Το Casserole, ένα μπιστρό με γαλλική ονομασία αλλά ελληνικές γεύσεις, άνοιξε τις πόρτες του στον Γέρακα.
Στη διαρκή μου αναζήτηση για κάτι ελληνικό με κλασική ταυτότητα, είχα σημειώσει στην ατζέντα μου εδώ και λίγο καιρό να κάνω ένα μικρό ταξίδι ως τον Γέρακα και το ελληνικό μπιστρό με την ονομασία Casserole. Μια Τρίτη βράδυ λοιπόν, χωρίς να το πολυσκεφθώ, μπαίνω στο αυτοκίνητο, συντονίζω τις συντεταγμένες στους χάρτες της Google και έπειτα από τους απαραίτητους και εντελώς ανούσιους κύκλους που επέβαλα στον εαυτό μου ώστε να γνωρίσω καλύτερα τον Γέρακα, έφθασα στο εστιατόριο.
Το «Casserole Ελληνικό Μπιστρό» βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στον Γέρακα, στη συμβολή των οδών Αργολίδος και Καρδίτσας, ενώ έχει μόλις συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του. Ένας φωτεινός και φιλόξενος χώρος με υποδέχθηκε. Ένα νεοαστικό εστιατόριο που το αγκαλιάζει περιμετρικά μία μεγάλη τζαμαρία, ενώ στο εσωτερικό συνδυάζονται ετερόκλητα διακοσμητικά στοιχεία, με το ξύλο και τις χρωματικές αποχρώσεις αυτού να κυριαρχούν στον χώρο, πλάι σε γκραβούρες με την φύση για πρωταγωνιστή, να κοσμούν τους τοίχους.
Στην επιμέλεια της κουζίνας αλλά και σε ρόλο συνιδιοκτήτη, συνάντησα τον άνθρωπο πίσω από το Cucina Caruso και αρθρογράφο, Δημήτρη Παπαζυμούρη. Επιθυμία του είναι μαζί με τους ανθρώπους του Casserole να δημιουργήσουν ένα μενού με οικίες ελληνικές γεύσεις σαν σε κυριακάτικο τραπέζι, συνοδεία κάποιων ξεχασμένων σήμερα συνταγών, ευρέως διαδεδομένων τις περασμενών δεκαετίες στα αστικά εστιατόρια σε ολόκληρη την χώρα. Μια κουζίνα που θα αντανακλά το προσωπικό του μαγειρικό αποτύπωμα, αυτό που και μέσα από το blog του μοιράζεται καθημερινά με τους αναγνώστες του.
Τρανό παράδειγμα, τα χειροποίητα μοσχαρίσια μπιφτέκια με σως ροκφόρ. Για την ακρίβεια, εδώ χρησιμοποιείται Κυανό, το ελληνικό γίδινο μπλε τυρί. Πλάι σε αυτά θα βρείτε κρεάτινα κεφτεδάκια με δυο είδη κιμά, μουσακάδες με ραγού στο πήλινο, ντολμάδες αυγολέμονο, στριφτές τυρόπιτες και παραδοσιακές χορτόπιτες, χοιρινά με σάλτσα μουστάρδας (άλλη μια δημοφιλής συνταγή στα 90s) αλλά και πατατοσαλάτες με κάπαρη και αγγουράκι τουρσί, την διαχρονική φέτα σαγανάκι σε φύλλο με μέλι, και ο κατάλογος συνεχίζεται στο ίδιο μαγειρικό τέμπο.
Από Παρασκευή έως Κυριακή, στο Casserole στρώνεται ένα τραπέζι πιο γιορτινό, πιο Κυριακάτικο. Αυτές τις πιο χαλαρές μέρες της εβδομάδας στο μενού προστίθενται μια σειρά από όμορφες προτάσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ άλλων κρασάτο κόκορα, λαγό στιφάδο, μοσχαράκι με μικρασιάτικες συνταγές, ένα κατσικάκι στη λαδόκολλα. Η λίστα συμπληρώνεται με ραγού μπολονέζ, γιατί οι δεσμοί του Δημήτρη Παπαζημούρη με την γείτονα χώρα παραμένουν ισχυροί.
Τα προϊόντα προέρχονται κατά κύριο λόγο από παραγωγούς στα Μεσόγεια, ενώ τέσσερα λιγότερο γνωστά τυριά από επιλεγμένους παραγωγούς σε ολόκληρη την χώρα με δυο διαφορετικές χειροποίητες μαρμελάδες, είναι τοποθετημένα στην βάση του καταλόγου, σαν μία επιλογή για να κλείσει κανείς το γεύμα του. Τα κρασιά του καταλόγου καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον αττικό αμπελώνα, καθώς το σύνολο των παράγωγων της ευρύτερης περιοχής μοιράζεται τον μικρό σε έκταση χώρο της λίστας. Μια Λιμνιωνα Vinifera βιολογικής οινοποίησης από την οικογένεια Κωστελέτου στο Δίστομο Βοιωτίας, ήταν η πολύ ευχάριστή οινική έκπληξη της βραδιάς.
Αν θεωρήσουμε ότι η ελληνική κουζίνα είναι η γευστική μας μνήμη και η σύγχρονη ο τρόπος που ο κάθε μάγειρας αναπαράγει αυτή την μνήμη, τότε στο Casserole βρισκόμαστε μπροστά σε μια κουζίνα που τολμά να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές της μνήμης του επισκέπτη, χωρίς ωστόσο να αντιπαρατίθεται με αυτές, αναπαράγοντας τες με μοντέρνο και παρεμβατικό τρόπο παρά μόνο εκεί που η μνήμη είναι συνυφασμένη με μια ξεχασμένη γεύση που μεσουρανούσε στα εστιατόρια τα προηγούμενα χρόνια.
Casserole Ελληνικό Μπιστρό
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Καρδίτσης, Γέρακας, 153 44
Τηλ: 210 6618838
Ώρες λειτ: καθημ. 14:00-00:00, Κυρ. 13:00- 20:00, Δευτ. κλειστά
Τιμ : 25-45€ (χωρίς το κρασί)