fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Αντώνης Σελέκος, ο άνθρωπος που μετέτρεψε το πανετόνε σε καθημερινό γλύκισμα των Αθηναίων
selekos

@Antonis Selekos Conceptual Desserts

Αντώνης Σελέκος, ο άνθρωπος που μετέτρεψε το πανετόνε σε καθημερινό γλύκισμα των Αθηναίων

Το να μιλάει κάποιος για πανετόνε μέσα Οκτωβρίου δύο μήνες και κάτι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι μάλλον παράξενο.Το διάσημο ιταλικό κέικ (ένα από τα πιο γνωστά στο είδος του παγκοσμίως) καταναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά την περίοδο των Χριστουγέννων και παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι εξαιρετικά νόστιμο τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου δύσκολα το βρίσκει κανείς.

Σχεδόν είπα ; Στην Αθήνα του 2022 ένας ζαχαροπλάστης βάλθηκε να αποδείξει πως το πανετόνε μπορεί να γίνει αγαπημένο γλύκισμα για τους κατοίκους της πρωτεύουσας κάθε ημέρα του χρόνου. Και μάλλοντα κατάφερε αν σκεφτώ τη δυσκολία που αντιμετώπισα για να βρω ένα πανετόνε για μένα, ακόμη και μέχρι την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές.

Ο Αντώνης Σελέκος,  πρώην pastry chef του εστιατορίου Funky Gourmet, λίγους μήνες πριν από κάποια πρόσφατα Χριστούγεννα έστειλε ένα πανετόνε στην σεφ του εστιατορίου Γεωργιάννα Χιλιαδάκη. Το γλυκό είχε τεράστια επιτυχία, και έτσι πριν καλά καλά  το καταλάβει βρέθηκε φιλοξενούμενος σε κάποιο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, να ετοιμάζει και να παραδίδει πόρτα –πόρτα περί τα 700 πανετόνε κατά τη διάρκεια των γιορτών. Κάπως έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους, και η τεράστια ζήτηση που διατηρήθηκε έκτοτε και εκτός περιόδου εορτών, δημιούργησε την ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου που να ασχολείται κατά κύριο λόγω με το πανετόνε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AntonisSelekos (@selekos_antonis)

Τι κάνει όμως το πανετόνε του Αντώνη Σελέκου τόσο ξεχωριστό?

<Η Ταυτότητα> μου απαντά σχεδόν ακαριαία. Τα δικά μας πανετόνε σου γνωστοποιούν ευθύς εξαρχής, κοιτάζοντας τα, τι θα συναντήσεις και στο εσωτερικό. Πράγματι είναι εντυπωσιακή η εικόνα τους, με το πλούσιο γαρνίρισμα, σε αυτά τα σχεδόν ιδιοσυγκρασιακά γλυκά που φτιάχνει ο Αντώνης.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλό και συνιστάται στο σεβασμό του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής. Το αποτέλεσμα φαίνεται καταρχήν στην signature δημιουργία, το πανετόνε με αποξηραμένα φρούτα, κονφί πορτοκάλι -λεμόνι και bitter σοκολάτα. Υπάρχουν όμως και άλλες δύο εκδοχές. Ένα με λευκή σοκολάτα, φιστίκια αιγίνης, και κρανμπερυ, και ένα με gianduja, αλμυρή καραμέλα, καραμελωμένα φουντούκια και ανθό αλατιού.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AntonisSelekos (@selekos_antonis)

Ο χώρος με την ονομασία του ιδρυτή του Selekos Conceptual Desserts λειτουργεί και σαν εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, μόνο που δεν μοιάζει με κανένα ζαχαροπλαστείο ή εργαστήριο ζαχαροπλαστικής όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Φιλοδοξία του είναι να μετατρέψει τον πελάτη σε επισκέπτη, σερβίροντας του αχνιστό καφέ και συζητώντας όσο αυτός περιμένει για να αγοράσει το πανετόνε της επιλογής του ή να ετοιμαστεί κάποιο από τα 4 διαθέσιμα γλυκά του μαγαζιού μπροστά στα μάτια του. Ένα paris-brest με passion fruit, ένα tiramisu, μια τάρτα λεμόνι με αποξηραμένες φράουλες και μια pavlova.

Φεύγοντας κράτησα και μια αποκλειστική πληροφορία που λέει πολλά για το ταλέντο του Αντώνη Σελέκου και την ποιότητα του πανετόνε. Το περασμένο διάστημα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είχε αναλάβει σαν Selekos Conceptual Desserts να παρασκευάσει τα επιδόρπια για μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MoMA στην Νέα Υόρκη. Επόμενο βήμα είναι η πιθανότητα να ταξιδέψουν τα πανετόνε του Αντώνη Σελέκου στο εστιατόριο του μουσείου, και γιατί όχι να εγκατασταθούν εκεί για τα καλά. Του το ευχόμαστε πραγματικά.

Antonis Selekos Conceptual Desserts
Εριφύλης 2, Παγκράτι, 2107248888
www.antonisselekos.com

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα