fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Η Φωτεινή αποφάσισε να αφήσει την δουλειά της και να αναπαλαιώνει έπιπλα
H Φωτεινή μπροστά σε έναν μπουφέ από τις δημιουργίες της.

Η Φωτεινή αποφάσισε να αφήσει την δουλειά της και να αναπαλαιώνει έπιπλα

Η Φωτεινή Νότη είχε μία “nine to five job” μέχρι που γνώρισε την τέχνη της αναπαλαίωσης.  Το moto της «να σώζουμε αναμνήσεις και να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες» το έκανε στην αρχή χόμπι κι έπειτα επάγγελμα: Αναπαλαιώνει έπιπλα που κουβαλούν αναμνήσεις και τους δίνει μία δεύτερη ζωή. Όπως λέει η ίδια άλλωστε: «Είναι πολύ σημαντικό να ευτυχούμε μέσω της εργασίας μας όσο γίνεται. Θέλει πολύ κόπο και πείσμα ειδικά στην εποχή που ζούμε».

 Έπιπλο πριν και μετά
Έπιπλο πριν και μετά

FLAG: Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τις αναπαλαιώσεις;
Φωτεινή Νότη: Ήταν μια παρακίνηση μίας φίλης μου που ήθελε να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο για χρωματισμό επίπλων. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή. Αυτό όμως αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι πιο ουσιαστικό από μια δοκιμή, γιατί ήρθε και ταυτίστηκε με ένα πιστεύω μου, στο να σώζουμε αναμνήσεις και να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες. Έτσι το πιστεύω μου μαζί με την αγάπη μου για δημιουργία ενίσχυσε πολύ την προσπάθεια μου, ώστε να στηρίξω και την αισθητική μου αλλά και να εργαστώ πολύ στο τεχνικό κομμάτι αποκτώντας την δική μου ταυτότητα.

Φωτογραφία επίπλου
Φωτογραφία επίπλου

Πώς έγινε σταδιακά από χόμπι, επάγγελμα;
Χμ, αυτό όντως πλέον νομίζω είναι η ιστορία μου και το καμάρι μου. Εργαζόμουν για πολλά χρόνια ως λογίστρια. Παράλληλα όλο προσπαθούσα να βρω την καλλιτεχνική μου ταυτότητα, γιατί ήξερα ότι εκεί ανήκω. Όταν τελείωνα τη δουλειά από το γραφείο πολλά βράδια καθόμουν σπίτι κι η επεξεργαζόμουν μικρά ξύλινα αντικείμενα ή μικροέπιπλα. Το πάτωμα στο σαλόνι μου δε το έχω λυπηθεί καθόλου (γέλια).

Πολύ χαρακτηριστικά θυμάμαι ένα ξύλινο κουτί που είχα φτιάξει για ένα φίλο μου. Ήταν η αρχή για να πω ότι “ναι αυτό θα κάνω με το σχέδιο και αυτή την παλέτα”.  Μία τέτοια διαδικασία βέβαια ήθελε πολύ χρόνο και πολλές ώρες δοκιμών με τα υλικά. Όταν ξεκίνησα να σχεδιάζω πάνω στα έπιπλα κατάλαβα ότι είχα ελλείψεις, οπότε έκανα πολλά μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και κάποιες ώρες σχεδιασμό επίπλου για να μάθω να μετράω σωστά και να καταλάβω να ορίζω τους όγκους τις γραμμές και τα σχήματα.

Η Φωτεινή επί τω έργω
Η Φωτεινή επί τω έργω

Ταυτόχρονα αναλάμβανα δουλειές οι οποίες όσο εγώ εξελισσόμουν αυξάνονταν κι αυτές. Στην πρώτη καραντίνα που μάλλον ήταν καθοριστική, πήρα την απόφαση να κάνω την αλλαγή. Να σταματήσω την δουλειά στο γραφείο, να ανακαινίσω το εργαστήριο μου και να γίνει αυτό η βασική μου εργασία. Τίποτα δεν ήρθε εύκολα, αλλά θα το ξανά έκανα.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς;
Η διαδικασία που ακολουθώ είναι αρχικά να καταλάβω και να δω την καλύτερη πλευρά και οπτική του κάθε επίπλου, σαν μελέτη πριν τη δημιουργία. Στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία με αφαίρεση του παλιού βερνικιού, τοποθέτηση χρώματος και στο τέλος σφράγιση με βερνίκι για ένα ποιοτικό και ασφαλές αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που γίνει σχέδιο στο έπιπλο τότε γίνεται πρώτα σε χαρτί η σύνθεση και μετά γίνεται η προσαρμογή στο έπιπλο.

Έπιπλο πριν και μετά
Έπιπλο πριν και μετά

Τι υλικά χρησιμοποιείς;
Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι επαγγελματικής χρήσης για έπιπλα, οικολογικά. Δεν γίνεται χρήση κιμωλίας ή κεριών, για παράδειγμα.

Πόσο σου παίρνει συνήθως ένα έπιπλο;
Συνήθως είναι δύο με τρεις εβδομάδες, εννοείται παίζει ρόλο τι διαστάσεις έχει το έπιπλο και αν κάποιος πελάτης θέλει σχέδιο ή όχι.

Κατασκευάζεις αντικείμενα κατόπιν παραγγελίας ή μπορεί να αγοράσεις και κάποια μόνη σου και να τα πουλήσεις;
Λειτουργώ και με τους δύο τρόπους και με παραγγελίες από έπιπλα που ήδη έχουν οι πελάτες μου ή έπιπλα που θέλουν να βρουν και τους βοηθάω να τα αποκτήσουν μέσα από παλαιοπωλεία. Βέβαια διαθέτω προς πώληση και δικά μου κομμάτια που αγοράζω και δημιουργώ πάνω τους αυτό που νιώθω την κάθε στιγμή.

Έπιπλο πριν και μετά
Έπιπλο πριν και μετά

Πού βρίσκεται το εργαστήριό σου;
Το εργαστήριο μου βρίσκεται στον Πειραιά, σε ένα σημείο που αγαπώ πολύ. Είναι ένας χώρος που επεξεργάζομαι τα έπιπλα αλλά λειτουργεί και ως Showroom. Εκεί, γίνονται τα ραντεβού με τους πελάτες και μπορούν να δουν από κοντά έπιπλα τα οποία τα έχω αλλάξει.

Τι μπάτζετ χρειάζεται κάποιος για να αναπαλαιώσει κάποιο παλιό αντικείμενο;
Το μπάτζετ το καθορίζουν οι διαστάσεις του επίπλου αλλά και η επεξεργασία που θα γίνει σε αυτό. Αυτό που λέω είναι ότι θέλω να τηρώ την ισορροπία μεταξύ της δικής μου δουλειάς και δημιουργίας αλλά και της δυνατότητας απόκτησης της.

Φωτογραφία επίπλου
Φωτογραφία επίπλου

Αν κάποιος δεν έχει αρκετό μπάτζετ και θέλει να βάψει μόνος ένα παλιό έπιπλο, τι προτείνεις να κάνει;
Υπάρχουν πολλά πλέον σεμιναρια που μπορεί να ανακαλύψει και να προσπαθήσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία, τώρα το που θα το φτάσει ο καθένας είναι κάτι εντελώς προσωπικό.

 Τι σχέδια έχεις για τη νέα σεζόν;
Χμ, να δοκιμάσω νέες τεχνικές και σχέδια στα έπιπλα μου λίγο ακόμα πιο ελεύθερα. Να πάρω μέρος σε κάποιες εκθέσεις που θα ήθελα να παρουσιάσω δημιουργίες μου και να γνωρίσει τη δουλειά μου ο κόσμος από κοντά. Και να μην αγχώνομαι τόσο. Αυτό νομίζω είναι μεγάλος στόχος. Είναι πολύ σημαντικό να ευτυχούμε μέσω της εργασίας μας όσο γίνεται. Θέλει πολύ κόπο και πείσμα ειδικά στην εποχή που ζούμε.

Η Φωτεινή
Η Φωτεινή

Βρες το Woodtales:
Facebook, εδώ.
Instagram, εδώ.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα