1 μέρος σόδα

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι του κρασιού βάζουμε πάγο, προσθέτουμε τα υλικά και γαρνίρουμε με μία φλούδα εσπεριδοειδών.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα