fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ασπασία: Η Σταυριανή Ζερβακάκου εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της στη Μάνη
Ασπασία

Ασπασία: Η Σταυριανή Ζερβακάκου εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της στη Μάνη

Επισκεφθήκαμε την Ασπασία, στο Σταυρί λίγο έξω από την Αρεόπολη στην καρδιά της Μάνης. Εκεί, η Σταυριανή Ζερβακάκου μαγειρεύει ιδιαίτερα πιάτα με πρώτες ύλες από τον τόπο της.

 

Η Ασπασία είναι η πιο φρέσκια εστιατορική άφιξη στην περιοχή της Μάνης. Άνοιξε τις πόρτες της στις αρχές Ιουνίου 2023, στο μικρό χωριουδάκι Σταυρί λίγο έξω από την Αρεόπολη και αμέσως έκανε αίσθηση. Εκεί, η Σταυριανή Ζερβακάκου μαγειρεύει και εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της. Αποφάσισε μάλιστα, να δώσει στο εστιατόριο το όνομα της θείας της, ως φόρο τιμής στις βόλτες και τις αναζητήσεις που έκαναν ψάχνοντας, μυρίζοντας, ανακαλύπτοντας και χρησιμοποιώντας τα βότανα και τα χορταρικά της μανιάτικης γης.

Ασπασία: Η Σταυριανή Ζερβακάκου εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της στη Μάνη - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Η μανιατοπούλα Σταυριανή Ζερβακάκου, περιπλανήθηκε για μερικά χρόνια στην Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη και αλλού, ψάχνοντας, σπουδάζοντας, δουλεύοντας και ανακαλύπτοντας γεύσεις και πρώτες ύλες. Ένα δείγμα του μαγειρικού της ταλέντου είδαμε στο ξενοδοχείο Kyrimai, το μεγαλύτερο μέρος του όμως ξεδιπλώθηκε στο Annie Fine Cooking. Τώρα, ξαναγύρισε στα πάτρια εδάφη για να ανοίξει τον δικό της χώρο, την Ασπασία, μια που η αυθεντικότητά , η μοναδικότητά και ιστορία του τόπου της την κέρδισαν. Και εδώ, σε συνεργασία με τον Αντώνη Ηλιόπουλο, στήσανε στην άκρη του μικρού χωριού ένα εστιατόριο ακριβώς στα μέτρα της Σταυριανής.

Ασπασία: Η Σταυριανή Ζερβακάκου εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της στη Μάνη - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Ο χώρος στην Ασπασία, όμορφος και μαζεμένος, με το μανιάτικο στοιχείο να κάνει έντονη την παρουσία του. Λιτό και ατμοσφαιρικό, με την πέτρα φυσικά να κυριαρχεί και μια ωραία διαμορφωμένη αυλή που απολαμβάνεις το πεντανόστιμο φαγητό σου κάτω από τη βαθειά σκιά των δέντρων. Για τον χειμώνα που θα έλθει, η Σταυριανή έχει φροντίσει να υπάρχει ένα μοναστηριακό τραπέζι, να έρχονται οι φίλοι να περνάνε μαζί τις -λίγες είναι αλήθεια-, κρύες νύχτες του μανιάτικου  χειμώνα.

Ασπασία: Η Σταυριανή Ζερβακάκου εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της στη Μάνη - FlagInLife

Η Σταυριανή Ζερβακάκου, δε θέλει η κουζίνα της να κατηγοριοποιηθεί σε τοπική, δημιουργική, σύγχρονη ελληνική κτλ. Μαγειρεύει ιδιοσυγκρασιακά και στα πιάτα της μεταφέρεται η αγάπη της για τη Μάνη και το χωριό της έτσι όπως αυτή τα ξέρει, τα φαντάζεται και τα ονειρεύεται. Το μενού που θα φτάσει στο τραπέζι σας είναι ενδεικτικό, μιας και το μεγαλύτερο μέρος των πιάτων αλλάζει κάθε μέρα ή έστω σχεδόν κάθε μέρα. Και αυτό γιατί οι δημιουργίες της στηρίζονται στη καθημερινή έμπνευση και στη ποιοτική φρέσκια ντόπια πρώτη ύλη. Η Σταυριανή μέσα στην κουζίνα της Ασπασίας, μαζί με τη βοήθεια των δικών της ανθρώπων είναι πραγματικά  ελεύθερη να δημιουργήσει.

Ασπασία: Η Σταυριανή Ζερβακάκου εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της στη Μάνη - FlagInLife

Να λοιπόν την δοκιμάσαμε εμείς όταν επισκεφτήκαμε το Ασπασία. Μας υποδέχτηκαν με φρέσκο προζυμένιο δικό τους ψωμί εξαιρετικής ζύμης, ψησίματος και φρεσκάδας, λούπινα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αλάτι μαζεμένο από τις σμιλεμένες κόγχες των βράχων. Τα τιμήσαμε δεόντως με παπάρες στο λαδάκι.

Ασπασία: Η Σταυριανή Ζερβακάκου εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της στη Μάνη - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Αυτή την ημέρα η Σταυριανή είχε βρει λίγα μελανούρια, ένα μαγιάτικο, ένα  λεοντόψαρο και μάζεψε και τα μυρωδικά της ημέρας. Άλλωστε, τα περισσότερα τα βλέπεις με το που φτάνεις στο εστιατόριο, αραδιασμένα μέσα σε κοφίνια μπροστά από την κουζίνα. Σε άλλο πιάτο είχε ανακατέψει με μαεστρία βανίλια, πράσινη ντομάτα, ρέγκα, ντόπιο τουρσί, μαϊντανό, κρεμμύδι και παστό πορτοκάλι. Όλα αυτά έδεναν αρμονικά με τα ντόπια μυρωδικά.

Ασπασία: Η Σταυριανή Ζερβακάκου εντυπωσιάζει με τις γεύσεις της στη Μάνη - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Το ντόπιο μοσχαράκι ελαφρώς μαριναρισμένο, ήρθε με χωριάτικο αυγό μελάτο, δικό τους τουρσί από αγουρίδα και σοτέ κολοκυθάκι από το μποστάνι, ενώ το φιλετάκι από το φαγκρί το συνόδευαν αμπελοφάσουλα, νεκταρίνια πλακί, πρόβειο βούτυρο και παστουρμάς. Τέλος ο γλυκός τραχανάς ήταν μαγειρεμένος σε ζωμό ψαριών και σμέρνας, σύγκλινο, φιλέτο χελιδονόψαρου σοτέ και μυρωδικά.

Στα ορεκτικά οι τιμές ξεκινάνε από 17€, ενώ στα κυρίως από 30€ και πάνω, που θα τα έλεγα και τσιμπημένα. Κάθε πιάτο που δοκιμάσαμε όμως ήταν ένα γευστικό ταξίδι, πίσω από το οποίο βρίσκεται μια προσπάθεια σπάνια και πρωτότυπη, δύσκολη και με ρίσκο, καθώς το να αλλάζεις τα πιάτα κάθε μέρα, κρύβει τον κίνδυνο να μην έχεις άψογο αποτέλεσμα. Η κουζίνα της Ασπασίας είναι όμως ενδιαφέρουσα και προκλητική.

Ασπασία
Ελληνική κουζίνα
Διευθ: Σταυρί, Μάνη, 230 71
Τηλ: 698 1477561
Ώρες λειτ: 18:30-24:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 45-55€ (χωρίς το ποτό)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα