fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Δώδεκα πράγματα που δεν ξέρεις για το Metaxa
metaxa cognac

Δώδεκα πράγματα που δεν ξέρεις για το Metaxa

Σίγουρα είναι ένα ποτό που όλοι μας γνωρίζουμε. Πέρα όμως από τα γλυκά αρώματα και τη μοναδική του γεύση, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν ξέρουμε γι’ αυτό το 134ων ετών brand!

Το Metaxa χρωστάει το όνομά του στο επάγγελμα με το οποίο ασχολιόταν η οικογένεια του Σπύρου Μεταξά πολύ πριν από τη δημιουργία του ομώνυμου ποτού το 1888. Ήταν οικογένεια εμπόρων, με  κύρια  ενασχόλησή τους την πώληση μεταξιού.

Metaxa spirit

Αποτελείται από την ανάμειξη τριών διαφορετικών υλικών. Απόσταγμα κρασιού, φρέσκα κρασιά (στη μεγαλύτερη ποσότητα μοσχάτο Σάμου ) και μικρές ποσότητες εκχύλισμα ουδέτερου αλκοόλ με ροδοπέταλα και γλυκά μπαχαρικά.

Το ξεχασμένο μπουκάλι Metaxa στο κελάρι της γιαγιάς ίσως να είναι πολύ καλύτερο τώρα απ’ όταν πρωτομπήκε. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη κρασιού στη σύνθεσή του, το οποίο με τα χρόνια μπορεί να εξελιχθεί, σε αντίθεση με τα αποστάγματα όπως whiskey, cognac, ρούμι κ.λπ., τα οποία με τα χρόνια αργοπεθαίνουν ξεθυμαίνοντας.

Μέχρι το 1900 είχε καταφέρει να αναπτυχθεί στη βόρεια Ευρώπη, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Στο ζενίθ της ανάπτυξής του είχε δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής στην Οδησσό και την Κωνσταντινούπολη.

Έως το 1937 αναγραφόταν επίσημα στην ετικέτα του η λέξη “cognac”. Τότε άλλαξαν οι νόμοι και το cognac απέκτησε π.ο.π. Εννοείται, βέβαια, πως πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να φύγει η συγκεκριμένη λέξη από την ετικέτα…

Κάτι αντίστοιχο έγινε το 1987, με την περιγραφή του ως brandy. Ήταν η χρονιά που άλλαξαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τον προσδιορισμό του και πλέον brandy θεωρείτο το απόσταγμα κρασιού, το οποίο παλαιώνει σε βαρέλια για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στα κελάρια του Metaxa στην Αττική, παρατηρείται το φαινόμενο Angels Treasure. Σε αντίθεση με το σκωτσέζικο Angels Share (έτσι περιγράφουν τη μαγική «εξαφάνιση» αλκοολικών βαθμών του whiskey που παλαιώνει σε βαρέλια), ο αλκοολικός βαθμός του Metaxa ανεβαίνει στα παλαιωμένα αποστάγματά του. Το φαινόμενο εξηγείται από την έλλειψη υγρασίας στα κελάρια της  Αττικής, που έχει αποτέλεσμα τα ξύλα των βαρελιών να «ρουφούν» περισσότερο νερό από το απόσταγμα, σε σχέση με το αλκοόλ που εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα. Άρα, λιγότερο αλκοόλ σε πολύ λιγότερο υγρό… ίσον μεγαλύτερος αλκοολικός βαθμός κατ’ όγκο… και πολύ πιο γεμάτο σώμα.

Το Metaxa έχει «παίξει» σε πολλές ελληνικές ταινίες, με ηθοποιούς όπως ο Κωνσταντάρας, η Βουγιουκλάκη, η Καρέζη και πολλοί άλλοι. Αγαπημένη σκηνή, από μία τηλεοπτική επιθεώρηση με τον Ζουγανέλη (με πυκνά μαλλιά ακόμα) να φωνάζει ανάμεσα από δύο αιθέριες υπάρξεις του ’80 “μεταξύ μας Metaxa”.

metaxa angel's treasure

Το Metaxa είναι το μοναδικό απόσταγμα που επιτρεπόταν να εισαχθεί στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση. Επιχειρηματικά δαιμόνια στο μεγαλείο τους οι Μεταξάδες!

Αυτή τη στιγμή πωλείται σε 60 διαφορετικές χώρες, ενώ σε κάποιες από αυτές συγκαταλέγεται στις πιο γνωστές μάρκες. Κόντρα σε αυτά που διαβάζουμε στη Wikipedia, τα αστέρια του Metaxa δεν αντιστοιχούν στα έτη παλαίωσης, αλλά είναι δείκτες του εκάστοτε στυλ.

Τα υπερπαλαιωμένα αποστάγματά του (άνω των 90 ετών) άντεξαν παγκόσμιους πολέμους, κατοχές, οικονομικές καταστροφές, αριστερές, δεξιές, κεντρώες κυβερνήσεις… και μέρος αυτών χρησιμοποιούνται στις συλλεκτικές εκδόσεις του Metaxa AEN. Στο skroutz τις βρήκαμε να πωλούνται από 2.000 μέχρι 3.600 ευρώ!

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα