fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Οι κριτές του Flor de Caña μας μιλάνε για το Zero waste και τον διαγωνισμό
FDC Backing

Οι κριτές του Flor de Caña μας μιλάνε για το Zero waste και τον διαγωνισμό

Στις 28.09.2022 ο διαγωνισμός για το Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge στο 360 Cocktail bar

Ο πιο διαφορετικός – sustainable διαγωνισμός έρχεται στο προσκήνιο χάρη στο Flor de Caña. Για πρώτη φορά στο παγκόσμιο bartending στερέωμα αναζητείται ο bartender που θα φτιάξει ένα άψογο cocktail με μηδενικό αποτύπωμα. Ο διαγωνισμός είναι μια ωδή στη φιλοσοφία και στην δέσμευση που έχει το Flor de Caña για βιωσιμότητα και zero waste τεχνικές, διαδίδοντας αυτό τον τρόπο σκέψης και ενέργειας σε όλη την bartending κοινότητα.

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι επαγγελματίες στο bar προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εξολοκλήρου όλες τις πρώτες ύλες τους. Σιρόπια από υπολείμματα καφέ, ελαιοσάκχαρα από στημένα limes και πολλές άλλες δημιουργίες γίνονται πλέον βασικά συστατικά σε cocktail.

Το Flor de Caña rum, στηρίζοντας την φιλοσοφία του Zero Waste, ψάχνει τον bartender που θα φτιάξει το πιο ωραίο cocktail αφήνοντας μηδενικό αποτύπωμα και τον βραβεύει στέλνοντας τον Νικαράγουα. Ο νικητής θα κερδίσει το έπαθλο των 500 € και θα λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό τελικό στο BCB Berlin, για να διεκδικήσει μία θέση στο μεγάλο τελικό στη Νικαράγουα και το μεγάλο έπαθλο των 10.000 €.

Ο διαγωνισμός Flor de Caña Sustainable Cocktail Challenge θα γίνει αύριο 28/09/2022 στη 13.00 στο 360 Cocktail Bar!

Στον διαγωνισμό κριτές θα είναι 3 ειδικοί του χώρου. Πάνος Κανατσούλης, βραβευμένος ως ο Έλληνας Word Class Bartender of the Year 2017 και co-owner του Mr. Fox, Παναγιώτης Καναβέτας, ambassador του Flor de Caña, ιδιοκτήτης του Old dog και καταξιωμένος bartender και ο βραβευμένος chef  Άνταμ Κοντοβάς.

Και οι 3 κριτές μίλησαν στο Flag και μας εξήγησαν τι σημαίνει για αυτούς το κίνημα Zero Waste αλλά και τι περιμένουν να δουν από τους φιναλίστ του διαγωνισμού.

Πάνος Κανατσούλης

1. Τι σημαίνει για εσάς Zero Waste;
Τρόπος ζωής, και καλύτερη διαχείριση των προϊόντων. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία χώρα με πάρα πολλά προϊόντα και χρήσιμα, οπότε είναι κρίμα να μην τα χρησιμοποιούμε στη ζωή μας και στη δουλεία μας.

2. Πως εφαρμόζετε τις αρχές της βιωσιμότητας και της “πράσινης” φιλοσοφίας στην καθημερινότητα σας επαγγελματική και προσωπική;
Προσπαθούμε να ελαττώνουμετα σκουπίδια μας στο μαγαζί με διάφορους τρόπους και να τα ανακυκλώνουμε μέσα από τα ποτά μας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα ποτό που έχει σχεδόν ότι απομένει από τα προηγούμενα 13 κοκτέιλ και με διάφορες τεχνικές τα συμπεριλαμβάνουμε σε ένα. Το ονομάσαμε το κοκτέιλ αυτό «Trash-formers”.

Στο σπίτι προσπαθώ και εκεί να μην πετάω στο κάδο ότι μπορώ να ανακυκλώσω, κάνοντας διάφορες συνταγές κυρίως με φρούτα που είναι και τα προϊόντα που χαλάνε πιο γρήγορα.

3. Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές (αρχές) του Zero Waste στην μαγειρική και αντίστοιχα στο bartending; Πείτε μας μερικές ιδέες για έμπνευση.
Πίκλες, ζυμώσεις, μαρμελάδες, ανακύκλωση υλικών στους καταλόγους των κοκτέιλ και πολύ σημαντικό η εποχικότητα. Παίζει μεγάλο ρόλο στο κομμάτι του Zero Waste.

4. Tι περιμένετε (θα θέλατε) να δείτε από τους φιναλίστ του Flor de Caña;
Να μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι έξυπνο και πάνω από όλα κάτι «out of the box». Να μπορέσουν να μας εκπλήξουν και να μην δούμε τα στερεότυπα που βλέπουμε στους διαγωνισμούς.

5. Τι συμβουλές θα δίνατε στους υποψήφιους;
Να είναι ο εαυτός τους, και να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα τους αντιπροσωπεύει 100%. Δεν θέλω να δω συνταγές που υπάρχουν ήδη. Κάτι άλλο και κάτι έξυπνο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam Kodovas (@adamkodovas)

Άνταμ Κοντοβάς

1.Τι σημαίνει για εσάς Zero Waste;
Zero food waste σημαίνει σωστή πρακτική διαχείρισης των υλικών, σημαίνει αύξηση του τζίρου της επιχείρησης. Σημαίνει πολύπλοκοτητα και ανάγκη για δημιουργία και μάθηση.

2. Πως εφαρμόζετε τις αρχές της βιωσιμότητας και της “πράσινης” φιλοσοφίας στην καθημερινότητα σας επαγγελματική και προσωπική;
Προσπαθώ πάντα να είμαι λογικός πρώτα απ’όλα στο τι αγοράζω ετσι ώστε να μην αποκτώ περισσότερα από όσα χρειάζομαι για την καθημερινότητα μου και στο εστιατόριο συνεχές διάβασμα και εξέλιξη συνταγών με σκοπό να χρήσιμοποιω και να παίρνω το μέγιστο από κάθε υλικό που μπαίνει στην κουζινα μου.

3. Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές (αρχές) του Zero Waste στην μαγειρική και αντίστοιχα στο bartending. Πείτε μας μερικές ιδέες για έμπνευση.
Fermentation, pickling, miso and garum production.

4. Tι περιμένετε (θα θέλατε) να δείτε από τους φιναλίστ του Flor de Caña;
Θα ήθελα να δω τεχνική, σωστή εκτέλεση και σκέψη πίσω από το τελικό αποτέλεσμα

5. Τι συμβουλές θα δίνατε στους υποψήφιους;
Πολλές φορές less is more και more is best when you know how.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Panos Kanavetas (@panoskanavetas)

Παναγιώτης Καναβέτας

1.Τι σημαίνει για εσάς Zero Waste;
Zero waste Ουσιαστικά είναι να μειώνουμε τα Υπολείματα που δημιουργούμε. Ή πιο απλά να φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα πράγματα που αγοράζουμε μειώνοντας τις ποσότητες μας έτσι ώστε να μην έχουμε φυρα.

2. Πως εφαρμόζετε τις αρχές της βιωσιμότητας και της “πράσινης” φιλοσοφίας στην καθημερινότητα σας επαγγελματική και προσωπική;
Στην προσωπική ζωή αυτό που κοιτάζω είναι γενικά όταν αγοράζω πράγματα να τσεκάρω αν αυτά είναι ανακυκλώσιμα ή όχι. Να αποφευγω πλαστικές σακούλες και πάρα πολλά σκουπίδια και γενικά πλέον μπαίνεις σε μία διαδικασια στην οποία τον αγοράσεις ένα προϊόν να σκέφτεσαι αν όντως το χρειάζεσαι να πάρεις την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι με σκοπό να μειώσεις όσο περισσότερο γίνεται το αποτύπωμα σου το περιβάλλον.

3. Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές ( αρχές) του Zero Waste στην μαγειρική και αντίστοιχα στο bartending. Πείτε μας μερικές ιδέες για έμπνευση.
Τα πιο απλά πράγματα πίσω από τεχνικές του zero waist, Είναι να μπούμε στη διαδικασία να χρησιμοποιούμε εξολοκλήρου τα φρούτα μας φλούδες χυμούς και τα λοιπά. Στη συνέχεια όσοι το ψάχνω λίγο παραπάνω για ασχολούνται λίγο περισσότερο θα δουν ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που έχουν να μας δώσουν ακόμα αρώματα και γεύσεις και σε άλλες περιπτώσει τα πετάγαμε, όπως για παράδειγμα το «μπισκότο» του καφέ από τη δόση ενός εσπρεσο. Όλα αυτά πριν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και σε πολλές περιπτώσεις να δώσω ένα πάρα πολύ ωραίο άρωμα και μία ωραία γεύση σε ένα κοκτέιλ όπως για παράδειγμα να φτιάξεις ένα ωραίο λικέρ καφέ με πορτοκαλί χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα, δηλαδή φλούδες από τα πορτοκάλια που χρησιμοποιείς για φρέσκο χυμό και τον ψημένο καφέ που θα πέταγες από τη μηχανή.

4. Tι περιμένετε (θα θέλατε) να δείτε από τους φιναλίστ του Flor de Caña;
Γενικά θέλουμε να δούμε δημιουργικότητα θέλουμε να δούμε δικές τους ιδέες που της έχουνε δουλέψει και έχουν ασχοληθεί πίσω από αυτές. Θέλουμε να δούμε γεύσεις που ταιριάζουνε πολύ με το ρούμι, Και γενικά μία δημιουργικότητα με υλικά τα οποία τα χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα τα χρησιμοποιήσουν σε μία πιο ιδιαίτερη παρασκευή
.
5. Τι συμβουλές θα δίνατε στους υποψήφιους;
Η συμβουλή που θα έδινα είναι να είναι άνετοι, να βάλουν το μυαλό τους να σκεφτεί λίγο διαφορετικά και γενικά να μπούν λίγο στην φιλοσοφία των υλικών και το πως θα μπορούσαν αυτά να τα χρησιμοποιούν εξολοκλήρου δημιουργώντας μία πολύ ωραία συνταγή με Flor de Caña.

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα