Πεϊνιρλί με κόκκορα κρασάτο, λαχματζούν, κιουνεφέ με φρέσκα τυριά, μικροσκοπικά σεκέρ-παρέ και απολαυστικό καζάν ντιπί, φτιαγμένα από μια χαρισματική μαγείρισσα από την Αντιόχεια, γράφουν το sucess story αυτού του μικρού μαγαζιού στο κέντρο της Αθήνας
Eχει άλλη χάρη η βόλτα στο κέντρο τα ηλιόλουστα πρωινά του χειμώνα. Έχει μια ζεστασιά αυτή η μίξη πολιτισμών και αρωμάτων που χάνονται στην ατμόσφαιρα και σε προκαλούν να μυρίσεις και να γευθείς. Περπατώντας χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη με το βλέμμα μου να γεμίζει εικόνες από ένα μωσαϊκό πολυεθνικού χαρακτήρα, έφτασα στον προορισμό μου. Στο Feyrouz, στην γωνία Αγάθωνος & Καρόρη, λίγα βήματα μακρυά από την πολύβουη Αιόλου. Εκεί με περίμενε ο Ανδρέας Κιλτσικσής, ο ένας από τους δυο γιους της Ελένης Φειρούζ, που εδώ και εννέα χρόνια επανασύστησε στους Αθηναίους τις ανατολίτικες γεύσεις.
To Feyroyz δεν είναι μια ακόμη street food επιλογή. Είναι μια σύμπραξη πολιτισμών και γεύσεων από την μέση Ανατολή. «Είναι ένας τόπος συνεύρεσης ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Αυτό ήταν και το όραμα μας όταν ανοίξαμε» λέει ο Ανδρέας ενώ φέρνει να δοκιμάσω ένα πεϊνιρλί με κόκκορα κρασάτο.
«Σε κάθε επισκέπτη διηγούμαστε μια ιστορία. Εξηγούμε την παράδοση των συνταγών που δημιουργούμε δίνοντάς του την δυνατότητα να μοιραστεί μαζί μας αυτήν την ιστορία. Τα πεϊνιρλί μας έρχονται από την παράδοση των Κωνσταντινουπολιτών. Είναι τα λεγόμενα πίντε. Ζύμη τραγανή καθόλου λιπαρή γεμιστή με μαγειρεμένο φαγητό».
Ένα εστιατόριο που συνδυάζει τα πολυπολιτισμικά στοιχεία και τις μαγειρικές παραδόσεις από την πόλη καταγωγής της μαμάς Ελένης. Την Αντιόχεια, και την κουζίνα των Λεβαντίνων. Ένα γευστικό οπλοστάσιο που ξεκινά από τα παράλια της Βορείου Αφρικής και επεκτείνεται μέχρι την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα αραβικά κράτη. Αυθεντικά λαχματζούν, χορτοφαγικές πίτες και μαγειρευτά φαγητά δημιουργούν ένα σταυροδρόμι γεύσεων και αρωμάτων στο μικρό αλλά πολύ φιλόξενο αυτό μαγαζί. Λογιών λογιών μπαχαρικά κατακλύζουν τον αέρα ενώ το ψωμί εδώ μοσχοβολάει ζάαταρ, (ένα δημοφιλες μειγμα βοτάνων και μπαχαρικών της Μεσης Ανατολής). Εντωμεταξύ μπροστά μου έρχεται η μαχλούτα. Μια σούπα με κόκκινη φακή, ζωμό κοτόπουλου, μαραθόριζα και άγριο κύμινο. Τα αρώματά της με κατακλύζουν και εντυπωσιάζομαι στο άκουσμα ότι είναι από τα πιο ευπόληπτα πιάτα χειμώνα–καλοκαίρι. Ίσα που προλαβαίνω να δοκιμάσω μια μικρή μερίδα με κοτόπουλο με μπαχαρικά, ρύζι Βοσπόρου και γιαούρτι, πριν εξαντληθεί.
Η ιστορία του Feyrouz δεν τελειώνει εδώ. Ακριβώς απέναντι σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1930 με μεγάλη ιστορία, δημιούργησαν την γλυκιά εκδοχή τους. Εδώ θα βρείτε κιουνεφέ στην πρωτογενή του μορφή με φρέσκα και ελαφρώς αλατισμένα αιγοπροβεια τυριά από μικρούς παραγωγούς, μικροσκοπικά σεκέρ-παρέ με τυρένια γέμιση και καβουρδισμένο φουντούκι και ένα απολαυστικό καζάν ντιπί. Παρασκευή και Σάββατο από τον φούρνο βγαίνει μια δημιουργία που τα 12 κομμάτια του ταψιού φαντάζουν πολύ λίγα. Στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτικός, αφέθηκα όμως στον γευστικό του χαρακτήρα και το απόλαυσα. Το γαλατο-μπούρεκο όπως το αποκαλούν εδώ, έχει δικό τους φύλλο, πορτοκαλένιο ελαφρύ σιρόπι, καραμελωμένο πορτοκάλι και κρέμα με μυζήθρα ή χλωρή από την Αστυπάλαια. Η διαρκής έρευνα και εμβάθυνση στην πρώτη ύλη δημιούργησε έναν διαφορετικό μπακλαβά με το δικό τους φύλλο από βελανιδάλευρο που φτιάχνουν οι ίδιοι από βελανίδια της Ηπείρου, με πεκάν, πορτοκάλι και θυμαρίσιο μέλι. Καφές ιμπρίκ στην χόβολη, μονοποικιλιακός με εκλεκτό άρωμα και το δικό τους cold brew αρωματισμένο με πορτοκάλι, κανέλα και κάρδαμο συνδυάζονται αρμονικά με τα γλυκά.
Σύντομα το πρώτο Feyrouz στην καρδιά της Θεσσαλονίκης θα είναι γεγονός, ενώ στα άμεσα σχέδια τους είναι η επέκταση σε επιλεγμένες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Feyrouz Levantine Street Food
Καρώρη 23 & Αγάθωνος 1, Αθήνα, τηλ: 2130318060
Ωράριο: Καθημερινά εκτός Κυριακής | 12.00-22.00