fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Artisanal: Δημιουργική ελληνική κουζίνα και in house αρτοποιείο
Artisanal

Artisanal: Δημιουργική ελληνική κουζίνα και in house αρτοποιείο

Επισκεφτήκαμε το Artisanal και δοκιμάσαμε προσεγμένες γεύσεις και in house ψωμί, σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.

 

Αυτή μου η επίσκεψη στο Artisanal ένα μεσημέρι Τετάρτης, ντύθηκε με τα χρώματα δυο εποχών. Μπορεί να διανύουμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, ο καιρός όμως την ημέρα που το επισκέφτηκα, ήταν ξεκάθαρα χειμωνιάτικος, δίνοντας σε αυτήν την πανέμορφη αυλή μια αλλόκοτη ομορφιά. Μέσα από τον κλειστό -λόγω καιρού- θόλο, μπορούσα να δω τον μωβ, πριν την καταιγίδα, ουρανό και τα ανθισμένα λουλούδια του κήπου. Χώρος μοναδικής ομορφιάς, ιδίως όταν μπαίνει το καλοκαίρι και οι γυάλινες τζαμαρίες ανοίγουν.

Artisanal: Δημιουργική ελληνική κουζίνα και in house αρτοποιείο - FlagInLife

Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι ένας μάγειρας που αγάπα την ελληνική κουζίνα. Κάθε υλικό και κάθε πιάτο στο Artisanal, μαρτυρούν αυτήν του την αγάπη. Από τα επιλεγμένα προϊόντα μικρών παράγωγων στα οποία εστιάζει σε κάθε μαγειρική του σύνθεση, μέχρι τις ίδιες τις δημιουργίες του επηρεασμένες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το «μπουγιουρντί» στο αλουμινόχαρτο, με την κρεμώδη κατσικίσια φέτα που τυροκομεί ο ίδιος, παραμένει διαχρονικά ισχυρή απόδειξη μιας κουζίνας ουσιαστικής και απόλυτα οικείας στον επισκέπτη.

Οκτώ χρόνια μετά, και με τον Δημητριάδη πάντα στο τιμόνι της κουζίνας, η μαγειρική προσέγγιση παραμένει η ιδία. Τα πιάτα συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εποχικότητα και σε προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Οι γεύσεις ραφινάρονται με σεβασμό στην πρώτη ύλη και έρχονται στο τραπέζι σας με κομψό τρόπο.

Artisanal: Δημιουργική ελληνική κουζίνα και in house αρτοποιείο - FlagInLife

Το γεύμα ξεκινά με το δικό τους προζυμένιο ψωμί, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και γευστικό πελτέ λιαστής ντομάτας με τζίντζερ και μουστάρδα. Και μιας και είπα ψωμί, η μεγάλη αγάπη των ανθρώπων του Αrtisanal για ποιοτικό ψωμί, έχει δημιουργήσει εδώ και λίγους μήνες έναν μικρό αρτόκοσμο. Μια μικρή γωνιά αφιερωμένη σε χειροποίητα ψωμιά και αρτοσκευάσματα. Ένα shop in shop, που λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Artisanal: Δημιουργική ελληνική κουζίνα και in house αρτοποιείο - FlagInLife

Εδώ μπορεί κανείς να βρει προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμανσης με αλεύρι από πετρόμυλο, ψωμί σίκαλης και ολικής άλεσης, λαδένιες, χαρουπόψωμα και μπαγκέτες. Πίτες με σπανάκι και τσουκνίδα, μανιταρόπιτες, προζυμένιους λουκουμάδες, ρολά κανέλλας και σταφίδας, γαλατόπιτες και άλλα προϊόντα ζύμης και σφολιάτας, με τη λίστα να εμπλουτίζεται τα Σαββατοκύριακα. Ο pastry chef Γιώργος Θυμιακός, επιμελείται των γλυκών δημιουργιών του εστιατορίου, αλλά και του αρτοποιείου.

Artisanal: Δημιουργική ελληνική κουζίνα και in house αρτοποιείο - FlagInLife

Στις προθήκες αυτής της μικρής γωνίας όμως, τράβηξαν το μάτι μου και τα τυριά από ολόκληρη την Ελλάδα. Αν και υπάρχουν και στον κατάλογο, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει tasting σε παλαιωμένο αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Σύρου και Κρήτης, μαραθοτύρια, ελληνικό κυανό τυρί, κατσικίσιο κορμό, παρμεζάνα από το ίδρυμα Τοσίτσα και πολλά άλλα. Επόμενο βήμα του Artisanal, είναι να εμπλουτίσει την υπάρχουσα συλλογή εξαιρετικών ελαιολάδων του και να δημιουργήσει ένα ιδανικό γευστικό ταίριασμα με τα ψωμιά που παράγει.

Επιστρέφοντας στο μαγειρικό κομμάτι, μπροστά μου ήρθε το διαχρονικά πολύ πετυχημένο ελληνικό «nigiri» στην καινούρια του εκδοχή. Η παρουσίαση του ρυζιού και της σουπιάς μας πάει προς Ιαπωνία μεριά, ενώ η γεύση, που θυμίζει σπανακόρυζο, προς Ελλάδα. Το πιάτο ολοκληρώνεται με ταραμά από μελάνι σουπιάς και ένα δροσιστικό τζελ λεμονιού. Εδώ, οι άγριες αγκινάρες Τήνου, συνοδεύονται από σκορδαλιά, τζέλ αμυγδάλου, σταφύλι και πεκορίνο Αμφιλοχίας, σε ένα χαρακτηριστικό πιάτο της μαγειρικής κατεύθυνσης του σεφ. Το γιουβέτσι με νερό ντομάτας και κρέμα λιαστής ντομάτας, αγκαλιάζει μια ταλιάτα από ελληνικό αρνί, στον πιο δημοφιλή κωδικό του μενού διαχρονικά. Στο τέλος, ένας προζυμένιος λουκουμάς, ντύθηκε με αλμυρή καραμέλα και γεμίστηκε με καραμελωμένα μήλα και φίνα κρέμα βανίλιας.

Artisanal: Δημιουργική ελληνική κουζίνα και in house αρτοποιείο - FlagInLife

Φεύγοντας από το Artisanal, ανακάλεσα τα λόγια του Δημήτρη Δημητριάδη: «Μακάρι να έρθει μία ημέρα που κάθε εστιατόριο θα φουρνίζει το δικό του ψωμί».

Artisanal
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
Διεύθυνση: Zηρίνη 2, Κηφισιά, 145 62
Τηλ: 210 8086111
Ώρες λειτ: καθημ.10:00-02:00, Δευτ. Κλειστά
Τιμή: 40-60€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα