Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής και στο diner de gala των FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine 2023 για τα καλύτερα εστιατόρια σύγχρονης κουζίνας της Ελλάδας.
Η απονομή των FLAG Restaurant Awards
Τη Δευτέρα 03/07, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη απονομή των FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine 2023 στο ξενοδοχείο Grand Hyatt. Στα πλαίσια του θεσμού, 51 εστιατόρια απ’ όλη την Ελλάδα, μετά από προσεκτική και αντικειμενική αξιολόγηση κρίθηκαν άξια για βράβευση. Άλλωστε, η εγκυρότητα των κριτηρίων διασφαλίζεται από τον ιδρυτή του FLAG in life και εμπνευστή του θεσμού Διονύση Κούκη, και την καθοριστική του πορεία στο χώρο της γαστρονομίας από το 1975 -με την έκδοση του περιοδικού «Αθηνόραμα»- και την επί 28 χρόνια προεδρία του στην επιτροπή αξιολόγησης των «Χρυσών Σκούφων».
Αναγνωρισμένοι σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων, προσωπικότητες από τον χώρο της εστίασης και της γεύσης εν γένει, αλλά και -για πρώτη φορά σε αντίστοιχη εκδήλωση-, μια μικρή μερίδα από το καταναλωτικό κοινό, έδωσαν το παρόν. Το κλίμα πριν την έναρξη της τελετής ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, με πηγαδάκια να σχηματίζονται απολαμβάνοντας δροσερά κοκτέιλ με Vamma Vermouth από τη Sky Spirits.
Μετά την απαραίτητη κοινωνικοποίηση, οι 250 προσκεκλημένοι άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν τις θέσεις τους. Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η απονομή, που για το FLAG in life και όχι μόνο, σηματοδοτεί τη θέσπιση ενός θεσμού που ως στόχο του έχει την ανάδειξη και επιβράβευση του ποιοτικού φαγητού, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα δεδομένα και τις εξελίξεις της εποχής. Στη σκηνή ανέβηκαν οι 2 παρουσιαστές της βραδιάς, ο γνωστός στο χώρο του κρασιού και του φαγητού Γιώργος Τουρατζής, και ο αγαπητός δημοσιογράφος Λευτέρης Τρίγκας, δίνοντας τον λόγο στον Διονύση Κούκη.
Στην ομιλία του, ο κύριος Κούκης, αφού έκανε κατανοητό στο κοινό ότι «η υψηλή ή απλά η ποιοτική εστίαση έχουν σαν κύριο εχθρό τους την έλλειψη γευστικής παιδείας» τόνισε την αναγκαιότητα «να υποστηριχθεί η αντίληψη του καλού, ευχάριστου και ελκυστικού φαγητού». Αυτή η αντίληψη όπως δήλωσε «μας οδηγεί στην απόφαση να αλλάξουμε τους κανονισμούς και τις κλίμακες αξιολόγησης με στόχο να αναδείξουμε ακόμα και την τελευταία γωνιά, που μπορεί να προτείνει μαγειρεμένο και νόστιμο φαγητό, σε αντιπαράθεση με μια συνήθεια η οποία εξαπλώνεται με εξωφρενική ταχύτητα και πριμοδοτεί το έτοιμο, το απρόσωπο και το πρόχειρο.» Μάθαμε επίσης, ότι τέλος Οκτωβρίου ακολουθεί στη Θεσσαλονίκη, η βράβευση των εστιατορίων με αποκλειστικά ελληνική κουζίνα!
Όλα ήταν έτοιμα για την απονομή. Την αρχή έκανε η wine and spirits expert του FLAG in life, Χρυσούλα Κυριακοπούλου βραβεύοντας τα 8 εστιατόρια τα οποία κρίθηκαν ως άξιας αναφοράς -citation όπως λένε οι Γάλλοι-, για το ευχάριστο και νόστιμο φαγητό τους. Ακολούθησε η βράβευση των 16 εστιατορίων που διακρίθηκαν με έπαινο. Αρχικά, στη σκηνή ανέβηκε ο Γρηγόρης Φιλιππάτος, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα 8 βραβεία δόθηκαν από τον έναν από τους παρουσιαστές, Γίωργο Τουρατζή.
Η διάκριση του Φοίνικα, δόθηκε σε δύο parts. Τα πρώτα 8 εστιατόρια τιμήθηκαν με αυτή από τον δημοσιογράφο και μέλος της επιτροπής Νίκο Μαούνη και οι επόμενες δόθηκαν από τον Μανώλη Τουρατζή, «έναν από τους ελάχιστους Έλληνες που μπορούν να μιλάνε για το φαγητό και να μην θες να σταματήσουν.», όπως είπε και ο Λευτέρης. Ενδιάμεσα των βραβεύσεων, οι 2 παρουσιαστές έδιναν μια ευχάριστη νότα με το απολαυστικό interaction τους. Έπειτα, κάλεσαν στη σκηνή τον Ντίνο Στεργίδη, έναν από τους πρωτεργάτες στον χώρο της γεύσης και του κρασιού, ο οποίος και παρέδωσε το βραβείο της 1ας Σημαίας στα 6 εστιατόρια που κρίθηκαν άξια με τις επιδόσεις τους. Ο διευθυντής του Grand Hyatt, Πάνος Αλμυράντης βράβευσε τα υπόλοιπα 5.
Η ώρα για την απονομή των 2 Σημαιών είχε φτάσει και η αγωνία του κοινού αλλά και των υποψήφιων εστιατορίων, είχε φτάσει στο κόκκινο. Η απολαυστική Χρυσούλα Κυριακοπούλου φρόντισε να βάλει τέλος στο σασπένς, και βράβευσε τα 3 εστιατόρια που τιμήθηκαν με τη σημαντική διάκριση. Την εκδήλωσε έκλεισε ο κύριος Διονύσης Κούκης, απονέμοντας 3 ειδικά βραβεία. Ένα titre posthume για το τεράστιο έργο του στη γαστρονομία, στον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, που έφυγε από κοντά μας, ένα βραβείο για την αδιαμφισβήτητη δημοσιογραφική και συγγραφική της προσφορά, στη μεγάλη κυρία της δημοσιογραφίας της γεύσης, Θάλεια Τσιχλάκη και βραβείο για τη πορεία του ως σεφ, στον Παύλο Κυριάκη.
Η βραδιά όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα. Οι προσκεκλημένοι επιδόθηκαν στο απαραίτητο κους κους για όσα έγιναν, απολαμβάνοντας τα εξαιρετικά προϊόντα των υποστηρικτών των FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine 2023, που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Το εξαιρετικό κρασί από τους Άννα και Γιώργο Κοκοτό, αλλά και τα ευφάνταστα κοκτείλ με Vamma Vermouth από τη Sky Spirits, συνοδεύονταν από τα ποιοτικά προϊόντα του Nora’s Deli, τα νόστιμα τυριά του τυροκομείου Κωσταρέλος και τα ανώτερης ποιότητας και γεύσης αλλαντικά και κρέατα της εταιρείας Μπούμπας Κρέατα Ηπείρου. Ξεχώριζε επίσης για το άψογο design του και την ακρίβειά του, ο επαγγελματικός εξοπλισμός της εταιρείας Σαγιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ βέβαια, και στο εμβληματικό ξενοδοχείο Grand Hyatt, που μας φιλοξένησε.
Το diner de gala
Την επόμενη ημέρα της απονομής, παρατέθηκε στο Grand Hyatt τιμητικό diner de gala για 64 καλεσμένους. Εκεί βρέθηκαν οι βραβευμένοι chef με 1 και 2 Σημαίες και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της εστίασης και της γεύσης. Στη προσεγμένη αίθουσα του ξενοδοχείου, το κλίμα ήταν ευχάριστο και οι παρευρισκόμενοι βρήκαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους από τη βραδιά της απονομής και να γνωριστούν καλύτερα.
Ο κύριος Διονύσης Κούκης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και συνεχάρει τους σεφ που διακρίθηκαν, ενώ λίγο πριν το τέλος του δείπνου, κάλεσε στο βήμα τον executive chef του ξενοδοχείου, Παναγιώτη Αναστασίου, ο οποίος επιμελήθηκε του μενού της βραδιάς. Ένα μενού με εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα -ευγενική προσφορά των υποστηρικτών των FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine 2023-, που με εκλεπτυσμένο τρόπο και φίνες τεχνικές αναδείκνυε παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας.
Στις ροτόντες των παρευρισκόμενων έφτασε αρχικά το amuse–bouche. Μαζί με τη κροκέτα χταποδιού με πίκλα από αλμυρίκια και γαλάκτωμα κρεμμυδιού, δοκιμάσαμε μύδια με σάλτσα σαγανάκι και αφρό ούζου, αλλά και ένα κράκερ ρυζιού με μελάνι σουπιάς, ταραμά αυγοτάραχου Μεσολογγίου και γαρίδα. Το δροσερό Vamma 4:1 της Sky Spirit, ταίριαζε απόλυτα με το ελαφρύ πιάτο. Από κυρίως πιάτα, πρώτα ήρθε σούπα ελληνικής σαλάτας με biscuit κρεμμυδιού, την οποία ακολούθησε λουκάνικο σφυρίδας με τσιγαριαστά χόρτα, αυγά ρέγγας και σάλτσα από κατσικίσιο βούτυρο. Το Chardonnay 2022 δε θα μπορούσε να συνοδεύει καλύτερα τις συγκεκριμένες γευστικές προτάσεις. Τέλος, το αρνί με πατάτες baby, σάλτα ψητού, μους φέτας, και τραγανό αμπελόφυλλο έδενε υπέροχα με το Kokotos Estate Red 2020.
Το δείπνο έκλεισε με έναν αποδομημένο μπακλαβά με κρεμέ από φιστίκι Αιγίνης, τραγανά φύλλα Βηρυτού, σιρόπι πορτοκαλιού και μαστίχας Χίου και παγωτό καϊμάκι. Το δροσερό Vamma Vermouth από τη Sky Spirits, συντρόφευε τις κουβέντες των καλεσμένων μέχρι να αρχίσουν να αποχωρούν, δίνοντας ραντεβού για τα επόμενα βραβεία του θεσμού.