Δεν ξέρω αν είναι το πρώτο fine dining μεξικάνικο της Αθήνας, ούτε ξέρω αν ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις της γαστρονομίας. Αυτό που ξέρω, είναι ότι τις γεύσεις του Atole πρέπει να τις δοκιμάσεις.
Θυμάμαι να συζητάω με τον Γρηγόρη Φιλιππάτο πριν από μερικές εβδομάδες, τρώγοντας σ’ ένα bar restaurant της Αθήνας, για το τι είναι αυτό που κάνει ένα εστιατόριο «καλό». Βασικά, όχι μόνο εστιατόριο, αλλά και street foodάδικο, ταβέρνα, ψητοπωλείο και γενικά το όποιο μέρος ο καθένας απολαμβάνει το φαγητό του. Και η απάντησή του περιληπτικά ήταν, ότι ωραίες οι τάσεις, οι παρουσιάσεις και τα περίεργα υλικά, αλλά το μοναδικό κοινό κριτήριο που έχουν οι γευσιγνώστες με τους πελάτες, οι σεφ με τους αρθρογράφους, οι afficionados του φαγητού με τους περιστασιακούς φιλοξενούμενους ενός εστιατορίου, είναι ένα: η νοστιμιά. Το αν ένα φαγητό είναι νόστιμο ή όχι, είναι αδιαμφισβήτητο και κοινή παράμετρος για όλους.
Αυτή η συζήτηση μου ήρθε στο μυαλό όταν επισκέφτηκα το Atole. Ένα εστιατόριο που σίγουρα δεν είναι ένα ακόμα μεξικάνικο και στόχο του έχει το να φέρει την πραγματική street food κουλτούρα της Οαχάκα στην Αθήνα. Θα το βρούμε στο Κολωνάκι, σ’ έναν προσεγμένο χώρο, με λιτές γραμμές και παλ χρώματα, όπου το λευκό και το ξύλο δημιουργούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα και οι διακριτικές λεπτομέρειες συμπληρώνουν όμορφα το σκηνικό. Εδώ, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ξυλόφουρνος (όπου ετοιμάζονται τα περισσότερα πιάτα), ενώ οι homemade τορτίγιες φτιάχνονται με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Το βασικότερο είναι όμως, ότι το φαγητό που σερβίρεται αποτυπώνει την ουσία των γεύσεων του Μεξικού και κυρίως.. είναι πραγματικά νόστιμο.
Οι γευστικές προτάσεις του Atole δε θα μπορούσαν παρά να προέρχονται από έναν άνθρωπο που έχει πάθος με το Μεξικό και δε θα μπορούσε να αρκεστεί σε τίποτα λιγότερο από το να φτιάξει τις δικές του τορτίγιες από το μηδέν. Ο Δημήτρης Αφεντάκης λοιπόν, συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς από το Μεξικό από όπου και προμηθεύεται το καλαμπόκι ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία με αυτήν που κάνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το χοιρινό σιγομαγειρεύεται για 12 ώρες στον ξυλόφουρνο -κάτι που ξέρεις πολύ καλά πόσο νόστιμο αποτέλεσμα δίνει-, ενώ το άψογο τελικό αποτέλεσμα σε επίπεδο γεύσης και παρουσίασης, οφείλεται τόσο στα ποιοτικά υλικά όσο και στην άρτια δουλειά που γίνεται στην κουζίνα.
Η αλήθεια είναι ότι όποιος έχει ταξιδέψει στο Μεξικό και έχει δοκιμάσει την τοπική κουζίνα, θα σου έλεγε ότι το «μεξικάνικο» στην Ελλάδα, μόνο μεξικάνικο δεν είναι. Επί της ουσίας πρόκειται για Tex Mex (Texan and Mexican), ένα κράμα από μεξικάνικα πιάτα με την προσθήκη όμως τυριών και άλλων λιπαρών συστατικών που είναι προσφιλή στο αμερικάνικο διαιτολόγιο. Στο Atole από την άλλη, το φαγητό που προσφέρεται είναι υγιεινό και παράλληλα γευστικό και αυτό το καταφέρνουν επιστρέφοντας στις ρίζες της μεξικάνικης κουζίνας, με την όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση. Καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει ο ξυλόφουρνος, αφού σχεδόν όλα τα πιάτα, όπως οι carnitas, ή τα ψητά broccolini με salsa macha φουντούκι, παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης και φρέσκια ρίγανη, ψήνονται εκεί.
Ένα από τα πιο πιάτα του Atole που δοκίμασα και μου εξαιρετική εντύπωση, ήταν η tostada με φρέσκο καβούρι, πράσινο μήλο, σχοινόπρασο, πικάντικη μαγιονέζα, μαύρο κύμινο και μοσχολέμονο. Έμαθα επίσης ότι θα αλλάζει ανάλογα την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες.Ιδιαίτερα είναι και τα tetelas, αλλά και το mole το οποίο έρχεται με φιστίκι Αιγίνης και συνδυάζεται με ψητό ψάρι ημέρας και άγρια χόρτα. Επειδή όμως σου είπα, το μενού είναι δυναμικό και θα αλλάζει συχνά, θα σου πρότεινα να αφεθείς στα χέρια του καλά ενημερωμένου σέρβις, να δοκιμάσεις όσα περισσότερα μπορείς και πίστεψέ με δε θα χάσεις. Βλέπεις, όλα τους έχουν ένα κοινό.. είναι νόστιμα.
Για να τα συνοδεύσεις δε θα μπορούσε από ένα τέτοιο αυθεντικό μαγαζί να λείπει το ιδιαίτερο μεξικάνικο απόσταγμα, Mezcal και μερικές προτάσεις σε καλοφτιαγμένα cocktails. Θα βρεις όμως και μια ενδιαφέρουσα ποικιλία κρασιών με ετικέτες από το Μεξικό και τη λατινική Αμερική. Η επίσκεψή μου στο Μεξικό με όχημα το Atole έκλεισε πολύ όμορφα, μιας και δοκίμασα και paletas με γεύση σοκολάτα, ένα παγωτό ξυλάκι που σερβίρουν στο Μεξικό.
Atole
Μεξικάνικη κουζίνα
Διευθ: Γριβαίων 3, Αθήνα (Κολωνάκι), 106 80
Τηλ: 210 3614961
Τιμή: 45-50€ (χωρίς το ποτό)