Αφρώδεις και γλυκείς οίνοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και βραβευμένα στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, αφρώδη και γλυκά κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των οινόφιλων πριν λίγες ημέρες, στη μίνιμαλ αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείου Αθηνών. Δικαίως, καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες, οι προδρόπιοι και οι επιδόρπιοι οίνοι, πέρα από τη δυνατότητά τους να αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις, καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός δείπνου, θέμα άκρως σημαντικό για την εορταστική περίοδο που διανύουμε. Τα ελληνικά οινοποιία, αλλά και οι εταιρείες εισαγωγής κρασιών έφεραν προς δοκιμή δεκάδες αφρώδεις και γλυκείς οίνους του τοπικού και του διεθνούς αμπελώνα, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν σπουδαίες και ιδιαιτέρα αγαπητές ετικέτες, ιδανικές όχι μόνο για το τραπέζι των εορτών, αλλά και για όλο το χρόνο.
Οι λάτρεις του κρασιού έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο στον χώρο που ήταν συνεχώς γεμάτος, αλλά στο γεγονός ότι αρκετά διάσημα αφρώδη και γλυκείς οίνοι τελείωσαν το απόγευμα, παρά το ότι οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να εφοδιαστούν με ικανές ποσότητες από σαμπάνιες, prosecco, εμφιαλώσεις του διεθνή αμπελώνα από φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές, όπως Port, Tokaji, Madeira και Sauternes, ελληνικά αφρώδη κρασιά και τοπικά εμβληματικά γλυκά (vinsanto, μαυροδάφνη και σπουδαία μοσχάτα).
Οι σαμπάνιες είχαν την τιμητική τους με την Special Cuvée την ψυχή της Bollinger να κερδίζει τον θαυμασμό με το βάθος και τη φινέτσα που τη χαρακτηρίζουν διαχρονικά- νότες από ψητά μήλα και κομπόστα ροδάκινου στη μύτη, αχλάδι, μπριός και νότες φρέσκου καρυδιού στο στόμα. Νέα άφιξη, η Fauchon Brut, μια ιδιαίτερα οικονομική σαμπάνια που δεν τινάζει τον προϋπολογισμό στον αέρα, αλλά χαρίζει όμορφα αρώματα φρούτων, έντονες φυσαλίδες και ορυκτότητα στο στόμα. Πολύς κόσμος περίμενε υπομονετικά για να δοκιμάσει και τις Pommery: η Pommery Brut Royal με τη βελούδινη γεύση και η Brut Rosé Royal με τη στρογγυλάδα και τη φρεσκάδα της, απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια.
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η δοκιμή του Tokaji Aszú, 6 puttonyos, 2017 από το οινοποιείο Royal Tokaji στην Ουγγαρία, ενός εξαιρετικού κρασιού, με αρώματα βερίκοκου, μελιού, πορτοκαλιού και μπαχαρικών, με φυσική λαχταριστή γλυκύτητα που εξισορροπείται τέλεια από μια αναζωογονητική οξύτητα.
Εντυπωσιακή υπήρξε και η παρουσία των Ελλήνων παραγωγών. Δοκιμάσαμε (και χαμογελάσαμε με ευχαρίστηση) το Karanika Brut Cuvee Speciale, με την έντονη οξύτητα και τον επίμονο αφρισμό, που επιτυγχάνεται με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη (methode traditionelle), αλλά και το Karanika Brut Rose το οποίο συνδυάζει αρμονικά το κόκκινο φρούτο του Ξινόμαυρου με αρώματα τοστ και μπριός. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το Milia Riza Wines Rosé De Gris με το ελαφρώς τανικό τελείωμα και μακρά επίγευση αρωμάτων βύσσινου, γκρέιπφρουτ και φλούδας πορτοκαλιού – πρόκειται για το μοναδικό brand κρασιού στην Ελλάδα αφοσιωμένο αποκλειστικά στην παραγωγή ποιοτικών αφρωδών οίνων, που δημιουργήθηκε από την οινολόγο Νάνσυ Μάζου και τον οινολόγο & γεωπόνο Stefano Stante, με τη συμβολή -σε συμβουλευτικό ρόλο οινολόγου- του Ιταλού Alessandro Belloto.
Σταθερή αξία για τις γιορτές παραμένει το Αμύνταιο Αφρώδης Rosé Demi Sec με τις ντελικάτες φυσαλίδες, τα δροσερά αρώματα μήλου, δαμάσκηνου, ντομάτας και μπριός και την τραγανή οξύτητα που στρογγυλεύει από τη διακριτική παρουσία των σακχάρων. Μας άρεσε, επίσης, και το ροζέ Scaperdas Frères Hommage, η πρόταση του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στην κατηγορία των αφρώδων οίνων οινοποιημένων με τη παραδοσιακή μέθοδο, που συνδυάζει τη γαλλική παράδοση με την γηγενή ποικιλία Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο- η φινέτσα του δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Απολαύσαμε όμως και αρκετά γλυκά ελληνικά κρασιά ανάμεσα στα οποία ξεχωρίσαμε το πληθωρικό και βελούδινο Vinsanto 2015 από τον συνεταιρισμό της Σαντορίνης Santo Wines, αλλά και το Artisti του Γιώργου Λαφαζάνη, ένα λευκό αφρώδες κρασί με τραγανή οξύτητα, δροσερές φυσαλίδες, ελαφριά γλυκύτητα και τα τυπικά ανθικά αρώματα του Μοσχάτου.
Επιπλέον, διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή ήταν ελληνικά και ξένα αφρώδη και γλυκά κρασιά που πρόσφατα διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, παρουσία του προέδρου του διαγωνισμού Baudouin Havaux.
Όσοι βρέθηκαν στο φετινό Αφρός & Νέκταρ πέρα από τις γευστικές δοκιμές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, ομιλίες σχετικά με τα αφρώδη και γλυκά κρασιά από κορυφαίους εισηγητές (Ευστάθιος Σάλτας DipWSET – Tutor at WSPC Wine School, Χρύσα Γιατρά Μπατζή, οινολόγος, Εκπαιδευτικός Όμιλος Le Monde, Γρηγόρης Κόντος DipWSET, Epic Imports, και Στέφανος Κόγιας DipWSET, Αρθρογράφος Οίνου), να παρακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκλεκτούς συμμετέχοντες από τον χώρο του κρασιού, αλλά και να δουν την ταινία «Arcadia 1900, Champagne d’Orient», παρουσία του σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλου.