Το L Albero συμμετέχει διακριτικά και με επιτυχία στο γευστικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης και αν δε το έχετε κάνει ήδη, αξίζει να το επισκεφτείτε.
Η τροφή είναι ζωή. Αν δεχτούμε λοιπόν ότι κύρια αποστολή ενός χώρου εστίασης είναι να ετοιμάζει και να παρέχει τροφή στους θαμώνες του, τότε, μπορεί να θεωρηθεί σαν κάτι ανάλογο μ’ ένα δέντρο, οι καρποί του οποίου χαρίζουν ζωή. Με αυτήν τη λογική, η επιλογή του Σπύρου Τσουμάνη να ονομάσει το εστιατόριο του L Αlbero de la vita (το δέντρο της ζωής) ήταν ιδιαίτερα εύστοχη. Βέβαια, η παραπάνω παράμετρος δεν είναι σίγουρα ο μοναδικός λόγος που θα σε οδηγήσουν έξω από την πόρτα του L Albero. Εμείς το επισκεφτήκαμε και σας μεταφέρουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, που συνηγορούν στο να δοκιμάσετε την κουζίνα του.
To L Αlbero βρίσκεται σ’ ένα ήσυχο σημείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, 3 λεπτά από τη Ρωμαϊκή Αγορά και σχετικά μακριά από την κοσμική Νίκης και την πλατεία Αριστοτέλους. Στην ελκυστική σάλα του με την προσεγμένη διακόσμηση και τα παστέλ χρώματα, η παρουσία του ξύλου που ζεσταίνει τον χώρο και ο ιδιαίτερος φωτισμός, δημιουργούν ένα ενδιαφέρον, φιλόξενο και ατμοσφαιρικό σκηνικό. Βέβαια, τώρα που ο καιρός ενδείκνυται για έξω, η όμορφη φωτεινή αυλή του είναι η ιδανικότερη επιλογή είτε μεσημέρι είτε βράδυ, και μεγάλο πλεονέκτημα του μαγαζιού. Όσο για τους θαμώνες του, θα συναντήσεις ένα ευχάριστο κράμα διαφορετικών ηλικιών και στυλ, από τα late 20s, μέχρι καλοβαλμένους επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας.
Όσον αφορά τη γευστική πρόταση του L Αlbero, ισχυρό ατού του καταλόγου είναι οι επιλογές σε κρέας και δη σε premium κοπές, όπως το Wagyu με υψηλό δείκτη ενδομυικού λίπους και το Black Angus. Η γενικότερη κατεύθυνση του εστιατορίου, είναι αυτή μιας σύγχρονης κουζίνας με τις αναφορές σε ελληνικές γεύσεις να βρίσκονται κυρίως στο κομμάτι των ορεκτικών με τοπικά προϊόντα από πολλά σημεία της Ελλάδας, όπως η φέτα της φωτιάς με Σφέλα Μεσσηνίας και στο νόστιμο κερκυραϊκό τσιγαρέλι με στραπατσάδα και καβουρμά.
Ανάμεσα στα πιάτα που δοκιμάσαμε, όπως ένα bottom sirloin από ιαπωνικό μοσχάρι Wagyu με Beef Marbling Score 9+ από τη Snake Rivers, το συμπέρασμα ήταν διπλό. Αφενός, η πρώτη ύλη έχει υψηλό ποιοτικό και γευστικό επίπεδο και αφετέρου, συνεπικουρείται από το σωστό ψήσιμο που κάνει το πιάτο απολαυστικό. Αν θέλετε να το απολαύσετε στο έπακρο, θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε τις νόστιμες συνοδευτικές σάλτσες με φειδώ, μιας και αποκρύπτουν την αληθινή γεύση που προσφέρει στον ουρανίσκο ένα καλό κρέας σαν αυτό που θα βρείτε στο L Αlbero.
Αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση, ήταν και τα καλοφτιαγμένα homemade νιόκι πατάτας με τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα Black Angus. Η κρέμα φασκόμηλου που τα συνόδευε, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη καθώς έδινε στο πιάτο μια ιδιαίτερη και νότα. Αξιοσημείωτο συμπλήρωμα του μενού στο L Albero, αποτελεί και η wine list του με περίπου 70 ετικέτες. Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι το γεγονός ότι στον κατάλογο φιγουράρουν πρώτες-πρώτες οι προτάσεις σε ροζέ κρασί, το οποία πριν από μερικά χρόνια ήταν το αποπαίδι κάθε σοβαρής wine list. Για όσους μάλιστα θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι με Γαλλική προέλευση που να έχει ενδιαφέρον, το Château Romassan από το Domaines Ott, είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Η γευστική εμπειρία, ολοκληρώνεται και από το service, που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει άνετα στον χώρο. Με βάση την επίσκεψή μας στο L Albero λοιπόν, θεωρούμε ότι στην επόμενη βόλτα σας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αξίζει να το βάλετε στη λίστα των γευστικών σας εξόδων.