fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Kokotos Estate
Kokotos Estate

Kokotos Estate

Το Kokotos Estate είναι ένα μικρό κομμάτι οινικής Γαλλίας σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας.

 

Στους πρόποδες της Πάρνηθας και για την ακρίβεια στην περιοχή της Σταμάτας, στα ακραία όρια της Αθήνας, το Kokotos Estate απλώνει τα 80 άξια προς επίσκεψη  στρέμματά του, σε απόλυτη αρμονία με το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον που τα αγκαλιάζει, και ατενίζει από μακριά τον Μαραθώνα και την Εύβοια.

Kokotos Estate - FlagInLife

Το κτήμα Κοκοτού, είναι μια ιδέα που έγινε πράξη στα μέσα της δεκαετίας του 70, 15 περίπου χρόνια πριν από την έκρηξη που γέννησε το ποιοτικό ελληνικό κρασί. Δε θα ήταν λάθος αν το χαρακτηρίζαμε ως έναν άλλο Προμηθέα μιας μελλοντικής εξέλιξης. Για την ιστορία θα πούμε, ότι η ιδέα ανήκει στον πολιτικό μηχανικό και κοσμοπολίτη, Γιώργο Κοκοτό, ο οποίος και αγόρασε τότε τα πρώτα στρέμματα στην Σταμάτα, περιοχή έρημη και απομονωμένη την εποχή εκείνη. Δίπλα του είχε μια από τις ελάχιστες κυρίες του ελληνικού κρασιού, τη σύζυγό του Άννα Κοκοτού, η οποία έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανάδειξη του κτήματος. Εκεί έχτισαν το σπίτι τους και άρχισαν να φυτεύουν και να καλλιεργούν τα πρώτα αμπέλια.

Kokotos Estate - FlagInLife

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν με σαφήνεια το δρόμο της μελλοντικής επιτυχίας. Το ασβεστολιθικό και αργιλώδες υπέδαφος της Πάρνηθας και το μικροκλίμα της περιοχής, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθεια τους. Οι τρεις πρώτες ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Kokotos Estate (Chardonnay, Cabernet Sauvignon και Merlot) πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα της εποχής το οποίο θέλει το Σαββατιανό να βασιλεύει στην Αττική. Σταδιακά το κτήμα μεγάλωσε, και σήμερα στα 80 στρέμματα που καταλαμβάνει, εκτός από τις γαλλικές ποικιλίες, πρόσφατα προστέθηκε και το Gewurztraminer, ενώ καλλιεργούνται ακόμα, το Ασύρτικο, η Μαλαγουζία και το Σαββατιανό.

Kokotos Estate - FlagInLife

Ναυαρχίδα του κτήματος είναι το κόκκινο κρασί “Kokotos Estate, το οποίο είχα την τύχη να δοκιμάσω σε αρκετές διαφορετικές χρονιές. Η σοδειά του 2020 μάλιστα, ήταν το κρασί που σερβιρίστηκε στο diner de gala των FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine 2023. Αξίζει τον κόπο να το βάλετε στο ποτήρι σας και ακόμα περισσότερο αξίζει να δοκιμάσετε παλαιότερες εσοδείες, μιας και το κρασί αυτό εξελίσσεται με έναν μοναδικό τρόπο και αντέχει στον χρόνο. Το δεύτερο κόκκινο κρασί του κτήματος, μια πιο απλή εκδοχή της ποιότητας, είναι το “Cabernet Sauvignon, που δεν θα προδώσει κανέναν ουρανίσκο, ακόμα και αν είναι εκπαιδευμένος.

Kokotos Estate - FlagInLife

Το κτήμα προτείνει επίσης, ένα μοναδικό ροζέ κρασί, την «Κλέφτρα Κίσσα», το οποίο παράγεται σε μικρές ποσότητες από Merlot (70%) και Cabernet (30%). Από τα λευκά κρασιά του κτήματος, εντυπωσιακή είναι η παρουσία του Chardonnay (ζύμωση σε βαρέλι). Αξίζει να σημειώσουμε ακόμα, το Gewurztraminer «Τρεις Παράδες» από μια σπάνια για την Ελλάδα ποικιλία, το οποίο δεν είχα την τύχη να δοκιμάσω, αλλά ελπίζω να το κάνω στο μέλλον. Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης και το Σαββατιανό, ένα κρασί βιολογικής καλλιέργειας που ζυμώνεται σε βαρέλι.

Kokotos Estate - FlagInLife

Το Kokotos Estate όμως, δεν είναι απλά ένας χώρος-βιοτεχνία που παράγει και εμφιαλώνει κρασιά. Είναι και ένας χώρος χαλάρωσης που επιτρέπει στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τη φύση που εξακολουθεί να είναι παρθένα (όσο φυσικά το επιτρέπει η γειτνίαση της με μια μητρόπολη). Είναι ακόμα ένας χώρος εκδηλώσεων που αναφέρονται στη διασκέδαση και στον πολιτισμό, τις οποίες μπορείτε και να παρακολουθήσετε (πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8145113). Αν σας δοθεί αυτή η ευκαιρία, εκτός από τις ευχάριστες ώρες που θα περάσετε, θα ξεναγηθείτε στο κτήμα, θα απολαύσετε τη φύση και θα μάθετε ενδιαφέροντα πράγματα για το κρασί και την απόλαυσή του. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

KOKOTOS ESTATE
Διεύθυνση: Σταμάτα Αττικής, 14575
Τηλ: 210 8145113 / 6946 068010
Επισκέψεις / γευσιγνωσίες: καθημ. 12:00-16:00 κατόπιν ραντεβού
email: info@ktimakokotou.gr

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα