fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Killers of the Flower Moon: Μια καθηλωτική ταινία του Martin Scorsese
Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon: Μια καθηλωτική ταινία του Martin Scorsese

Στο Killers of the Flower Moon, ο Martin Scorsese μας παρουσιάζει αριστοτεχνικά για ακόμα μια φορά, τη σκληρή αμερικανική πραγματικότητα.

 

Η «Γιορτή του Σινεμά» στις 26 Οκτωβρίου, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να μπούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες και να απολαύσουμε τις νέες κυκλοφορίες που παίζουν αυτή τη στιγμή στη μεγάλη οθόνη. Και δε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε κάποια άλλη ταινία, εκτός από το πολυαναμενόμενο Killers of the Flower Moon σε σκηνοθεσία του θρυλικού Martin Scorsese και μ’ ένα cast που πλαισιώνεται από μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου. Η ταινία είναι η διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Αμερικανού δημοσιογράφου David Grann, ο οποίος αφού διερεύνησε για 5 χρόνια μία σειρά δολοφονιών που έγιναν στην Οκλαχόμα το 1920 και το 2017, εξέδωσε το βιβλίο του αποκαλύπτοντας στο αναγνωστικό κοινό μία τραγική ιστορία εγκλήματος στις ΗΠΑ.

Killers of the Flower Moon: Μια καθηλωτική ταινία του Martin Scorsese - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Το Killers of the Flower Moon εκτυλίσσεται τη δεκαετία του 1920, στα εδάφη της σημερινής Οκλαχόμα. Το 1890, παραχωρήθηκαν στην ινδιάνικη φυλή Osage εδάφη στην περιοχή, γεγονός που δεν απασχόλησε καθόλου τους λευκούς εποίκους. Όταν η φυλή ανακάλυψε πως η γη ήταν πλούσια σε πετρέλαιο, κατάφερε μέχρι το 1920 να αποκτήσει το υψηλότερο εισόδημα σε όλο τον κόσμο. Τότε ήταν που άρχισαν και τα προβλήματα.. Πλήθος απατεώνων εγκαταστάθηκε στα εδάφη των Osage, με απώτερο σκοπό τη σταδιακή εξαφάνισή τους μέσω σταδιακών δολοφονιών, ώστε να εισπράξουν τον πλούτο τους. Πρωταγωνιστεί η οικογένεια της Mollie Kyle (Lily Gladstone), η οποία βλέπει τα εύπορα μέλη της να σκοτώνονται χωρίς σαφή αίτια.

Killers of the Flower Moon: Μια καθηλωτική ταινία του Martin Scorsese - FlagInLife
Πηγή: bing.com

Όταν ο Ernest Burkhart (Leonardo Di Caprio) επιστρέφει από τον πόλεμο στην πόλη για να συναντήσει τον θείο του William Hale (Robert De Niro), έναν πλούσιο κτηνοτρόφο και ευεργέτη της περιοχής και τότε ξεκινάει μία επιχείρηση ολοκληρωτικού αφανισμού της φυλής Osage και κυρίως της οικογένειας της ινδιάνας γυναίκας του Ernest, Mollie, προκειμένου να υφαρπαχθεί όλος ο πλούτος της. Μόνο με την αργοπορημένη παρέμβαση του νεοσύστατου τότε FBI θα λυθεί το μυστήριο γύρω από τα εγκλήματα που κόστισαν την ζωή σε χιλιάδες ινδιάνους, με μόνο κίνητρο το χρήμα.

Killers of the Flower Moon: Μια καθηλωτική ταινία του Martin Scorsese - FlagInLife
Πηγή: bing.com

Τρομερά to the point θα χαρακτήριζα την ερμηνεία του Leonardo di Caprio, ως ενός αφελή οδηγού, που σε κάνει να αναρωτιέσαι για το μερίδιο ευθύνης του στην υπόθεση, καθώς παρόλο που ερωτεύτηκε παράφορα την ηρωίδα Mollie δεν κατάφερε να ξεφύγει από την χειριστική συμπεριφορά του θείου του Robert De Niro. Για ακόμα μία φορά ο De Niro δεν απογοήτευσε το κοινό με την ηθοποιία του και ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο την προσωπικότητα ενός άπληστου ανθρώπου. Καθηλωτική ήταν η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Lilly Gladstone, που αξίζει να σημειωθεί ότι ο Scorsese την επέλεξε χωρίς καν ακρόαση, απλά και μόνο από τα βιώματά της και τον πόνο που κουβαλούσε γνωρίζοντας τόσο καλά τα βασανιστήρια που είχαν βιώσει οι γυναίκες Osage.

Killers of the Flower Moon: Μια καθηλωτική ταινία του Martin Scorsese - FlagInLife
Πηγή: bing.com

Το Killers of the Flower Moon θίγει με τον καλύτερο τρόπο τον ρατσισμό που βίωναν όλοι οι αυτόχθονες στις ΗΠΑ και την χρόνια βία που τους ασκούσαν οι Αμερικάνοι. Ο Martin Scorsese αποτύπωσε στην μεγάλη οθόνη μία ολόκληρη εποχή-πληγή στην ιστορία της Αμερικής. Αναφέρθηκε άμεσα και έμμεσα σε κοινωνικοπολιτικά και ηθικά ζητήματα και κατέρριψε με τον δικό του τρόπο όλο το καπιταλιστικό ιδεολόγημα, προβάλλοντας μία Αμερική με κυρίαρχα χαρακτηριστικά της τη  βία και το αθέμητο κυνήγι χρήματος. Παρόλο που η ταινία διαρκεί 206 λεπτά (3μιση ώρες περίπου) δεν κουράζει τον θεατή, αφού από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο πλάνο η κινηματογραφική αφήγηση γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα μηνύματα που περνιούνται να είναι αντιληπτά χωρίς περιττές σάλτσες.

Killers of the Flower Moon: Μια καθηλωτική ταινία του Martin Scorsese - FlagInLife
Πηγή: bing.com

Fun fact: το Killers of the Flower Moon γυρίστηκε στη γη των Osage και όλοι όσοι συμμετείχαν στην ταινία ήταν απόγονοι της φυλής. Καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων μάλιστα, ο Scorsese συνεργάστηκε με τον αρχηγό της φυλής, ώστε το αποτέλεσμα να αποτελεί ακριβή απεικόνιση της ζωής τους εκεί τη δεκαετία του 20. Ο Scorsese που κάνει και την εμφάνιση του στο τέλος της ταινίας, κατάφερε να κάνει ευρέως γνωστό τον θεσμικό ρατσισμό που βίωναν τότε οι ινδιάνοι και να τους προσφέρει μία μικρή δικαίωση για τα απάνθρωπα χρόνια που έζησαν τότε στις ΗΠΑ.

 Killers of the Flower Moon
Δράμα
Χρονολογία Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 206΄
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese
Πρωταγωνιστούν: Leonardo Di Caprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα