Οι χοχλιοί ή σαλιγκάρια είναι ένας από τους περιζήτητους, εκλεκτούς μεζέδες. Από την αρχαιότητα λατρεύτηκαν ως έδεσμα από τους μερακλήδες σε όλο τον κόσμο. Για μας τους Κρητικούς είναι ο καλύτερος μεζές του κρασιού και της ρακής.
Όταν ήμουν παιδί με έπαιρνε η γιαγιά μου η Ελισάβετ για να «μαθαίνω λέει» να μαζεύω τους χοχλιούς και να της κάνω και παρέα. Ήξερε καλά τα κατατόπια, τις περιοχές δηλαδή που υπήρχε μεγάλος πληθυσμός από χοχλιούς και μπορούσαμε γρήγορα να γεμίσουμε το καλάθι. Μαζεύαμε με τα δύο μας χέρια ακούραστα, σκυμμένοι χωρίς να μας κουράζει καθόλου. Όταν γεμίσαμε το καλάθι έβγαλε από την μέση της την ποδιά της και το σκέπασε για να μην αποδράσουν μέχρι να τους πάμε στο σπίτι. Τους βάλαμε στην μεγάλη καλάθα. Η γιαγιά έβαλε αλεύρι στην κορυφή της καλάθας και ράντισε και τους χοχλιούς. «Να τους αφήσουμε να σακάσουν» μου λέγε. Δηλαδή να αποτοξινωθούν.
Σαν δεν σακάσει ο χοχλιός
δεν έχει ξίγκι αμμάτι.
Κι α δε ξεκάψει η κοπελιά
είναι φωτιές γεμάτη.
Στην κορυφή του καλαθιού βάζανε και χοντρό θαλασσινό αλάτι….για να μην αποδράσουν. Για τους χοχλιούς οι Κρητικοί τρελαίνονται. Όπως και να τους ψήσεις γλύφουν τα δάκτυλα τους. Ο καλύτερος μεζές της ρακής και του κρασιού. Έθρεψε γενιές και γενιές σε όλες τις εποχές. Πως και πως περιμένουν να βρέξει να «πάνε» στους χοχλιούς.
«Σήμερα θα ψήσουμε τους παλιούς μας χοχλιούς με χόντρο. Δυναμωτική τροφή κι αυτή. Θα δεις πόσο νόστιμο φαγητό είναι. Μα να θυμάσαι πάντα και τούτο σαν θα μεγαλώσεις: Σαν νοικοκυρά να είσαι πάνω απ’ το τσικάλι, να νοιάζεσαι, να γίνει καλό το φαΐ!».
Ήθελα να’ μου να χοχλιός
να’ ρθώ στη γειτονιά σου
να γράφω με το σάλιο μου
στις πέτρες τ’ όνομά σου.
Υλικά
1 κιλό χοχλιούς
400γρ χόντρο (σπασμένο σιτάρι)
2 ξερά κρεμμύδια
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
100ml ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κύμινο
3-4 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε χλιαρό νερό βάζουμε τους χοχλιούς μας και τους αφήνουμε για λίγο να ξυπνήσουν. Ξεχωρίζουμε ποιοι είναι ζωντανοί και τους καθαρίζουμε. Με ένα μαχαίρι ξύνουμε ξερά υπολείμματα που έχουν στο καβούκι τους και αφαιρούμε τη μεμβράνη που συνήθως έχει μπροστά, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και τους αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τους χοχλιούς, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη ντομάτα τριμμένη, το πελτέ, τα μυρωδικά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για ένα τέταρτο.
Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τους χοχλιούς σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε 1 λίτρο περίπου νερό (ισχύει 1 προς 3 ) αλατίζουμε και αφήνουμε να βράση.
Όταν έχει βράση ρίχνουμε το χόντρο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό ρύζι Καρολίνα μισό χόντρο ή μόνο ρύζι) ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τους χοχλιούς και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα, αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!