fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μέγας Ανατολικός: ‘Ενα ιδιαίτερο bar του Πειραιά (update 2023)
Μέγας Ανατολικός

Μέγας Ανατολικός: ‘Ενα ιδιαίτερο bar του Πειραιά (update 2023)

Ο Μέγας Ανατολικός είναι χωμένος στη Στοά Θεολόγου, δυο βήματα από τη νέα στάση του Μετρό στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και πολλοί (Πειραιώτες και μη) θα συμφωνήσουν ότι είναι το μπαρ που έλειπε από τηο λιμάνι.

 

Είναι γνωστό ότι οι Αθηναίοι δύσκολα κατηφορίζουν για ποτό στον Πειραιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετούς να αψηφούν τη χιλιομετρική απόσταση. Οι τρεις νέες στάσεις του Μετρό άλλωστε, αλλά και τα αξιόλογα στέκια που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες γωνιές του Πειραιά, αποτελούν βασικούς λόγους για να προγραμματίσεις την έξοδό σου στο Λιμάνι. Ένας από αυτούς, έιναι πλέον και ο Μέγας Ανατολικός, ένα σίγουρα ξεχωριστό μπαρ στο κέντρο του Πειραιά στη Στοά Θεολόγου, εκεί όπου στεγαζόταν το ιστορικό κυλικείο του Μεγάρου Θεολόγου.

Μέγας Ανατολικός: 'Ενα ιδιαίτερο bar του Πειραιά (update 2023) - FlagInLife
©Konstantinos_Zilos

Δημιουργός και εμπνευστής του Μέγα Ανατολικού είναι ο Κώστας Παντιώρας, γνώριμος από το επίσης πειραιώτικο μπαρ-στέκι Αισθηματίες. Όσοι έχετε πάει στους Αισθηματίες, θα τον έχετε πετύχει πίσω από τα decks να επιλέγει μουσικές, αλλά και να διακόπτει το πρόγραμμα αραιά και που απαγγέλοντας ποιητικούς στίχους. Η αγάπη του αυτή για την ποίηση και τη λογοτεχνία φαίνεται και στο νέο του εγχείρημα, μιας και ο Μέγας Ανατολικός πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναφορά στο μυθιστόρημα του Εμπειρίκου, βγάζει απόλυτο νόημα και η διακόσμηση του Μέγα Ανατολικού, η οποία κινείται γύρω από τη λαγνεία και τον ερωτισμό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του ποιητή, μοιρασμένο σε 8 τόμους, στο οποίο περιγράφεται το ταξίδι του υπερωκεάνιου «Μέγας Ανατολικός» από το Λιμάνι του Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες του προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και διάφορες εθνικότητες και για 10 μέρες, ώσπου να φτάσει ο «Μέγας Ανατολικός» στον προορισμό του, μετατράπηκε στην «κιβωτό του έρωτα», όπου όλα επιτρέπονται χωρίς ταμπού και ηθικά όρια. Όπως μου εξήγησε και ο Κώστας, «το μυθιστόρημα του Εμπειρίκου για κάποιους αποτελεί τολμηρό -ακόμα και χυδαίο- πορνογράφημα, ενώ για άλλους εκφράζει την ουτοπία του ποιητή για έναν απελευθερωμένο κόσμο χωρίς σεξουαλικά και κοινωνικά στερεότυπα».

Μέγας Ανατολικός: 'Ενα ιδιαίτερο bar του Πειραιά (update 2023) - FlagInLife
©Konstantinos_Zilos

Λαμβάνοντας υπόψη την αναφορά στο μυθιστόρημα του Εμπειρίκου, το ότι ο Μέγας Ανατολικός έχει μία διακόσμηση που κινείται γύρω από τη λαγνεία και τον ερωτισμό, βγάζει απόλυτο νόημα. Στους σκούρους τοίχους του θα βρείτε κάθε λογής εικονογραφήσεις, σπάνιες γκραβούρες και πίνακες από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, όπως Ελλάδα, Ιαπωνία και Αμερική. Το μάτι μου έπεσε σε διάφορες αισθησιακές εικόνες, αλλά και σε ερωτικά αντικείμενα που κοσμούν τα ράφια του πίσω από τη μπάρα. Πέρα όμως από το αισθησιακό κομμάτι της διακόσμησης, έρχεται να προστεθεί και το βιομηχανικό στυλ που παραπέμπει με κάποιο τρόπο στη ναυτιλία και το υπερωκεάνιο «Μέγας Ανατολικός».

Μέγας Ανατολικός: 'Ενα ιδιαίτερο bar του Πειραιά (update 2023) - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Εδώ η σύνδεση γίνεται με το μέταλλο, τις άγκυρες και τα φινιστρίνια που βρίσκονται στο χώρο, αλλά κυρίως με τη φουλ μέταλ μπάρα του, φτιαγμένη με λαμαρίνες που προμηθεύτηκαν από τα μηχανουργεία του λιμανιού. Μιας και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αν δεν είστε της ευρύτερης περιοχής, θα το επισκεφθείτε ιδανικά μετά από κάποια παράσταση για straight ποτά και επιλεγμένα κλασικά cocktails. Για μένα βέβαια, ο Μέγας Ανατολικός έχει δύο πολύ δυνατά σημεία που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα μπαρ που έχω επισκεφτεί στο κέντρο του Πειραιά.

Μέγας Ανατολικός: 'Ενα ιδιαίτερο bar του Πειραιά (update 2023) - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Καταρχάς, η τοποθεσία του στην Στοά Θεολόγου, του δίνει έναν street χαρακτήρα και μια ουρμπανίλα που λείπει από το κέντρο του Πειραιά. ‘Ετσι, ο Μέγας Ανατολικός είναι τέλειο spot για να αράξεις με το ποτό στο χέρι, να το απολαύσεις όρθιος στην στοά και να γνωρίσεις κόσμο. Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι οι ωραίες μουσικές του, που δύσκολα ακούς στα πειραιώτικα (ακόμα και σε αθηναϊκά) στέκια. Στον Μέγα Ανατολικό θα ακούσεις μουσικές από τα ‘60s μέχρι σήμερα, εναλλακτικό ροκ, rockabilly και garage, new και dark wave, μέχρι post punk και indie. Θα υπάρχουν όμως και βραδιές που μπορεί ν’ ακούσεις old school hip hop, αλλά και μαύρες μουσικές, όπως soul, funk και rhythm & blues.

Μέγας Ανατολικός: 'Ενα ιδιαίτερο bar του Πειραιά (update 2023) - FlagInLife
©Konstantinos_Zilos

Για την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το μπαρ, στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα οικείο μπαρ, όπου θα αισθάνεσαι άνετα, ανοιχτό και φιλόξενο για όλους, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων, αλλά και να επανεφεύρουν τον παλιό τρόπο διασκέδασης, τότε που έβγαινες και γνώριζες το διπλανό σου. Και επειδή το έχουν πετύχει, θα τον ξαναεπισκεφτώ σύντομα.

Μέγας Ανατολικός
Bar
Διευθ: Αγίου Κωνσταντίνου 11, Πειραιάς, 185 31
Τηλ.: 210 4130966
Ώρες λειτ: Τρ-Τετ-Παρ. 18:00-03:00, Πεμ. 18:00-03:30, Σαβ. 20:00-04:00, Κυρ-Δευτ. κλειστά

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα