fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Δοκιμάζοντας το Diplomatico Reserva Exclusiva
diplomatiko spirit

Δοκιμάζοντας το Diplomatico Reserva Exclusiva

Το no1 premium aged rum σε πωλήσεις στον κόσμο δεν βρίσκεται τυχαία σε αυτή τη θέση. Το Diplomatico Reserva Exclusiva είναι ένα μπουκάλι που δεν περνάει απαρατήρητο και λόγω εμφάνισης και -πολύ περισσότερο- λόγω γεύσης. Κομψό και διακριτικό στο άρωμα, πολύπλοκο με έντονες επιγεύσεις στο στόμα. Ένα ρούμι με μεγάλη ποσόστωση σε απόσταγμα pot still και παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω μαζί με τον Maestro Ronero του Ron Diplomatico Nelson Hernandez αλλά και τον Miguel Diaz Area Manager Southern Europe & Africa του Diplomatico. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το δοκίμαζα, αλλά είναι άλλο να ακούς από τον master distiller τι επηρεάζει και ποιους παράγοντες λαμβάνει υπόψη όταν φτιάχνει το Diplomatico Reserva Exclusiva. Ένας από αυτούς είναι φυσικά η περιοχή στην οποία γίνεται η παραγωγή αλλά και η παλαίωση. Βρίσκεται στους πρόποδες των Άνδεων, μια τοποθεσία που επιλέχθηκε στοχευμένα, ώστε να είναι κοντά στις κύριες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζαχαροκάλαμων, και δίπλα στο εθνικό πάρκο Terepaima, το οποίο παρέχει το πιο αγνό νερό για την παραγωγή. Οι ζεστές μέρες της περιοχής σε συνδυασμό με τις σχετικά κρύες και με υψηλή υγρασία νύχτες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμων. Ταυτόχρονα δίνουν μοναδικά χαρακτηριστικά στην παλαίωση. Το αποστακτήριο φιλοξενεί 3 διαφορετικές διαδικασίες απόσταξης (column stills, batch kettle και pot stills), οι οποίες όταν συνδυάζονται σε blends, βγάζουν τις ετικέτες του Diplomatico. 

diplomatiko spirit

Συγκεκριμένα το Diplomatico χρησιμοποιεί μόνο μελάσα και μέλι από ζαχαροκάλαμο και συνδυάζοντάς τα κερδίζει την απαλότητα της μελάσας και την πολυπλοκότητα του ρουμιού. Επίσης το Diplomatico έχει και τη δική του μαγιά, που χρησιμοποιείται στη ζύμωση. Τα βαρέλια είναι διαφορετικών τύπων, κυρίως όμως η παλαίωση γίνεται σε βαρέλια ουίσκι, πρώην bourbon και malt.

Όλα αυτά βγαίνουν καθαρά και καθόλου επιθετικά στο άρωμα. Πολύπλοκο αλλά και πολύ χαρακτηριστικό. Κακάο, τζίντζερ, κανέλα και γαρίφαλο είναι μόνο μερικές από τις νότες που αναγνωρίζονται εύκολα, ενώ σε δεύτερη προσέγγιση κάποια αρώματα φρούτων αλλά και μαγειρεμένης μπανάνας ξεπηδούν. Όλα αυτά χάρη στα βαρέλια ωρίμανσης που έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά μαζί με τις ειδικές συνθήκες και το μικροκλίμα που επικρατεί στο αποστακτήριο.

diplomatico

Στην πρώτη γουλιά οι νότες σοκολάτας είναι ξεκάθαρες, μαζί με τροπικά φρούτα, αλλά και μικρές νότες ξύλου και εσπεριδοειδών. Όλα αυτά, όμως, σε ένα πολύ ξεκάθαρο προφίλ, με μοναδικό σώμα και μια επίγευση που κρατάει για αρκετή ώρα ευχάριστα χωρίς να καίει. 

Γενικά το Diplomatico Reserva Exclusiva είναι ένα αισθητικό, βαθύ, πολύπλοκο αλλά και ξεκάθαρο ρούμι και γι’ αυτό έχει τόσους φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Δοκιμάστε το σίγουρα σκέτο ή, γιατί όχι, σε ένα υπέροχο rum fashioned!

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα