fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη
Κτήμα Παλυβού

Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη

Μια ξενάγηση στο Κτήμα Παλυβού στη Νεμέα, μας ξεδιπλώνει την ιστορία ενός από τους παλαιοτέρους αμπελώνες της περιοχής.

 

Το Κτήμα Παλυβού είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο με μακρά ιστορία. Ήταν στο 1995 όταν ο Γιώργος Παλυβός αποφασίζει να ασχοληθεί με τη γη και τα αμπέλια παίρνοντας στα χέρια του ένα οικογενειακό πατητήρι και μετατρέποντας το σταδιακά στο σύγχρονο boutique οινοποιείο του σήμερα. Το Κτήμα Παλυβού έχει στην ιδιοκτησία του έναν από τους μεγαλύτερους ιδιόκτητους αμπελώνες στην οινοποιητική ζώνη της Νεμέας, που το καθιστούν σε ένα από τα σημαντικότερα οινοποιεία της περιοχής. Περισσότερα από 400 στρέμματα φυτεμένα κατά κύριο λόγο με Αγιωργίτικο, αλλά και πολλές ακόμη γηγενείς κα διεθνείς ποικιλίες.

Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη - FlagInLife
Πηγή: palivos.gr

Ο Γιώργος Παλυβός, είναι ένας άνθρωπος άρρηκτα συνδεδεμένος με τη γη. Το διαπίστωσα αμέσως, μετά από λίγα μόλις λεπτά συνομιλίας μαζί του. «Τα χρόνια της καραντίνας εμείς μπορεί να ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, η γη, τα αμπέλια όμως, ήταν εκεί και δούλευαν σιωπηλά. Όταν ο καιρός πέρασε και ήρθαμε σε επαφή με την γη ξανά, είχε ήδη έτοιμους τους καρπούς της.» μου είπε καθώς με ξεναγούσε στα αμπέλια του κτήματος.

Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Με μέντορά του (όπως ο ίδιος τον αποκαλεί) τον αείμνηστο Θανάση Παπαϊωάννου, ξεκινά να εμβαθύνει στον μαγικό κόσμο του σταφυλιού φτιάχνοντας τα πρώτα κρασιά του κτήματος: το Αγιωργίτικο Κτήμα Παλυβού Νεμέα, που ως και σήμερα παραμένει η πιο δημοφιλής ετικέτα, και τις Πέτρινες Πλαγιές, ένα blend από Chardonnay και Μαλαγουζιά. Το οινοποιείο σήμερα παράγει περί τις 300.000 φιάλες ετησίως σε 14 ετικέτες, με το 50% εξ’ αυτών να εξάγεται στο εξωτερικό Από 2012, οι δυο κόρες του Γιώργου Παλυβού αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση. Η Ευαγγέλια, οινολόγος με σπουδές στην Βουργουνδία, αναλαμβάνει το οινολογικό κομμάτι και η Βασιλική, με σπουδές marketing αναλαμβάνει το εμπορικό τμήμα.

Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη - FlagInLife

«Η πορεία του οινοποιείου είναι ανοδική, προσπαθούμε να εξελισσόμαστε στον χρόνο, δημιουργούμε κρασιά με βιολογική οινοποίηση, με στόχο μας τη σταθερή ποιότητα» μου λέει η Ευαγγέλια, καθώς μου βάζει να δοκιμάσω μια από τις πολύ καινούριες ετικέτες του κτήματος, το Diaselo Παλυβού, μια Κυδωνίτσα 100%. Φυτεμένη στο υψηλότερο σημείο του χωριού, τη χαρακτηρίζει μια μοναδικότητα, λόγω του ιδιαίτερου αμπελοτεμαχίου και των ασβεστολιθικών χαρακτηριστικών του. Παλαιώνει για 2 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και για άλλους δυο μήνες σε αμερικανική δρυ, με το τελικό αποτέλεσμα να εμφανίζει ένα χαρακτήρα αρκετά διαφορετικό από αλλά κρασιά της ίδιας ποικιλίας.

Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη - FlagInLife
Πηγή: palivos.gr

Συνολικά, στο Κτήμα Παλυβού εμφιαλώνονται 14 ετικέτες, μέσα από μια μεγάλη γκάμα ποικιλιών (Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Aσύρτικο, Κυδωνίτσα, Αγιωργίτικο, αλλά και Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Viognier, Merlot και Syrah). Όση ώρα δοκιμάζω τα κρασιά που μου προτείνει η Ευαγγελία, ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών κάνει την είσοδό του στον χώρο του κτήματος. Το Κτήμα Παλυβού κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στα οινοποιεία της Νεμέας σε επισκεψιμότητα, με περισσότερους από 25.000 επισκέπτες σε ετήσια βάση, κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της γης.

Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη - FlagInLife
Πηγή: Facebook

 

Ταυτόχρονα, στο ποτήρι μου μπαίνει το Viognier του κτήματος, μια γαλλική ποικιλία από την περιοχή του Ροδανού. Ο Παλυβός μάλιστα, είναι ένας από τους πρώτους οινοποιούς στην Ελλάδα που την καλλιέργησαν.  Σε αυτό το  κρασί η αλκοολική ζύμωση γίνεται μέσα στο δρύινο βαρέλι, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα ελαφρά βαρελίσιο, πληθωρικό, πολύπλοκο και με ισορροπημένο χαρακτήρα κρασί.

Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη - FlagInLife
Πηγή: palivos.gr

Το Κτήμα Παλυβού εγκαινιάζοντας την καινούρια του εποχή στο οινοτουριστικό του κομμάτι, έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό χώρο γευσιγνωσίας, που ονομάζει The Wine Train. Ένα παλιό βαγόνι τραίνου, μετασχηματίστηκε σε μια φινετσάτη σάλα στα πρότυπα του Orient Express. Τοποθετημένο σε προνομιακή θέση, με το μπαλκόνι του να ατενίζει τον μεγάλο αμπελώνα του κτήματος, η θέα είναι πραγματικά αφοπλιστική. Ο επισκέπτης, αφού ξεναγηθεί στα αμπέλια και τους χώρους οινοποίησης παίρνει μέρος σε μια premium γευσιγνωσία με τις πιο εμβληματικές ετικέτες και από παλαιότερες χρονιές.

Κτήμα Παλυβού: Όταν η οικογενειακή παράδοση συνάντησε την εξέλιξη - FlagInLife
Πηγή: palivos.gr

Φεύγοντας, ανακάλεσα τα λόγια του Γιώργου Παλυβού για το ελληνικό κρασί και τη Νεμέα: «Ο Ελληνικός αμπελώνας τείνει μειούμενος, γιατί γερνούν οι άνθρωποι που καλλιεργούν αμπέλια. Το ίδιο συμβαίνει κατά κύριο λόγο και στο terroir της Νεμέας. Η ανάγκη όμως πάντα είναι ο κυριότερος μοχλός εξέλιξης. Έτσι, έχουν εμφανιστεί πολλά νέα οινοποιία που είναι και το μέλλον της περιοχής. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαι αισιόδοξος.»

Κτήμα Παλυβού
Οινοποιείο-Αμπελώνας
Διευθ: Εθνική οδός σιδηροδρομικού σταθμού Νεμέας, Νεμέα, 205 00
Τηλ: 27460 24190
Ώρες επισκέψεων: καθημ. 10:00-18.00

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα