fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ένα Better Bar που μορφώνει και διαμορφώνει
bar show

Ένα Better Bar που μορφώνει και διαμορφώνει

Better Bar Πολωνίας, ένας διαχρονικός κόσμος bartending αναδύεται με αξιώσεις.

Τα bar show ανά τον κόσμο πληθαίνουν και γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Είμαι σίγουρος πως είναι ελάχιστοι οι επαγγελματίες εστίασης που δεν έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά  το άκρως επιτυχημένο bar show της Αθήνας. Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και πολλές άλλες μεγάλες αγορές μας έχουν συνηθίσει σε εκδηλώσεις τεραστίων διαστάσεων και κύρους όπου παλιά και νέα προϊόντα δοκιμάζονται και καινούριες τάσεις του bartending βάζουν τις βάσεις τους για να αναπτυχθούν στην εκάστοτε αγορά.

Γνωστά ονόματα bartenders, παγκόσμιου βεληνεκούς, δίπλα σε master distillers και γκουρού των αποσταγμάτων δίνουν διαλέξεις και εμπνέουν τους επισκέπτες με φιλοσοφίες και πρακτικές λύσεις. Τι θα μπορούσε κάποιος να περιμένει όμως από ένα πολύ μικρότερης κλίμακας bar show στην κωμόπολη  Γκντανσκ της βόρειας Πολωνίας?

Γενικότερα η Πολωνική σκηνή bartending δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα στο επίπεδο των γειτονικών χωρών, όπως η Γερμανία,η Ρουμανία ή η Ουκρανία… Ακούγεται παράδοξο για την Ουκρανία, αλλά ήταν (και ελπίζουμε να συνεχίσει να είναι) μία χώρα με υψηλότατο επίπεδο bartending, σε όλους τους τομείς. Εκεί βρίσκουμεκάποια από τα πιο όμορφα speak easy bars της Ευρώπης, με ποικιλόμορφες λίστες cocktail, προσεκτικά διαλεγμενες λίστες αποσταγμάτων, flairtenders παγκόσμιου βεληνεκούς και το μεγαλύτερο barshow της ανατολικής Ευρώπης -barometer- .

Πίσω στην “μικρή” αγορά της Πολωνίας, η οποία έχει μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαία καταναλώσεις σε αλκοόλ στην Ευρώπη, αλλά τα cocktail bars κατέχουν πολύ μικρό κομμάτι. Στα εστιατόρια τους έχουν καταφέρει να ανεβάσουν το επίπεδο του ποτού αρκετά. Ακριβά αποστάγματα και καλοζυγισμενα κλασικά cocktails είναι αρμονικά συνυφασμένα στο Πολωνικό fine dining Γενικότερα όμως κυριαρχεί η κατανάλωση της φθηνής βότκας και της ταχύτατα ανερχόμενης κατηγορίας του whiskey. Εννοείται πως το δικό μας Metaxa, καταναλώνεται άρδην στα σπίτια των Πολωνικών νοικοκυριών, ακολουθώντας τις ρομαντικές αναμνήσεις των επισκέψεων τους στον καλοκαιρινό παράδεισο -οπως αποκαλούν της χώρας μας.

To better bar είναι το μοναδικό bar show της χώρας και διανύει τον τρίτο χρόνο ζωής. Σε έναν πολυχώρο, ειδικά διαμορφωμένο για αυτό το λόγο, δημιουργούνται 4 αίθουσες σεμιναρίων που μπορούν να φιλοξενήσουν από 60 μέχρι 150 επισκέπτες. Με εισιτήριο των 45 ευρώ !!! και τουλάχιστον δύο ώρες απόσταση από τις μεγάλες πόλεις της Πολωνίας, η επισκεψιμότητα ήταν το μεγάλο ερωτηματικό.. Sold out όλες οι θέσεις για όλα τα σεμινάρια, αρκετές μέρες πριν την έναρξη του better bar. Ασύλληπτο!

Η επαφή με τους Πολωνούς επαγγελματίες είναι επίσης μια έκπληξη. Όσοι έχουν επισκεφθεί τις χώρες του ανατολικού Μπλόκ, θα ξέρουν πολύ καλά πως η ψυχρή και αποστασιοποιημένη πρώτη επαφή, είναι το φυσιολογικό τους. Πρέπει πρώτα το αλκοόλ να δράσει για να σπάσει ο απόμακρος τρόπος της συμπεριφοράς τους. Οι Πολωνοί όμως, έξω καρδιά από την αρχή. Εύστοχες ερωτήσεις, συγκροτημένες αντιδράσεις, απόλυτη σιγή και συγκέντρωση στις παρουσιάσεις… και γευσιγνωσίες με μέτρο. Γνώστες των γεύσεων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται. Μια ακόμα έκπληξη ήταν ο αριθμός των επισκεπτών από άλλες χώρες. Νορβηγοί Φιλανδοί κ.α. επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες bar ήταν συχνά ανάμεσα στο κοινό. Εννοείται πως στα “ πηγαδάκια”που δημιουργόντουσαν στα διαλείμματα ανάμεσα από τις παρουσιάσεις, τα θέματα που συζητιόταν ξεπερναγαν τα bar και τα αποστάγματα. Κυρίαρχο θέμα ο πόλεμος που συμβαίνει στην γείτονα χώρα.

Ο χώρος  των bars ήταν ανέκαθεν ένας πολυκοινωνικός μικρόκοσμος όπου η επικαιρότητα αναλύεται χωρίς φίλτρα των social media. Η ανθρώπινη επαφή και η ανταλλαγή απόψεων είναι κάτι που φθίνει στη ζωντανή επικοινωνία. Τελευταίο προπύργιο πριν της οριστικής αντικατάστασης της πραγματικής επαφής από το Facebook-instagram-tiktok είναι τα bars και οι άνθρωποι που τα δουλεύουν… Στο better bar το βίωσα σε μεγάλο βαθμό. Οι φωτεινές οθόνες έμειναν κρυμμένες για αρκετές ώρες…

Προς τιμή της η Πολωνία έχει ανοίξει τα σύνορα και δέχεται άνευ όρων τους Ουκρανούς μετανάστες. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο καθημερινός πολίτης, έχουν αποδεχθεί τις δυσκολίες ενός τεράστιου μεταναστευτικού κύματος. Οι Ουκρανοί με τη σειρά τους, παρά το γεγονός πως άλλες χώρες όπως η Γερμανία και Αγγλία δίνουν περισσότερες παροχές, αυτοί επιλέγουν να μείνουν στην όμορη και ειλικρινά φιλόξενη Πολωνία.

Συνοψίζοντας λοιπόν την εμπειρία του better bar λοιπόν, μπορώ σίγουρα να πω το εξής. Τα κλασικά cocktails και τα ακριβά αποστάγματα κυριαρχούν στις προτιμήσεις των συνδητοποιημενων καταναλωτών της Πολωνίας. Μια τάση που μετά την πανδημία, δείχνει να ενισχύεται σε όλες τις αγορές.

Το πιο πιθανό είναι να αργήσουμε να δούμε κάποιο Πολωνικό bar αναδύεται στα καλύτερα bar του κόσμου.Αλλά μέχρι τότε θα παραμείνουν ευχάριστοι, ακομπλεξάριστοι, φιλικοί και τίμιοι υποστηρικτές της φιλόξενης bartending σκηνής που εγώ προσωπικά έχω αγαπήσει. Η θέλησή τους να ανέβουν ποιοτικά είναι προδιαγεγραμμένη. Το better bar το επιβεβαιώνει. Είμαι σίγουρος όμως πως οι Πολωνοί bartenders και τα μαγαζιά τους, είναι ήδη ένας πολύ ενδιαφέρον προορισμός για όλους μας.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα