fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Εξερευνώντας την Ανατολική Πελοπόννησο
pelopponese greece

Εξερευνώντας την Ανατολική Πελοπόννησο

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και άγνωστη σε πολλούς περιοχή με επίκεντρο το Λεωνίδιο και τον Παρνώνα

Του Νίκου Μαούνη

Ακόμα και έναν πολυταξιδεμένο στην Ελλάδα να ρωτήσετε ποια μέρη της Ελλάδας σε στεριά και θάλασσα δεν έχει και δεν σκέφτηκε ποτέ να επισκεφθεί ένα είναι βέβαιο. Στην απάντηση που θα πάρετε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο μεγάλος άγνωστος, πρώτος στη λίστα, θα είναι ο Πάρνωνας με τα χωριά του, το Λεωνίδιο και η γύρω περιοχή. Όσο και να ακούγεται περίεργο για την Πελοπόννησο που την έχουν «ξεψαχνίσει» τουριστικά σχεδόν όλοι οι Έλληνες η Ανατολική πλευρά της ήταν Terra Incognita μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Οι αρκετά μεγαλύτεροι μπορεί να θυμούνται ότι μέχρι πριν μερικές δεκαετίες το Λεωνίδιο συνδεόταν ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και το πλοίο στη συνέχεια έφτανε μέχρι το Γερολιμένα στη Νότια άκρη της Πελοποννήσου. Και για τις δύο αυτές περιοχές δεν υπήρχε οδική πρόσβαση. Βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες τα πράγματα έχουν αλλάξει και μπορείτε να επισκεφθείτε αυτή την παρθένα και γοητευτική περιοχή της Ελλάδας τόσο παραλιακά με σημείο εκκίνησης το Άστρος όσο και μέσο της κλασσικής διαδρομής Αθήνα- Σπάρτη και από εκεί συνεχίζεται για Παρνώνα – Λεωνίδιο. Εμείς κάναμε για εσάς την παραλιακή διαδρομή και σας δίνουμε όλες τις πληροφορίες που θα κάνουν το ταξίδι σας ξεκούραστο και απολαυστικό.

Η γενική εικόνα

Είτε από το Άστρος Κυνουρίας είτε από την περιοχή της Σπάρτης, χρειάζονται περίπου δυόμισι ώρες από την Αθήνα, για να προσεγγίσεις αυτή την παρθένα, παραθαλάσσια αλλά και ορεινή τουριστική περιοχή, που χρωστάει την αγνότητα της στη δύσκολη τουλάχιστον μέχρι πρότινος πρόσβαση. Χάρη σε αυτή την απομόνωση κατάφερε να κρατήσει ακόμη και μέχρι σήμερα ζωντανή, την Τσακώνικη διάλεκτο. Ανήκει στην υπολειμματική δωρική ζώνη της Αρχαίας ελληνικής, που είχε κυριαρχήσει στην Πελοπόννησο μετά τη σύσταση της Αχαϊκής Συμπολιτείας και μπορεί να την ακούσεις να μιλιέται, αλλά και να την συναντήσεις σε κάποιες ταμπέλες.

sparti

Ο  Πάρνωνας  ή αλλιώς Μαλεβός, (ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου), εκτείνεται στην ανατολική πλευρά της Αρκαδίας ενώ καταλαμβάνει και ένα μέρος της Λακωνίας, με ψηλότερη κορυφή τη Μεγάλη Τούρλα στα 2000 μέτρα. Το βουνό είναι καταπράσινο και καλύπτεται στα χαμηλότερασημεία του από χαρουπιές και πουρνάρια,ενώ στις κορυφές κυριαρχεί το αλπικό τοπίο, τα έλατα και η μαύρη Πεύκη μαζί με κέδρους, δρυς,πλατάνια, και καστανιές. Ο Παρνώνας έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης, και έχει ενταχθεί σαν προστατευόμενη περιοχή στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Το σκηνικό στο βουνό είναι απίστευτο. Ολόκληρες ελατοσκεπείς πλαγιές πανύψηλες βουνοκορφές,  πανέμορφα ανέγγιχτα χωριά, χτισμένα από την τοπική πέτρα, πέτρινα καλντερίμια, αρχοντόσπιτα άλλων εποχών είναι λίγα μόνο από τα θαύματα της φύσης και τα δημιουργήματα των ανθρώπων που κάνουν το ταξίδι- εξερεύνηση αξέχαστο. Για τους πιο ανθεκτικούς υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια ανάμεσα σε πλατάνια, καρυδιές, καστανιές, έλατα και τρεχούμενα νερά που δύσκολα βρίσκεις παρόμοια σε όλη την Πελοπόννησο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας θα επισκεφθείτε χωριά κρεμασμένα στις πλαγιές όπως,  η Καστάνιτσα*** τα Τζίτζινα***το Γεράκι* (φημίζεται για τα κιλίμια του, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Τουρκοκρατίας και την βυζαντινή νεκρόπολη), τις Καρυές,***  τον Άγιο Πέτρο *** τη Βαμβακού *** αλλά και τηΒέρεια,*  τους Αγριανούς,** τον Πλάτανο* και τον Πραστό*. Μοιρασμένα ανάμεσα στη Λακωνία και στην Αρκαδία θα σας χαρίσουν εικόνες που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

leonidio greece

Εκτός όμως από τη φύση και τα χωριά του Παρνώνα υπάρχει και η θάλασσα με γοητευτικές παραλίες για να βουτήξετε , όπως η Πλάκα του Λεωνιδίου* ,τα Πούλιθρα** ή λίγο μακρύτερα η πολύ όμορφη στο Φωκιανό.*** Αφήσαμε για τέλος το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής και σημαντικό στοιχείο της εξερεύνησης μας το Λεωνίδιο***. Εδώ θα πρέπει να αφιερώσετε όπως θα καταλάβετε και από τις περιγραφικές λεπτομέρειες τουλάχιστον δύο βράδια.

Η διαδρομή

Εμείς ξεκινήσαμε την εξερεύνηση της περιοχής μπαίνοντας λίγο πριν από την Σπάρτη,  από το Γεράκι, φτάσαμε στην Καλλιθέα και από εκεί στα Τζίτζινα,  χωριό κρεμασμένο στο βουνό και μέσα στη χαράδρα, με σηματοδοτημένα πεζοπορικά μονοπάτια.

Περιδιαβήκαμε τα Βέρεια, τη μοναδική Καστάνιτσα τις γοητευτικές Καρυές, τον Άγιο Πέτρο, φτάσαμε μέχρι τα Άνω Δολιανά, τον Άγιο Ιωάννη και τη διάσημη Μονή Μαλεβής ***. Στη συνέχεια κατεβήκαμε στον Άγιο Ανδρέα, περάσαμε το στριφογυριστό παραλιακό δρόμο μέχρι την παραλία Τυρού και το Λεωνίδιο. ** Στο Άστρος (λίγο πιο βόρεια) υπάρχουν αμέτρητες επιλογές σε παραλίες, αφού από το λιμάνι του μέχρι το λιμανάκι του Αγίου Ανδρέα και από εκεί μέχρι την παραλία Τυρού, μεσολαβούν περίπου 30 χλμ. ακτογραμμής με αμμουδιές ή άσπρο βότσαλο, άλλες οργανωμένες και άλλες όχι, πολυσύχναστες όπως η Σαμπατική η το Τηγάνι ή πιο απόμερες. Απολαύσαμε τις παραλίες φτάνοντας ως το  Φωκιανό και επιστρέψαμε από το χωριό Κοσμά*** πίσω στην περιοχή του Γερακιού και από εκεί συνεχίσαμε για την επιστροφή στη βάση μας.

οδοιπορικο πελοπονισσοσ

Τι να δείτε

*** ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Την κωμόπολη χαρακτηρίζουν  ο κοκκινόβραχος, τα νεοκλασικά και αρχοντικά σπίτια και η εύφορη πεδιάδα που εκτείνεται μπροστά του μέχρι τη θάλασσα. Στο έμπα της πόλης σε υποδέχονται τρείς παλιοί ανεμόμυλοι.

Ο κάθετος, λες και κομμένος με μαχαίρι κοκκινόβραχος, στο πίσω μέρος της πόλης είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο του Λεωνιδίου και προκαλεί δέος με την αγριάδα του.  Τα τελευταία χρόνια αποτελεί προορισμό για χιλιάδες αναρριχητές με εκατοντάδες διαδρομές καταγεγραμμένες  και είναι σημαντικό μέρος του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Φυσικά δεν θα παραλείψετε να κάνετε βόλτες στα σοκάκια, που ζωντανεύουν από τα στέκια της νεολαίας. Μπορείτε επίσης να περάσετε και από το Panjika bar όπου μαζεύονται οι αναρριχητές. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης σας θα θαυμάσετε υπέροχα αρχοντικά, μερικά από τα οποία είναι επώνυμα και επισκέψιμα. Μην ξεχάσετε όμως και τις γύρω παραλίες που αποτελούν καλοκαιρινή ατραξιόν. Εδώ γιορτάζεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου η ντόπια τσακώνικη μελιτζάνα προϊόν ΠΟΠ της ευρωπαϊκής ένωσης.

*Πλάκα*

Το επίνειο του Λεωνιδίου, είναι ένα  γλυκύτατο λιμανάκι με ντόκο που κάποτε έδενε το πλοίο μέσω του οποίου επικοινωνούσε το Λεωνίδιο με τον υπόλοιπο κόσμο. Μικρή όμορφη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες στην οποία καταλήγει και ένα ποταμάκι. Σκηνικό που θυμίζει διακοπές της δεκαετίας του 60 με δύο – τρία  μικρά ταβερνάκια.

**Πουλίθρα

Θέρετρο της περιοχής, με μία τεράστια βοτσαλωτή παραλία ( όχι με κροκάλες). Αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό για ταξιδιώτες που θέλουν ήρεμες θάλασσες, ήσυχες νύχτες και έχουν διάθεση ταξιδευτή.

***Παραλία Φωκιανού

Από τα Πούλιθρα ξεκινάει ένας  φιδίσιος δρόμος ο οποίος ανεβαίνει  στο βουνό, σε ένα οροπέδιο με ένα όμορφο χωριό το Πηγάδι, στο οποίο υπάρχουν δύο ταβερνάκια  που σε προκαλούν να καθίσεις. Ο δρόμος καταλήγει στη μαγική παραλία του Φωκιανού με βότσαλο και ψιλό ρυζάκι, σε ένα στενό κόλπο που είναι σχεδόν πάντα απάνεμος.  Δύο ταβερνάκια στο πίσω μέρος, ομπρέλες και ξαπλώστρες δίνουν λύση στις γευστικές επιθυμίες των λουόμενων. Ενοικιάζονται και 2-3 δωμάτια.  Στην αριστερή πλευρά της παραλίας, ένας μικρός κολπίσκος με ένα υποτυπώδη ντόκο για βαρκάκια και πλατιά βράχια για βουτιές, σε φέρνουν πίσω σε άλλες δεκαετίες από τα sixties και τα seventies. Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και καινούργιος δρόμος που οδηγεί στο Κυπαρίσσι.

Parnonas Mountain, South Kynouria

***Κοσμάς

Στο πίσω μέρος του Λεωνιδίου ξεκινάει ένας δρόμος που ανεβαίνει στο βουνό και οδηγεί στα χωριά του Πάρνωνα.  Το πρώτο εντυπωσιακό χωριό που συναντάμε είναι ο Κοσμάς, το λεγόμενο μπαλκόνι της Κυνουρίας, μία και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρα και «βλέπει»ελατόσκεπες βουνοκορφές όσο φτάνει το μάτι σου, αλλά και τις Σπέτσες τη Σπετσοπούλα και την Ύδρα. Στο χωριό δεν υπάρχει ωραιότερο μέροςγια να φιλοξενηθείς από την πανέμορφη πλατεία με τα πλατάνια, τα καφέ και τα ταβερνάκια γύρω-γύρω, για δροσιά, ξεκούραση και χάζι.

**Μονή της Παναγιάς της Ελώνας

Το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής  Λεωνιδίου- Κοσμά είναι παραποτάμιο και μέσα από χαράδρες. Η εικόνα είναι σαγηνευτική, με άγρια ομορφιά,αλλά και καταπράσινη και δροσερή. Σε μερικά σημεία που πλαταίνει ο δρόμος αξίζει κανείς να σταματήσει και να απολαύσει το τοπίο και τους ήχους. Σε ένα τέτοιο σημείο, ακριβώς πάνω από το ποτάμι, μετά από μία στροφή, σε συγκλονίζει η θεά της μονής που είναι χτισμένη μέσα στο σκαμμένο κόκκινο βράχο. Ο δρόμος φτάνει μέχρι την  πύλη και σε υποδέχονται βεράντες πνιγμένες στο χρώμα από τις λουλουδιασμένες γλάστρες. Θα απολαύσετε θέα αεροπλάνου και οι γερόντισσες  θα σας φιλέψουν κρύο νερό και λουκουμάκι. Η μονή χτίστηκε στα 1800 στη θέση παλαιότερης μονής που είχε καεί. Κύριο κειμήλιο της είναι η εικόνα της Παναγίας,  σύμφωνα την παράδοση έργο του ευαγγελιστή Λουκά.

***Καρύες

Σπουδαίο πετρόκτιστο Κεφαλοχώρι του Πάρνωνα. Στην είσοδο του μπορείτε να δείτε τους Πλάτανους του Μενέλαου, τρία υπεραιωνόβια πλατάνια δίπλα σε μία πηγή και ένα εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο θρύλος λέει ότι τους φύτεψε ο Μενέλαος το 1100 π.χ. εξού και το όνομά τους. Στην άκρη του οικισμού δεσπόζει το μνημείο των Καρυάτιδων που είναι αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου ναού Ερεχθείου στην Ακρόπολη των Αθηνών, μια και οι Καρυάτιδες ήταν γυναίκες  της περιοχής στην οποία λατρευόταν η Καρυάτις Αρτέμιδα.

Για τους λάτρεις της φύσης, της ορειβασίας και του περπατήματος, υπάρχουν μονοπάτια που επιτρέπουν την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής και ένα σύγχρονο και σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, το Caryatides Trails, χάρη στη συντήρηση και την ανάδειξητων παλιών μονοπατιών του χωριού. Από εδώ διέρχεται και  το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη, εισέρχεται βόρεια στην Ελλάδα από τη Φλώρινα και τερματίζει στο Ζάκρο της Κρήτης.

Leonidio

*Πραστός

Παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα και τις πολεμίστρες.

**Πλάτανος

Χωριό όνομα και πράγμα με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά και με καταρράκτες τη σωστή εποχή.

*Άνω Δολιάνα

Με θέα στον κάμπο της Τρίπολης, στο Μαίναλο και στον Χελμό, είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στα 1000 μέτρα. Το χωριό είναι ονομαστό για το λευκό του μάρμαρο, από το οποίο λέγεται ότι έχουν χτιστεί, μεταξύ άλλων, η Αρχαία Ολυμπία και η Επίδαυρος.

***Τζιτζίνα η πολύδροσος

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής χτισμένο σε δύο πλαγιές μιας χαράδρας, σφύζει από έλατα και κερασιές, ενώ γύρω του εξελίσσονται αρκετά πεζοπορικά μονοπάτια, χαρτογραφημένα και σημαδεμένα, που αξίζουν τον κόπο να περπατήσετε.  Η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη χτισμένη στην καρδιά του βράχου και κρεμασμένη στο βουνό, σε προκαλεί να την επισκεφτείς. Εδώ κρυβόντουσαν οι κυνηγημένοι από τον Ισμαήλ Πασά. Λίγο μακρύτερα βρίσκεται το μοναστήρι των αγίων Αναργύρων από τον 9ο αιώνα, η αρχαιότερη μονή της Λακωνίας και σημαντικό ιστορικό μνημείο της περιοχής.

***Βαμβακού

Το πανέμορφο χωριό της Βαμβακούς αποτελεί μία σπουδαία ιδιαιτερότητα για τα χωριά της περιοχής.  Είναι η πατρίδα του Σταύρου Νιάρχου, και αυτό οδήγησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να εκπονήσει ένα έργο, το Vamvakou Revival, με στόχο την πλήρη αναζωογόνηση του.  Βάση για αυτή τη προσπάθεια αποτελεί η ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και ο φυσικός πλούτος της περιοχής. Τα πρώτα σημάδια της αναβίωσης είναι ορατά. Νέοι κάτοικοι έχουν ήδη επιστρέψει, ενώ η συνέχεια βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και την προσέλκυση επισκεπτών.

Το σχολείο της Βαμβακούς ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics), το V.Lab (Vamvakou Technology Labfully powered by SNF) πάντα με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Tο V.Lab προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά, νέους, αλλά και ενηλίκους της περιοχής και όχι μόνο, να γνωρίσουν αλλά  και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες. Ο χώρος φιλοξενεί επίσης, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και ενηλίκους, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, εικαστικά, επιτραπέζια παιχνίδια, Lego, ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη και πολιτιστικές δραστηριότητες.

kastanitsa1

***Καστανίτσα

Από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, δείγμα τσακώνικης αρχιτεκτονικής, με  πέτρινα σπίτια και τα περίτεχνα ξύλινα μπαλκόνια. Από τα ψηλά του χωριού η θέα είναι υπέροχη.

***Άγιος Πέτρος

Άλλο ένα σπουδαίο πετρόκτιστο Κεφαλοχώρι του Πάρνωνα, από τα πρώτα ορεινά χωριά της Ελλάδας που απέκτησαν ξενοδοχείο και τουριστικές υποδομές, κυρίως  λόγω του θρησκευτικού τουρισμού και της μονής Μαλεβής. Τοπική αρχιτεκτονική, πυργόσπιτα και αρχοντικά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον τοπίο.

*** Μονή Μαλεβής

Λίγα χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο, η εντυπωσιακή νεόχτιστη εκκλησία της Μαλεβής, με τους ξενώνες και τους βοηθητικούς χώρους και την λουλουδιαστή αυλή, δέχεται χιλιάδες πιστούς και επισκέπτες, για να προσκυνήσουν την εικόνα, που θεωρείται ότι είναι μια από τις 70 που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς όταν επισκέφθηκε την Κυνουρία από τον Άθω.  Εξού και ο χαρακτηρισμός, δεύτερο Άγιον Όρος που έχει δοθεί στον Πάρνωνα.

**Δάσος Δενδρόκερδου

Λίγο μετά τη μονή Μαλεβής, ένας χωματόδρομος δεξιά σας φέρνει στο μαύρο δάσος του δενδρόκεδρου μοναδικό σε όλη την Ευρώπη σε τέτοια έκταση. Τα 740 στρέμματα φυσικού κάλλους έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο της φύσης.

Φαγητό

Μυρτώο

Υπερυψωμένη σκιερή βεράντα στο Αιγαίο, πάνω στην παραλία Πούλιθρα με ελληνική κουζίνα πού όμως ψάχνεται και σε υλικά και σε παρουσίαση και σε συνδυασμούς με ανεπτυγμένη λίστα κρασιών και μπύρας. 6972055599 Πούλιθρα

Parnona Peloponnisos Greece

Μητρόπολη

Μέσα στα στενάκια του Λεωνιδίου, με τραπεζάκια στην πλατεία απέναντι από τη Μητρόπολη.Στιβαρή ταβέρνα της περιοχής που ξέρει καλά την ελληνική κουζίνα και τα ντόπια υλικά. 2757029115 Λεωνίδιο

Η ταβέρνα του ψαρά

Στην Πλάκα Λεωνιδίου πάνω στα μουράγια, με τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, το ταβερνάκι δίνει έμφαση στα θαλασσινά μία και ο ιδιοκτήτης του ψαρεύει. Όμως η κουζίνα του αγαπάει τη μαγειρική για αυτό και καθημερινά θα βρείτε  καλομαγειρεμένα πιάτα από το ελληνικό ρεπερτόπιο. 2757022815 Πλάκα Λεωνιδίου

Ναύαρχος

Με κυρίαρχη θέση στη πλατανόσκεπη πλατεία του Κοσμά, με ψητά της ώρας στα κάρβουνα αλλά και ντόπια ελληνική κουζίνα, με γίδα βραστή, κοκκινιστά αρνάκια και κατσικάκια και άγρια χόρτα. 2757031489 Κοσμάς Πάρνωνα

Κουκουνάρι

Από τις πιο ωραίες και σοβαρές προσπάθειες στην περιοχή, το ταβερνάκι της Ιφιγένειας ξέρει να παλεύει την ελληνική κουζίνα και τα ντόπια υλικά και συνήθως τα πιάτα της σε αποζημιώνουν. 6944474767 Τζίτζινα

Εστιατόριο- καφέ Βουρέικο

Μέσα στο  πρόγραμμα του Ιδρύματος Νιάρχομπήκε και το εστιατόριο του χωριού, με ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις.  Πετρόκτιστο μέσα, με τραπεζάκια έξω στην πανέμορφη πλατεία του χωριού κάτω από τον πλάτανο. 2731027964 Βαμβακού

“Οίνους” ταβέρνα “τα ωραία βέρεια”

Μία καλοβαλμένη ψησταριά που δίνει έμφαση στα κρέατα και μάλιστα τα ντόπια, με προσοχή στο ψήσιμο και κάποιες φορές και λίγα μαγειρευτά. 2731073400 & 6978920035 Βέρεια

Ο Πλάτανος

Στην πάνω πλατεία των Καρυών το ταβερνάκι βγάζει τραπέζια στη πλατεία και διαχειρίζεται με σεβασμό τα τοπικά υλικά, για να φτιάξει νόστιμα μαγειρευτά, όπως κατσικάκι, αρνάκι ή φασολάκια αλλά και τα γνωστά κρεατικά στα κάρβουνα. 2731095366 Καρυές

taverna

Bazaros

Πάνω στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, η ταβέρνα δείχνει ότι στην κουζίνα υπάρχει ένα χέρι που προσέχει, αγαπάει και φροντίζει αυτό που κάνει.  Τοπικές πίτες, γίγαντες φούρνου, λαδερά και κεφτεδάκια βγαίνουν όπως πρέπει. 2792031088 Άγιος Πέτρος

Που θα μείνετε

To archontiko Chioti

Στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα και διαθέτει εξωτερική πισίνα με βεράντα, εσωτερικό υδρομασάζ και χαμάμ. Ατμοσφαιρικές γωνιές για χαλάρωση στους κήπους.2757 022332 Λεωνίδιο

Το πέτρινο archontiko Hatzipanayioti

Στο κεντρικό σοκάκι του Λεωνιδίου, ένα παραδοσιακό διατηρητέο ​​αρχοντικό του 1809 που σερβίρει σπιτικό ελληνικό πρωινό με βιολογικά προϊόντα, και σε καλεί να ζήσεις το μύθο.  2757 022476 Λεωνίδιο

Βυζαντινό

Ξύλο, δέρμα και γυαλί συνδυάζονται αρμονικά στα δωμάτια με τους πέτρινους τοίχους, για να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα που θα κάνουν τις διακοπές άνετες και ατμοσφαιρικές.

2757 051220 Πούλιθρα

Ouranogiton

Γήινα χρώματα, ατμοσφαιρικός φωτισμός, κλασικές πινελιές στην επίπλωση και στη διακόσμηση, το κάνουν ξενοδοχείο χαλάρωσης. Σε ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πάρνωνα. 698 836 4221 Κοσμάς

Πρυτανείο

Από μόνο του είναι ξενοδοχείο προορισμός.  Η πέτρα, το ξύλο και η διαφορετικότητα  στα δωμάτια  το χαρακτηρίζουν. Ο Αντώνης θα σας κάνει να νιώσετε τη χαλάρωση και την ηρεμία που χρειάζεστε για τις διακοπές σας.  Πρωινό προσεγμένο και  πετροκέρασα από τις κερασιές του κτήματος. 2731 026982 Τζίτζινα

Ο Μαλεβός

Ότι χρειάζεσαι για να ζήσεις στο Κεφαλοχώρι του Πάρνωνα.  Η πέτρα και το ξύλο της περιοχής, η διακριτική πολυτέλεια και το μεράκι της Μαρίας που το διαχειρίζεται, με τις προσωπικές αισθητικές πινελιές δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Άγιος Πέτρος τηλ.+30 6945377328

Η Ρούγα

Άψογο συγκρότημα -φτιαγμένο από το ίδρυμα Νιάρχος-από σπιτάκια αυλές και βεράντες που “μπερδεύονται ατμοσφαιρικά” από τη μία και από την άλλη μεριά του δρόμου, φρέσκο καλοφτιαγμένο, με τρομερή θέα, αποτελεί τη λύση διαμονής στη Βαμβακού ή και στα πέριξ. 2731021900

peloponesse

Αξιοθέατα

 • Τετράγωνος πύργος – παρατηρητήριο, που χτίστηκε κατά τον Μεσαίωνα, στην κορυφή του λόφου Βίγλα, κοντά στα Πούλιθρα.
 • Μικρό κάστρο με πύργο εποχής Φραγκοκρατίας, στη θέση Παλιόπυργος. Αντίστοιχο είναι και το Κάστρο Γερακίου, στην κορυφή του λόφου, απέναντι από το Γεράκι. Εδώ υπάρχουν και αξιόλογα βυζαντινά μνημεία.
 • Κάστρο της Παλαιοπαναγιάς. Είναι ένας τριώροφος μεσαιωνικός πύργος με πολεμίστρες, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Αγ. Βασιλείου και Παλαιοχωρίου.
 • Το φράγκικο Κάστρο της Ωριάς, στο ΝΑ άκρο του Ξηροκαμπίου, στην κορυφή ενός λόφου.
 • Η Βιβλιοθήκη της Κοινότητας Κοσμά, με 3.000 περίπου τόμους.

Μερικά από τα οχυρά πυργόσπιτα, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, είναι:

 • Ο πύργος Τρικαλίτη στον Άγιο Πέτρο.
 • Ο πύργος του Τσικαλιώτη στο Λεωνίδιο.
 • Το «Ταμπούρι του Νικηταρά» (κτίριο ιδιοκτησίας Αφών Χριστοφίλη) στα Άνω Δολιανά, όπου οχυρώθηκε ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος με τους συντρόφους του, στη μάχη των Δολιανών.
 • Ο πύργος Καψαμπέλη στην Καστάνιτσα, όπου οχυρώθηκε ο Γιάννης Καψαμπέλης με τους συντρόφους του και απέκρουσαν τον Ιμπραήμ.

Τοπική Κουζίνα

Αυτό που κυριαρχεί, τουλάχιστον στη κουζίνα, είναι η εξαιρετική ντόπια πρώτη ύλη, φυσικά ξεκινώνταςαπό την περίφημη Τσακώνικη μελιτζάνα

 • Αρνιά, κατσίκια και γίδα
 • Οι κόκορες
 • Οι γκόγκες (είδος ζυμαρικού φρέσκου χειροποίητου)
 • πίτες, ανοικτές η κλειστές
 • το σανό, (αποξηραμένα χόρτα)

Στις παραλίες, θα βρείτε ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια.

meat pie

Τι να αγοράσετε

 • Χυλοπίτες, ξινό τραχανά και ελιές.
 • Ελαιόλαδο Μανάκι (ποικιλία της περιοχής)
 • Κάστανα κεράσια και καρύδια
 • Σκαστά μακαρόνια με βούτυρο και μυτζήθρα
 • Μέλι βανιλάτο στον Άγιο Πέτρο
 • Τσακώνικες μελιτζάνες, γλυκό μελιτζανάκι, δίπλες.
 • Σταρένια παξιμάδια
 • Τυριά
 • Μοναστηριακό παξιμάδι
 • Γλυκά του κουταλιού, Κάστανο, Καρυδάκι, Βύσσινο, Κεράσι, Περγαμόντο, Πορτοκάλι, Σαγκουίνι
 • Κομμάτια ντόπιου χοιρινού που καπνίζονται με φύλα αρωματικών φυτών και συσκευάζονται με λάδι και Δάφνη
 • Αρωματικά φυτά και βότανα.

Α` Δημοσίευση: 18.09.2022

Ακολουθήστε το flaginlife.gr στο Google News για να λάβετε τις τελευταίες ειδήσεις, κριτικές και συμβουλές για το ποτό, τη διασκέδαση, το φαγητό και τα ταξίδια.

Περισσότερα