Η καινούργια cocktail list του Lot 51 στην πλατεία Βραζιλίας έχει άρωμα Αμερικής. Εμείς τη δοκιμάσαμε και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Στο Lot 51 στην πλατεία Βραζιλίας έχω περάσει πολλά από τα μεσημέρια μου. H γνωριμία μου μαζί του έγινε με τυχαίο τρόπο, καθώς σχεδόν γειτνιάζει με τον αγαπημένο μου φούρνο στα Ιλίσια «Το τρομερό Παιδί». Κάπου ανάμεσα σε μερικές φραντζόλες ψωμί και αρκετά cold brew cans, γνωρίστηκα και με τον Κώστα Σπηλιωτόπουλο -έναν από τους ιδιοκτήτες του. Μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, το Lot 51 έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο έλξης, μετατρέποντας την άγνωστη μέχρι τότε πλατεία Βραζιλίας, σ’ έναν προορισμό γεμάτο παλμό και νεανικά πρόσωπα που απολαμβάνουν καθημερινά ποικιλίες specialty καφέ, τις λιχουδιές που βγαίνουν από την κουζίνα και νόστιμα cocktails.
Αυτήν τη φορά βρέθηκα εδώ καλεσμένος του head bartender του Lot 51, Αντώνη Συνοδινό, του ιθύνοντα νου πίσω από τον σχεδιασμό της καινούριας λίστας cocktail για τον χειμώνα. Η ομάδα του μπαρ με επικεφαλής τον Αντώνη (ο Αργύρης Κοντραφούρης, ο Γιάννης Λιναρδάκης και ο Αλέξ Ξηρός συμπληρώνουν την τετράδα των bartenders), έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο με έντονα αντιφατικό προφίλ. Αντιφατικό και ενδιαφέρον παράλληλα, καθώς το θέμα εξακολουθεί να αποτελεί καλοκαιρινή συνθήκη. Μια λίστα αφιερωμένη στην πάντα ηλιόλουστη πόλη του Μαϊάμι, με τα ονόματα των cocktails να είναι εμπνευσμένα από διάσημες τηλεοπτικές σειρές και τους πρωταγωνιστές του, αλλά και ονόματα από τον χώρο του αθλητισμού.
Έχοντας δοκιμάσει κάθε προηγουμένη δημιουργία τους, μπορώ να πω με σιγουριά πως εδώ μιλάμε για την πιο ώριμη και δημιουργική λίστα των ανθρώπων του Lot 51. Μια λίστα γεμάτη νόστιμες και μοντέρνες συνθέσεις, με τα cocktails του χειμερινού καταλόγου να μην υστερούν σε τεχνική και φαντασία και να χαρίζουν μια νοσταλγική αύρα, διατηρώντας παράλληλά ένα νόστιμο προφίλ με αρκετά στοιχεία του παρελθόντος να παντρεύονται με τις τάσεις του σήμερα. Το Jimmy Bucket -από το παρατσούκλι του καλαθοσφαιριστή των Miami Heat, Jimmy Butler-, είναι ένα γήινο Gimlet με Mataroa Gin, δυόσμο και παντζάρι μαγειρεμένο με κάρδαμο (τον βασιλιά των μπαχαρικών) που μαζί με τον δροσερό του χαρακτήρα, του χαρίζει ένα ανέλπιστο αρωματικό προφίλ.
Ποιος δε θυμάται τη σειρά Μiami Vice, όπου οι Don Johnson και Philip Michael Thomas, ενσάρκωσαν με επιτυχία για πολλά χρόνια τους αδιάφθορους αστυνομικούς Crockett και Tubbs. Εδώ, το Miami Vice έρχεται με ένα Old Fashioned Ρούμι, με την προσθήκη ενός σιροπιού από το δικό τους Cold Brew και μαγειρεμένης μπανάνας, ενώ το Crockett & Tubbs, είναι μια in house παραλλαγή του Milano Torino (Mi-To), με bitters πορτοκαλιού, ξηρό βερμούτ, φρέσκο ροζ γκρέιπφρουτ και λάιμ.
Στα κακά παιδιά, aka Bad Boys, απόλαυσα ένα καλοφτιαγμένο lowball punch βασισμένο στις ρίζες του Manhattan, με το χαρακτηριστικό προφίλ ενός υψηλόβαθμου Wild Turkey 101 και το πάντρεμά του με βιολογικά δαμάσκηνα, αμύγδαλα και μπαχαρικά. Τέλος, το Starfish Island. Home made γκρέιπφρουτ σόδα με έντονη πικράδα από τις φλούδες του φρούτου και ένα αλάτι από τα υπολείμματα του παντζαριού, διαγράφουν την πορεία της δικής τους εκδοχής σε μία Paloma.
Μετά από όλες αυτές τις περιγραφές σίγουρα θα έχετε πάρει μια γεμάτη ιδέα του βραδινού καταλόγου στο Lot 51. Αν όμως παίρνοντάς τον στα χέρια σας, διχάζεστε ανάμεσα στις δέκα νέες προτάσεις του, τολμήστε να παραγγείλετε ένα El Paraiso, με όνομα που παραπέμπει στο κουβανέζικο εστιατόριο της θρυλικής ταινίας Scarface με τον Al Pacino ως Tony Montana. Τεκίλα, καβουρδισμένα αμύγδαλα, πράσινο μήλο και καρποί τόνγκα, δημιουργούν τον all star, sour πρωταγωνιστή της λίστας cocktail. Φρουτένιο, υδάτινο και γήινο μαζί, μπαχαρένιο και πολυεπίπεδο, θα χαρίσει μια πολυσύνθετη απόλαυση σε όσους το επιλέξουν.
Lot 51
All day Bar
Διεύθ: Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Αθήνα (Ιλίσια), 115 28
Τηλ: 6937 337066
Ώρες λειτ: καθημ. 07:00-02:00