Αυτόν τον Σεπτέμβρη ταξιδέψαμε σ’ ένα φθινοπωρινό γαστρονομικό ταξίδι στη Ζάκυνθο, συντροφιά με τα εστιατόρια των Lesante Collection Luxury Resorts, Lesante Cape και Lesante Blu.
Η άφιξη της ξενοδοχειακής αλυσίδας Lesante Collection στο νησί της Ζακύνθου εδώ και μια δεκαετία, σηματοδότησε μία άνθηση της εντός ξενοδοχειακού κύκλου εστιατορικής εικόνας του νησιού. Σ’ έναν Σεπτέμβριο που διαχρονικά κινείται με υψηλές ταχύτητες στο νησί και με τον καιρό περισσότερο εχθρό πάρα σύμμαχο, αφιέρωσα λίγες ημέρες στα δυο ξενοδοχεία του ομίλου, το Lesante Cape και το Lesante Blu, ανακαλύπτοντας λίγη από την γαστρονομική τους αίγλη.
Lesante Cape
Το οικογενειακού χαρακτήρα resort Lesante Cape, είναι η νεότερη άφιξη της Lesante Collection στο νησί. Βρίσκεται στο Ακρωτήρι και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διαμονής, σ’ ένα πολυτελές περιβάλλον που θυμίζει έντονα ελληνικό χωριό. Μια πλατεία στο κέντρο του «χωριού», ένα καφενείο, μια ταβέρνα και ένα εκκλησάκι, σηματοδοτούν την αυθεντική αναβίωση της νησιώτικης υπαίθρου. Δίνοντας έμφαση στα πρωτογενή ελληνικά γαστρονομικά χαρακτηριστικά, μεγάλο βάρος έχει πέσει στις εστιατορικές υποδομές και υπηρεσίες μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική προσέγγιση που αριθμεί συνολικά 5 εστιατόρια διαφορετικού ύφους και αισθητικής.
Το πρωί στο Eλαία σερβίρεται πρωινό σε έναν κλασικό μπουφέ με μια μεγάλη γκάμα ελληνικών προϊόντων και χειροποίητων παρασκευών, αλλά και a la carte επιλογές ζεστών πιάτων με ελληνικό χαρακτήρα. Το βράδυ μεταμορφώνεται σε ένα εστιατόριο αμιγούς ελληνικής κουζίνας μ’ ένα προκαθορισμένο set menu αφιερωμένο κάθε ημέρα και σε διαφορετικό γεωγραφικό διαμέρισμα, μέσα από παραδοσιακές και μοντέρνες συνταγές.
Στο εστιατόριο Ταβέρνα, επάνω στην κεντρική πλατεία, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γευματίσει δοκιμάζοντας παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις χωρίς πειραματισμούς, ενώ στο Μποστάνι, ακριβώς δίπλα στο αληθινό μποστάνι του ξενοδοχείου, κάθε Πέμπτη έως Σάββατο αναβιώνει η κουζίνα σε ανοιχτές φωτιές, με τον ξυλόφουρνο να έχει την τιμητική του, πλάι σε παραδοσιακές πίτες και σούβλες με κρέας. Σημαντικό μερίδιο σε αυτήν την back to the roots προσέγγιση, έχει και η ιδιόκτητη φάρμα της Lesante Collection , που προμηθεύει όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου με οπωροκηπευτικά, φρούτα και κρέατα.
Το Νovita, το all day εστιατόριο του ξενοδοχείου, παρουσιάζει μια σύγχρονη εκδοχή παραδοσιακών επτανησιακών συνταγών, όπου κυριαρχεί το θαλασσινό στοιχειό. Εδώ απόλαυσα δίπλα στη πισίνα, μια εξαιρετική σκόρπαινα μπουρδέτο, καθώς και ένα χταπόδι στη σχάρα με βλίτα από το κτήμα, κρέμα κουμκουάτ και λάδι τσορίθο.
Τέλος, η ναυαρχίδα των εστιατορικών επιλογών στο Lesante Cape ακούει στο όνομα Fiore Fine Dining. Εδώ ο executive chef Άγγελος Μπακόπουλος και ο head chef Μανούσος Χιωτάκης, παρουσιάζουν μια υψηλού γαστρονομικού αποτυπώματος επτανησιακή κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές, άρτια αισθητική και φινέτσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ζακυνθινό περιστέρι με παντζάρι, κουμκουάτ, φουαγκρά με καρύδι και μια εξαιρετική σάλτσα με σπετσιερικό. Τα εξαιρετικά γλυκά όλων των εστιατορίων του ξενοδοχείου, επιμελείται ο pastry chef, Αργύρης Πόπτσιος.
Lesante Blu
Το Lesante Blu στο Τραγάκι, δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό των luxury, adults only resorts στο νησί. Σ’ ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς δίπλα στη θάλασσα, προσφέρει απομόνωση και πολυτέλεια σε πολύ υψηλό επίπεδο, μαζί με μια σειρά εξατομικευμένων premium υπηρεσιών φιλοξενίας. Γαστρονομικά, το συγκρότημα περιλαμβάνει 3 εστιατόρια και το all day beach bar Almyra Beach House, όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει μπροστά στην παραλία δημιουργικά snacks και αυθεντικό σούσι.
Το Γαία είναι το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου. Σερβίρει πρωινό, όπου και διαπίστωσα την ύπαρξη μιας μεγάλη ποικιλίας από χειροποίητες πίτες και αρτοπαρασκευές, ενώ το βράδυ λειτουργεί με set menu ελληνικού χαρακτήρα για τους ένοικους του ξενοδοχείου.
Το all day restaurant Όστρια, σερβίρει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με τις πρώτες ύλες να προέρχονται και εδώ από το ιδιόκτητο κτήμα. Ο χαρακτήρας του μοιράζεται ανάμεσα στην κρεατοφαγική και την θαλασσινή απόλαυση, με comfort διάθεση και δημιουργικό πρόσημο.
Τέλος, το εστιατόριο Melia είναι ο υψηλός πρωταγωνιστής του Lesante Blu. Ένα πολυτελές εστιατόριο στην πιο προνομιακή θέση σε ολόκληρο το ξενοδοχείο. Σε ένα αίθριο πάνω στον βράχο και με θέα που κόβει την ανάσα, ο executive chef Νίκος Ισπιρούδης και ο head chef Βασίλης Κρανιάς, αποδομούν και μετασχηματίζουν με επιτυχία επτανησιακές συνταγές. Το μπουρδέτο εδώ περιλαμβάνει σκόρπαινα στη Robata, τηγανητό σκόρδο, σάλτσα μπουρδέτο και ένα τουίλ από αυγοτάραχο. Ο pastry chef Δημήτρης Γιοβανόπουλος, είναι ο επικεφαλής της ομάδας ζαχαροπλαστών του ξενοδοχείου και των εξαιρετικών γλυκων δημιουργιών που είχα την χαρά να δοκιμάσω.
Συνομιλώντας και με τους δύο executive chefs των ξενοδοχείων, ανακάλυψα με μεγάλη χαρά τον αυξημένο αριθμό εξωτερικών επισκεπτών (μαζί και Ελλήνων) σε αρκετά από τα εστιατόριά τους. Σημάδι που δείχνει πρωτίστως τη σημαντική δουλειά που γίνετε εντός των συγκεκριμένων ξενοδοχείων, αλλά και την περαιτέρω ανάγκη του νησιού για δημιουργία περισσότερων αξιόλογων εστιατορίων και εκτός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.
Lesante Cape
Διευθ: Ακρωτήρι, Ζάκυνθος, 291 00
Τηλ: 26950 44495
web: https://www.lesantecape.gr/
Lesante Blu
Διευθ: Τραγάκι, Ζάκυνθος, 291 00
26950 61600
web: https://www.lesanteblu.gr/