fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Αστακός: Θαλασσινή κουζίνα με γοητευτική ματιά στο παρελθόν
Αστακός

Αστακός: Θαλασσινή κουζίνα με γοητευτική ματιά στο παρελθόν

Το καινούριο εστιατόριο «Αστακός» στη Γλυφάδα, με τον Άγγελο Μπακόπουλο στον χειρισμό της λαγουδέρας του, φιλοδοξεί να επαναφέρει στη μνήμη μας, αυθεντικές ελληνικές θαλασσινές γεύσεις και συνταγές.

 

Οδηγώ με προορισμό τη Γλυφάδα και πιο συγκεκριμένα τη δεύτερη Μαρίνα της. Προορισμός μου, η ολοκαίνουργια ψαροταβέρνα Αστακός, με επικεφαλής της κουζίνας της τον βραβευμένο σεφ Άγγελο Μπακόπουλο. Το εστιατόριο θαλασσινών, μια ανάσα από τα καΐκια των αλιέων και τη μικρή αλλά γεμάτη θησαυρούς ιχθυόσκαλα της περιοχής, φέρει στην ούγια του σαν σήμα κατατεθέν του τον Αστακό, δημιουργώντας έναν παραλληλισμό και μια αλληγορία πάνω στον ερωτικό μοναχισμό του μαλακόστρακου. Μια παρομοίωση που σκοπό της έχει να ταιριάξει τις θαλασσινές γεύσεις του εστιατορίου, στην παλέτα του επισκέπτη, σε μια ερωτική συνθήκη παρόμοια με αυτή ενός Αστακού. Αυτή ήταν και η βασική ιδέα πίσω από την χρήση του ονόματος.

Αστακός Γλυφάδα

Ντυμένος ολόκληρος σ’ ένα καλοκαιρινό σκηνικό, ο Αστακός επαναφέρει στην μνήμη μας παλιές ψαροταβέρνες μ’ ένα μοντέρνο διακοσμητικό περιτύλιγμα, που δεν αφαιρεί τίποτε όμως από την αυθεντικότητα μιας παλιάς ταβέρνας. Μια ξύλινη πόρτα εισόδου με υποδέχθηκε, βάζοντάς με σ’ ένα εσωτερικό με διάσπαρτες ετερόκλητες εικόνες, που συνδυάζουν εύστοχα τη νοσταλγία περασμένων δεκαετιών με το σήμερα. Χαλίκι και χρωματιστά πλακάκια, λουστραρισμένο ξύλο και ψάθινα στοιχεία στα φωτιστικά που κρέμονται πάνω από τα τραπέζια.

Αστακός Γλυφάδα

Ένα περιβάλλον καλαίσθητο, ζεστό και φιλόξενο, χωρίς διακοσμητικές ακρότητες, που με γέμισε οικεία συναισθήματα από τα πρώτα λεπτά. Ο Αστακός έχει ως επίκεντρο τη μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, με έντονη την παρουσία του ξυλόφουρνου και του αρώματος του ξύλου καθώς αυτό αναδύεται πλάι σε τηγάνια και σχάρες, μαζί με μια έντονη κινητικότητα από την πολυπληθή μπριγάδα της κουζίνας και τον Άγγελο Μπακόπουλο στο κέντρο της μαγειρικής μου προσοχής.

Αστακός: Θαλασσινή κουζίνα με γοητευτική ματιά στο παρελθόν - FlagInLife
Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος.

Αρχίζω να ξεφυλλίζω τον κατάλογο. Μαγειρέματα μέσα από ένα παραδοσιακό πρίσμα, έντονη χρήση του ξυλόφουρνου, ψωμιά και πίτες, αλίπαστα, αλοιφές, τηγάνια και σχάρες με ελληνικό πρόσημο και έντονες θύμισες παιδικών χρόνων και οικογενειακών τραπέζιων. Όλα εδώ μετουσιώνονται σ’ ένα γευστικό κρεσέντο, όπου την μπαγκέτα της δημιουργίας κρατά στα δάχτυλα του ο βραβευμένος σεφ.

Αστακός Γλυφάδα μεζέδες
Χειροποίητες αλοιφές και αλίπαστες παρασκευές.

Όσο διαβάζω το μενού, καταφθάνουν οι πρώτοι μεζέδες, μια αλληλουχία από χειροποίητες αλοιφές και αλίπαστες παρασκευές. Γλυκιά λακέρδα με τσιτσίραβλα πάνω σε ταραμά, καπνιστός τσίρος με μαραθόριζα και ένα σκουμπρί σε μια κρέμα φασολάδας, εναλλάσσονται με την αφράτη και ήπια σκορδαλιά, μια μελιτζανοσαλάτα με κρέμα από μετσοβόνε και τη φάβα με κρίταμο και καπνιστό χέλι.

Αστακός Γλυφάδα σαλατούρι
Σαλατούρι: σαλάχι, βάση από φακές και μυρωδικά, λεμόνι και καπνιστός ταραμάς.

Το σαλατούρι, η ψαροσαλάτα με σαλάχι, ήρθε σε μια βάση από φακές και μυρωδικά, λεμόνι και καπνιστό ταραμά, για να συνεχίσουν μαζί μ’ ένα μαρινάτο και μαστιχωτό χταπόδι, να συνοδεύουν στο ίδιο θαλασσινό τέμπο τα μονοποικιλιακά αποστάγματα που επιλέξαμε με την βοήθεια του Ανδρέα Χότζα. Στον συνδετικό κρίκο μεταξύ μεζέδων και των μαγειρεμάτων από τον ξυλόφουρνο που τόσο αδημονούσα, μας φανερώθηκαν ίσως οι νοστιμότερες στιγμές της βραδιάς.

Αστακός Γλυφάδα ψαρόσουπα
Ψαρόσουπα με ολόκληρα κομμάτια ψαριών.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην υποδειγματική ψαρόσουπα -βγαλμένη και αυτή από τον ξυλόφουρνο- με ολόκληρα κομμάτια ψαριών και διακριτικό χύλωμα και σε μια τραγανή και λεπτή προζυμένια σπανακοτυρόπιτα, με ολοζώντανο το σπανάκι και τα μυρωδικά της.

Αστακός Γλυφάδα Σφυρίδα αλά πολίτα
Σφυρίδα αλά πολίτα στον ξυλόφουρνο.

Από τα υπόλοιπα πιάτα που προσφέρει ο Αστακός, σίγουρα μια δυνατή στιγμή, ήταν η καλομαγειρεμένη σφυρίδα αλά πολίτα στον ξυλόφουρνο. Μεστή, μελωμένη και ισορροπημένα ξινούτσικη, πλάι σε μια σκορπίνα μπουρδέτο. Δεν ένιωσα όμως την ίδια συγκίνηση για το χταπόδι στιφάδο στην γάστρα.

Αστακός Γλυφάδα Σκορπίνα μπουρδέτο
Σκορπίνα μπουρδέτο

Ο γνώριμος από παλιά και πολύ καλός σεφ-ζαχαροπλάστης Αργύρης Πόπτσιος, έκλεισε το δείπνο μας με τον καλύτερο τρόπο, με μια ταχινόπιτα με καραμελωμένο φύλλο, γκανάζ σοκολάτας και καραμέλα βουτύρου και μια καμένη γαλατόπιτα με περγαμόντο.

Αστακός Γλυφάδα

Αφουγκραζόμενος τη μαγειρική πρόταση που ενστερνίζεται και υλοποιεί ο Άγγελος Μπακόπουλος και η ομάδα του, σε ολόκληρη την διαδρομή της επιστροφής, σκεφτόμουν πόσο κομβικό είναι στις μέρες μας να υπάρχουν χώροι και άνθρωποι που υπηρετούν και αναδεικνύουν τη θαλασσινή μας παράδοση, χωρίς τον εμπλουτισμό της με λατινικές η ασιατικές επιρροές στη μεθοδολογία και τη χρήση πρώτων υλών, είτε απλά στην ονομασία των πιάτων. Και αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα.

Αστακός
Ψάρι-Θαλασσινά
Διευθ: Διαδόχου Παύλου 46Β, Γλυφάδα, 166 75
Τηλ: 210 8947342
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-00:00, Σαβ-Κυρ. 11:00-00:00
Τιμή: 40-80€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα