Το γάλα πολλοί εμίσησαν, το γιαούρτι ουδείς! Και μπορεί να σας φανεί παράξενο, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι έχουν τα ίδια συστατικά ή παρόμοια γεύση, αλλά κάνετε λάθος!
Αρχικά, αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική πηγή ασβεστίου, όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα. Οπότε για εμάς που μας ενοχλεί στο στομάχι το γάλα και θεωρούμε ότι δεν το έχουμε ανάγκη στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γιαούρτι.
Αλλά ας δούμε τα οφέλη του σε διαφορετικά επίπεδα, κι είμαι σίγουρη ότι κάποια δεν τα φανταζόσασταν ποτέ!
Για την υγεία μας
-Τα βακτήρια που περιέχει αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων.
-Όσοι τρώνε συχνά γιαούρτι, διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.
-Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου.
-Bοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας λίγες θερμίδες.
-Έχει αποδειχθεί ότι δίαιτες που περιλαμβάνουν γιαούρτι είναι περισσότερο αποτελεσματικές, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητας ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στο μεταβολισμό του λίπους και στη μείωση του βάρους.
Για την επιδερμίδα μας
– Το γιαούρτι είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β, οι οποίες με τη σειρά τους ενυδατώνουν και θεραπεύουν το ξηρό δέρμα. Επιπλέον η Β2 δρα ως αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την ξηρότητα της επιδερμίδας που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
-Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική φυσική πηγή γαλακτικού οξύ, το οποίο όπως είναι γνωστό χρησιμοποιείται συχνά ως ήπιος απολεπιστής που βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Η απολεπιστική ιδιότητα του είναι απαραίτητη για τη λείανση των ρυτίδων και των πρώτων λεπτών γραμμών.
-Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ και λόγω της περιεκτικότητάς του σε ψευδάργυρο, είναι ικανό να βοηθήσει στην πρόληψη βλαβών από τον ήλιο.
– Τα προβιοτικά που περιέχει, βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ψευδάργυρου συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας που σχετίζεται με την ακμή.
Για φρέσκια και δροσερή αναπνοή
Μεταξύ άλλων, το γιαούρτι έχει και την ιδιότητα να διατηρεί φρέσκια και δροσερή την αναπνοή. Πώς το επιτυγχάνει αυτό; Μέσω των γαλακτοβάκιλλων που περιέχει, οι οποίοι εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία του στόματος, και μας χαρίζουν δροσερή αναπνοή για αρκετές ώρες.
Για αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Τα προβιοτικά βακτήρια, όπως αυτά που περιέχονται στο γιαούρτι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων εναλλαγών στη διάθεση, όπως συμβαίνει σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία βρήκαν, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν προβιοτικά συμπληρώματα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από «μαύρες» διαθέσεις.