fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Φουλ του rosé: δώδεκα υπέροχα κρασιά να τα πιεις στο ποτήρι
rose wine

Φουλ του rosé: δώδεκα υπέροχα κρασιά να τα πιεις στο ποτήρι

Το Flag δοκιμάζει και σας προτείνει τις πιο ενδιαφέρουσες ροζέ ετικέτες μαζί με το ιδανικό food pairing

Το καλοκαίρι ήρθε επιτέλους και μαζί του ξεκίνησε θριαμβευτικά και η περίοδος των ροζέ κρασιών. Για πολλά χρόνια, μεγάλο μέρος του κοινού στην Ελλάδα θεωρούσε ότι το ανοιχτό τους χρώμα δεν τα προικίζει με αντίστοιχη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα. Η άποψη αυτή όμως αποδείχθηκε λανθασμένη. Οι ροζέ οίνοι έχουν στυλ και τα ταιριάσματα τους με το φαγητό χαρίζουν ιδιαίτερες συγκινήσεις, οι οποίες μένουν αλησμόνητες. Παρακάτω θα βρείτε δώδεκα ετικέτες μαζί με τις γεύσεις που τους ταιριάζουν για να αφεθείτε στη μαγεία τους.

rose wine

Domaines Ott Château Romassan Bandol, 2020
Ένα αστραφτερό σομόν κρασί τυπικό δείγμα της Προβηγίας και μάλιστα του Bandol, όπου τα ροζέ βάση νομοθεσίας ωριμάζουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Πρόκειται για χαρμάνι από Mourvèdre, Grenache, Cinsault και Syrah. Η οικογένεια Ott απέκτησε το ChâteauRomassan το 1956, αναδιοργάνωσε τη γη, την αναφύτευσε με ευγενείς ποικιλίες σταφυλιών και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τους εκπληκτικούς αμπελώνες της. Το terroir ευνοεί την παραγωγή εκλεπτυσμένων, αλλά ταυτόχρονα ρωμαλέων κρασιών όπως το Domaines Ott Château Romassan Bandol, με τη χαρακτηριστική φιάλη. Η φρεσκάδα, η λιπαρότητα, η πλούσια αρωματική και γευστική του παλέτα, γεμάτη κόκκινα φρούτα, εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια  και brioche αναδεικνύουν απίστευτα τα όστρακα, τα θαλασσινά, αλλά και κρεατικάόπως για παράδειγμα μπιφτέκια στα κάρβουνα ή σουβλάκια με κοτόπουλο και μπέικον.

Grace Anhydrous, 2021
Αν έχετε συνδέσει στο μυαλό τη Σαντορίνη αποκλειστικά με το Ασύρτικο, αυτό το κρασί θα σας κάνει να αναθεωρήστε την άποψή σας. Φέρει την υπογραφή του Απόστολου Μούντριχα, ο οποίος κατόρθωσε να παντρέψει με επιτυχία την κόκκινη Μανδηλαριά με το λευκό Αϊδάνι, καλλιεργώντας αυτόριζα αμπέλια σε παραδοσιακές κουλούρες. Στη μύτη βγαίνουν αρώματα από κεράσι και βατόμουρο, ενώ δε λείπουν κάποιες βοτανικές νύξεις. Γευστικά το Grace Anhydrous  φιλεύει το στόμα με κόκκινα φρούτα, αλλά και χαρακτηριστικές νότες ορυκτότητας, ενώ η επίγευση διαρκεί εντυωσιακά. Ταιριάζει πολύ με ριζότα θαλασσινών, πίτσα, γεμιστά ορφανά με φέτα, χωριάτικη σαλάτα, σουπιές μαγειρευτές με κόκκινη σάλτσα και ψάρια τηγανητά.  Σερβίρεται ιδανικά στους 10 – 12 °C.

Ωδή Πανός ροζέ Charmat method, 2019
Να ένα ροζέ αφρώδες κρασί από Μοσχοφίλερο, το οποίο αποδεικνύει ότι η εν λόγω ποικιλία μπορεί να δείξει πολλά πρόσωπα. Φτιαγμένο με την εφαρμογή της μεθόδου Charmat και διαθέτοντας ένα υπέροχο, ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα, εντυπωσιάζει με τη ζωντάνια, την πολυπλοκότητα και το μπρίο του. Μοσχοβολάει κεράσι, φραγκοστάφυλο, λεμόνι, τριαντάφυλλο και ζύμες, γαργαλάει ευχάριστα το στόμα και διαθέτει  μακρά επίγευση. Πέρα από ιδανικό απεριτίφ, αυτό το εξωστρεφές κρασί συνοδεύει εξαιρετικά τους καλοκαιρινούς ντοματοκεφτέδες, τις πίτες λαχανικών, τις σαλάτες, τα πράσινα φασολάκια γιαχνί, αλλά και τις γαρίδες στη σχάρα.

Chateau Saint-Maur, L’Excellence Rose, 2021
Ομολογουμένως, εδώ έχουμε μια από τις πιο κομψές εικαστικά φιάλες που κυκλοφορούν στην αγορά, αντάξια του περιεχομένου. Το L’Excellence Rose είναι ένα φρέσκο, ζωηρό κρασί που μυρίζει ροδάκινο, τριαντάφυλλο, λεμόνι  και μέλι. Μαζί με αυτά, στο στόμα, παρουσιάζει και μια πολύ ενδιαφέρουσα ορυκτότητητα, ενώ η οξύτητά του είναι επίσης εντυπωσιακή. Αποτελεί, λοιπόν, τον καλύτερο συνοδοιπόρο για το χαβιάρι, τα σουφλέ ζυμαρικών, το σούσι, τα τάπας με θαλασσινά, αλλά και την ασιατική κουζίνα. Τολμήστε το και με ελαφριά γλυκά με κρέμα και φράουλες και δεν θα χάσετε. Το μπλεντ αποτελείται από Syrah, Grenache Rouge, Rolle, Cabernet Sauvignon και Mourvedre.

rose wine

Θέμις Vouni Panayia, 2019
Να πάμε λίγο μέχρι την Κύπρο τώρα. Το συγκεκριμένο κρασί είναι προϊόν μικροοινοποίησης από την πιο διαδεδομένη κυπριακή ποικιλία, το τοπικό Μαύρο. Αν ψάχνατε ένα κατ’ εξοχήν γαστρονομικό ροζέ, μόλις το βρήκατε και θα το ταιριάξετε με ότι βάλετε στη σχάρα του μπάρμπεκιου, από κοτόπουλο και μπιφτέκια μέχρι γαρίδες και glazed spare ribs με σως Jack Daniels. Η ετικέτα του κρασιού του 2019 είναι αφιερωμένη στη μητέρα της οικογένειας και είναι ενδεικτική των καλλιτεχνικών ανησυχιών που έχει το οινοποιείο. Απαλό στο χρώμα, έχει τα κόκκινα φρούτα (κεράσι, κόκκινα μούρα  και φράουλα) στην πρώτη γραμμή τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα και διαθέτει μαλακή υφή, φρεσκάδα, λίγα υπολειπόμενα σάκχαρα και απαλές τανίνες. Ο χαρακτήρας του έχει ενισχυθεί από μια σύντομη ωρίμαση τριών μηνών σε τρακοσάρια δρύινα βαρέλια τρίτης χρήσης.

The Pale by Sacha Lichine, 2021
Οι ποικιλίες Grenache, Cinsault Rolle και Syrah, οι οποίες καλλιεργούνται στην περιοχή Var της Προβηγκίας, έσμιξαν σε αυτό το ποπ χαρμάνι που είναι το μικρό αδερφάκι του Whispering Angel, του μυθικού ροζέ της περιοχής. Με απαλό τριανταφυλλί χρώμα και ένα ντελικάτο φρουτώδες άρωμα από φράουλες, σμέουρα, λεμόνια βερίκοκα, τοσταρισμένες φέτες ψωμιού, ξεχωρίζει γιατί διαθέτει επιπλέον ελαφρύ σώμα, υψηλή οξύτητα και γεύση γεμάτη από κόκκινα φρούτα και εσπεριδοειδή. Είναι ιδανικό για απεριτίφ, αλλά και για να συνοδέψει λινγκουίνι με γαρίδες, αρμυρές κρέπες και μπρουσκέτες με ντομάτα και πέστο. Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος κυμαίνεται γύρω στους 8°C.

Παμίδι Βουρβουκέλης, 2021
To «Παμίδι» είναι μια  βασικές ποικιλίες της Θράκης. Το ερυθρό της σταφύλι παράγει κατά βάση ερυθρωπούς οίνους, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα.  Για να φτιαχτεί αυτό το  κρασί εφαρμόζεται ολιγόωρη διαδικασία εκχύλισης, προκειμένου να παραχθεί ένα πολύ απαλό ροζέ. Ταιριάζει σε όλες τις ώρες και με κάθε εποχή του χρόνου, ενώ χάρη στη στέρεη δομή του, την καλή οξύτητα και την ευχάριστη επίγευση διαρκείας κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές. Στα αρώματα του κυριαρχούν η φράουλα, το κεράσι, η λεβάντα και η καραμέλα. Στο στόμα αφήνει μια ευχάριστα κρεμμώδη αίσθηση για αυτό και ταιριάζει με τυρί σαγανάκι, πιπεριές γεμιστές  και τηγανητό κινέζικο ρύζι.

rose wine

Roz Πετρακόπουλος, 2021
Η Μαυροδάφνη μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικά συνδεδεμένη με τη γλυκιά εκδοχή της. Η ποικιλία όμως μπορεί να οινοποιηθεί αλλιώς και να δώσει ξηρά κρασιά, με τη διαφορά πως η νομοθεσία δεν επιτρέπει την αναγραφή της λέξης «μαυροδάφνη» στην ετικέτα. Αυτό το κρασί, λοιπόν, αποτελεί μια από τις πιο γοητευτικές ξηρές εκφράσεις της Μαυροδάφνηςκαι παράγεται ακολουθώντας τη διαδικασία της λευκής οινοποίησης. Έχει ελάχιστες παρεμβάσεις, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και ακριβώς σε αυτές τις διαδικασίες χρωστά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Το χρώμα του είναι απαλό, λαμπερό σομόν και η μύτη του απλά σαγηνευτική: ροζ γκρέιπφρουτ, ροδάκινο, σαγκουίνι και φράουλες τυλίγονται σε ένα βοτανικό πέπλο. Στο στόμα, πάλι, είναι ευδιάκριτα εκτός από τα εσπεριδοειδή και τα κόκκινα φρούτα το τριαντάφυλλο, το κυδώνι και η ορυκτότητα. Ταιριάζει σχεδόν με κάθε πιάτο της μεσογειακής κουζίνας, αλλά και με σούσι και όστρακα.

Δίανθος Μπουτάρη, 2021
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ ροζέ από ναουσαίικο Ξινόμαυρο, ξεκινήστε οπωσδήποτε με αυτό το πολύπλοκο διαμάντι. Εντυπωσιάζει με το απαλό του χρώμα και τα χαρακτηριστικά αρώματα από μαρμελάδα ντομάτα, φράουλα, ανθούς πορτοκαλιάς και ώριμο γερμά. Διαθέτει μέτριο σώμα, έντονη οξύτητα που είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης  ποικιλίας, αλλά και πολύ ευχάριστες ελαφριές τανίνες. Τι σημαίνει αυτό; Πως το εν λόγω κρασί λατρεύει τα πιάτα με φρέσκο τόνο, αλλά και τα πιο βαριά μαγειρευτά όπως το ιμάμ μπαϊλντί, ενώ επιβεβαιώνοντας τη δυαδική του προσωπικότητα πίνεται ευχάριστα παρέα με λινγουίνι με αχινό, με αρνάκι με λευκή σάλτσα αλλά και με κόκορα με μακαρόνια. Για την ιστορία, οδίανθος είναι το λουλούδι που δημιούργησε ο Δίας γιατί ζήλευε πολύ τον κρίνο, το λουλούδι της Ήρας και ήθελε να έχει ένα καλύτερο από το δικό της.

Blush Sauvignon Villa Maria, 2020
Δεν έχει γίνει λάθος: Εδώ έχουμε ένα Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία, με όλα τα τυπικά του χαρακτηριστικά, απλά λίγο πιο αναψοκοκκινισμένο, καθώς έχει προστεθεί 10% επιπλέον ερυθρό Merlot. Σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία σε εκείνη τη χώρα, επειδή περιέχει Sauvignon Blanc σε ποσοστό άνω του 85%, διατηρεί το δικαίωμα να φέρει περήφανα το όνομα αυτής της ποικιλίας στην ετικέτα. Προέρχεται από τους ξακουστούς αμπελώνες του κτήματος Villa Maria και είναι προικισμένο τόσο με αρώματα από τροπικά φρούτακαι βότανα, όσο και με νότες από φρούτα του δάσους. Έχει, επίσης, εκπληκτική φρεσκάδα και πολύ ευχάριστη, υψηλή οξύτητα. Ζουμερό, εκφραστικό και ισορροπημένο βρίσκει το κατάλληλο ταίρι δίπλα σε σωταρισμένα χτένια, γαριδομακαρονάδες, αλλά και απλά ζυμαρικά ναπολιτέν, ενώ είναι πολύ ωραίο σκέτο με την κατάλληλη παρέα, φυσικά.

rose wine

Τομή Μοσχοφίλερο Τρουπή, 2021
Η ιστορική ποικιλία δίνει ένα ακόμη πολύ ευχάριστο ροζέ κρασί, περιορισμένης παραγωγής,  που στο στόμα αφήνει την αίσθηση ενός λευκού, χάρη στη δροσιστική του οξύτητα. Το κομψό σομόν του χρώμα παραπέμπει στην Προβηγκία και η αρωματική του παλέτα στο καλοκαίρι: πετροκέρασα, τριαντάφυλλα, φράουλες, λουκούμια αλλά και ζουμπούλια και νυχτολούλουδα ξυπνούν ευχάριστες μνήμες. Στο πλούσιο στόμα του θα βρείτε όλα τα προαναφερθέντα συν νύξεις από γλυκό κυδώνι, γιασεμί και μαρμελάδα φράουλα. Η επίγευσή του διαρκεί πολύ και είναι απίθανο με ψητό σολομό, καραβίδες, ώριμα τυριά, γεμιστά και κολοκυθόπιτα.

A Muse Rose Κτήμα Μουσών, 2021
Εξωτικό, ελαφρύ και άκρως εθιστικό, το συγκεκριμένο κρασί εντυπωσιάζει με τα  έντονα αρώματα από λάιμ, ροδάκινο, ανανά, φρούτο του πάθους, πετροκέρασο και φράουλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, γευστικά πέρα από τα παραπάνω φρούτα βγάζει και νότες δυόσμου. Φτιαγμένο από Sauvignon Blanc (90%) και Μούχταρο (10%), κατάγεται από την κοιλάδα των Μουσών, στη Βοιωτία και είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή. Η δροσιστική του οξύτητα και η ελαφριά του λιπαρότητα το βοηθούν να αναδείξει τα πικάντικα πιάτα της ασιατικής κουζίνας, τα μερακλίδικα αλλαντικά, τις σουπιές με σπανάκι, αλλά και τα τηγανητά μπαρμπουνάκια.

Ακολουθήστε το flaginlife.gr στο Google News για να λάβετε τις τελευταίες ειδήσεις, κριτικές και συμβουλές για το ποτό, τη διασκέδαση, το φαγητό και τα ταξίδια.

Περισσότερα