Βρεθήκαμε στο εστιατόριο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο και δοκιμάσαμε μια ρουστίκ, καλομαγειρεμένη κουζίνα στο πνεύμα της Ορεινής Ηπείρου.
“What grows together, goes together” λένε στο χωριό μου αλλά έχω την αίσθηση ότι μάλλον είναι ρητό αρκετών…άλλων χωριανών. Να, για παραδειγμα στο Μέτσοβο και πιο συγκεκριμένα στο Κατώγι Αβέρωφ, το γνωστό οινοποιείο που οραματίστηκε και έφτιαξε, σχεδόν εκ του μηδενός, ο Ευάγγελος Αβέρωφ στα τέλη της δεκαετίας των 50s, αρχές 60s. Μετά τον θάνατό του η επιχείρηση άλλαξε προφίλ, μεγάλωσε και το 2008 απέκτησε ξενοδοχείο. Κάπου εκεί λοιπόν φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι του Κτήματος συνειδητοποίησαν ότι τα κρασιά τους ταιριάζουν (προφανώς) με την ντόπια, ορεσίβια κουζίνα και αποφάσισαν να στήσουν ένα εστιατόριο για να αναδείξουν αυτό το πάντρεμα.
Για τη ακρίβεια αυτό που μάλλον έγινε, είναι ότι η σάλα του ξενοδοχείου που χρησιμοποιείται για πρωϊνό, γέννησε την ιδέα ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί κι ένα εστιατόριο τα βράδια. Και σωστά σκέφτηκαν, θα προσθέσω, αφού μιλάμε για έναν ζεστό, λιτό και ρουστίκ (αλλά όχι φολκόρ) χώρο, σε γήινα χρώματα και με το ξύλο να κυριαρχεί. Στην γωνία δεσπόζει -τί άλλο;- το τζάκι. Το εστιατόριο στο Κατώγι Αβέρωφ, είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κατάλυμα, το οινοποιείο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το στήσιμο των τραπεζιών επίσης λιτό: ένα σουπλά ανά θέση, μαζί με τα σερβίτσια σε «φωλιά» από χαρτοπετσέτα με το λογότυπο του Κτήματος.
Το μενού, τυπωμένο σε υπόλευκο, χοντρό χαρτί μιας σελίδας συνεχίζει στον ίδιο τόνο: λιτό με λίγες επιλογές και απλές διατυπώσεις. Φυσικά υπάρχει κάρτα με όλα τα κρασιά του Κτήματος, με τη μεγάλη πλειοψηφία να προσφέρεται και σε ποτήρι, γεγονός που είναι εξαιρετικό για κάποιον που θέλει να γνωρίσει λίγο βαθύτερα ή εξαρχής το Κατώγι Αβέρωφ. Επανερχόμενοι στο μενού, προσφέρονται 9 επιλογές συνολικά και 1 επιδόρπιο: μια σούπα, δυο σαλάτες, ένα ζυμαρικό, ένα ριζότο, ένα ψάρι και ασφαλώς τρία κρεατικά.
Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα με παντζάρια και πράσινο μήλο, φουντούκια, κράνμπερι, και το κατσικίσιο τυρί (“σεβρ”) του Ιδρύματος Τοσίτσα σε σος εσπεριδοειδών. Γήινη γεύση, με το πράσινο μήλο και τα εσπεριδοειδή να δροσίζουν ωραία, και το σεβρ ν’ αφήνει μια βουτυράτη επίγευση. Στο ριζότο με άγρια μανιτάρια της περιοχής και μαύρη τρούφα Γρεβενών, ένα γήινο, σωστά χυλωμένο πιάτο, η τρούφα αποτελούσε ιδανικό τελείωμα χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις.
Από κυρίως, το αρνί κομφί ελευθέρας βοσκής με πουρέ πατάτας και σάλτσα Ερυθρού Κτήματος Αβέρωφ, ήταν σωστά ψημένο, με τους χυμούς του και τραγανή κρούστα, ενώ η σάλτσα κρασιού έδινε την οξύτητα που εξισορροπούσε την λιπαρότητα του κρέατος. Νόστιμο πιάτο και ωραίο ταίριασμα με σχεδόν όλα τα κόκκινα του Κτήματος, αν και ο πουρές ίσως να ήθελε περισσότερο αλάτι. Στο ίδιο πλαίσιο και το ραγού του ζουμερού (βιολογικού) κόκορα με χυλοπίτες χωρίς ντομάτα. Ένα αρκετά ρουστίκ, comfort πιάτο.
Το μοναδικό επιδόρπιο του καταλόγου, ήταν ένας ταιριαστός επίλογος στο νόστιμο και ρουστίκ γεύμα μας στο Κατώγι Αβέρωφ. Μια καρυδόπιτα με παγωτό βανίλια, ωραία σιροπιασμένη και με το καρύδι ν’ ακούγεται, συμβάδιζε απόλυτα με το πνεύμα και το ύφος της κάρτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σέρβις ήταν ευγενικό και κατατοπισμένο, με τους χρόνους σερβιρίσματος σωστά μετρημένους, καθώς υπήρχε ωραίος ρυθμός μεταξύ των πιάτων. Στα θετικά και ο καφές Taf, με τον οποίο κλείσαμε το γεύμα μας.
Συνοπτικά, το εστιατόριο στο Κατώγι Αβέρωφ, είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια και σίγουρα προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία. Νομίζω ότι για τον επισκέπτη του Σαββατοκύριακου, η επίσκεψη στο εστιατόριο επιβάλλεται. Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις ταβέρνες του Μετσόβου.
Εστιατόριο Κατώγι Αβέρωφ
Ελληνική κουζίνα
Διεύθυνση: Μέτσοβο, 442 00
Τηλ: 26560 42505
Ώρες λειτ: Παρ-Σάβ. 20:00-23:30
Τιμή: 40€ (χωρίς το κρασί)