Ακούγεται απίστευτο, αλλά το Cabernet Sauvignon αναπτύχθηκε στην πραγματικότητα σχεδόν τυχαία τον 17ο αιώνα, όταν το κόκκινο σταφύλι Cabernet Franc διασταυρώθηκε με την λευκήποικιλία Sauvignon Blanc σε έναν γαλλικό αμπελώνα στο Bordeaux. O«γάμος» υπήρξε άκρως επιτυχημένος, καθώς από αυτόν προέκυψε μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες κρασιού στον κόσμο.
Το Cabernet Sauvignon, ο κόκκινος βασιλιάς, καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται μια σχετικά νέα ποικιλία κρασιού σε σύγκριση με τις άλλες που μετρούν ακόμη περισσότερους αιώνες. Κι αν θες να ξέρεις, μόλις το 1996 ανακαλύφθηκε ότι είναι στην πραγματικότητα το παιδί του Cabernet Franc και του Sauvignon Blanc από την δρ.Carole Meredith και την ερευνητική ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Davis, ενώ αναμφισβήτητα έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα τους «γονείς» του.
Η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Cabernet Sauvignon πρωτοεμφανίστηκε το 2010, όταν ο χρήστης του NoCal και του Twitter και γκουρού του μάρκετινγκ Rick Bakas, συγκέντρωσε αρκετά οινοποιεία από την NapaValley υπό το hashtag#CabernetDay αποδεικνύοντας στην πράξητο πόσο σπουδαίο εργαλείο μπορεί να αποδειχτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις πωλήσεις και στη φήμη τους – μετά από αυτό η καθιέρωση της συγκεκριμένης γιορτής ήταν αναμενόμενη!
Αν ψάχνεις τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν καλύτερα το Cabernet Sauvignon, τότε κοίτα στο λεξικό και σημείωσε το «βάθος» και την «πολυπλοκότητα»: το κρασί που προκύπτει από αυτή την ποικιλία φημίζεται για το μέτριο προς βαθύ πορφυρό του χρώμα, τη γευστική έντασητης πράσινης πιπεριάς (ειδικά όταν δεν είναι πολύ ώριμο), των μαύρων φρούτων και ειδικά του μούρου και του φραγκοστάφυλου, τις σφιχτέςτανίνες, τις χαρακτηριστικές νότες μπαχαρικών και κέδρου, την υψηλή οξύτητα και το μέτριο προς υψηλό αλκοόλ. Όταν μεγαλώνει σε πιο θερμά κλίματα στην παλέτα προστίθενται και αρώματα πιπεριού, ενώ ο ευκάλυπτος και η μέντα συχνά δίνουν το παρόν όταν το κρασί προέρχεται από τη Χιλή ή την Καλιφόρνια. Δεν είναι μυστικό πως αγαπάει τη δρυ, ενώ θεωρείται μια από τις ελάχιστες ποικιλίες που μπορούν να «ανθίσουν»με παλαίωση σε 100% καινούριο δρύινο βαρέλι. Η παχιά φλούδα του σταφυλιού, οι μικρές ρώγες του και η αντοχή του στις ασθένειες το έχουν βοηθήσει σημαντικά να εξαπλωθεί από την Ευρώπη στον Νέο Κόσμο – σημείωσε πως θριαμβεύει σε βραχώδη εδάφη καλής αποστράγγισης. Πέρα από τη Γαλλία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός του διεθνώς, πλέον Cabernet Sauvignon σταθερά υψηλής ποιότητας προέρχονται από την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή και την Καλιφόρνια.
Να σου πω σε αυτό το σημείο ότι το Cabernet Sauvignonείναι μια ιδιαίτερα «κοινωνική» ποικιλία κι έχει γράψει ένα μεγάλο love story με το Merlot, με το οποίο έχουν και συγγένεια! Από το ταίριασμά τους, μάλιστα, προκύπτει ένα συναρπαστικό βελούδινο μπλεντ, το οποίο στο Bordeaux δίνει εμβληματικά κρασιά με αστρονομικές τιμές. Μιλώντας για αυτή την κατηγορία στοιχηματίζω ότι κάτι έχεις ακούσει και για τα Super Tuscan κρασιά. Ναι, σωστά μαντεύεις: όπως πριν έτσι και σε αυτή την περίπτωση το Cabernet Sauvignon «παίζει» δυνατά, καθώς εδώ μιλάμε για ένα χαρμάνι στο οποίο συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό, συνήθως μαζί με το Merlot και το Syrah – το παράδοξο πάντως είναι πως αν πρέπει να ευγνωμονείς κάποιον για αυτά τα μεγάλα κόκκινα, τότε θα πρέπει να δοξάσεις την ιταλική γραφειοκρατία της δεκαετίας του 1970 που εκνεύρισε υπερβολικά με την αργοπορία της στην αλλαγή του νόμου τους οινοπαραγωγούς.
Στην Ελλάδα τώρα το Cabernet Sauvignon καλλιεργείται σχεδόν παντού, με τα κορυφαία δείγματα να προέρχονται από τη Δράμα, το Μέτσοβο, τη Χαλκιδική, την Καβάλα, την Αττική και τη Μεσσηνία. Πολλές φορές συνδυάζεται κλασικά με γαλλικές ποικιλίες, αλλά και ο συνδυασμός του με Αγιωργίτικο έχει δώσει εξαιρετικές επιλογές.
Ας πάμε στο προκείμενο τώρα aka με τι θα το συνδυάσεις. Το Cabernet Sauvignonείναι ένα ευέλικτο και νόστιμο κρασί που δίνει μια νέα διάσταση στα γεύματα με κρέας – μην ξεχνάς πόσο λατρεύει η πρωτεΐνη την πληθωρική και τανική προσωπικότητα των κόκκινων κρασιών. Τι σημαίνει αυτό; Απλά πως ακριβώς επειδή οι τανίνες «ξύνουν» το λίπος από το στόμα το Cabernet Sauvignon είναι η καλύτερη παρέα για σιτεμένα rib eye, κοκκινιστό μοσχάρι στην κατσαρόλα, κυνήγι όπως για παράδειγμα ελάφι, αγριογούρουνο ή ζαρκάδι, αρνί σούβλας, πάπια, αλλά και ζουμερά burgers και στιφάδο από μανιτάρια portobello. Επίσης,μπορείς να το απολαύσεις και με κίτρινα τυριά ή ακόμα και με μαύρη σοκολάτα.