Για το Freud Oriental, είχαμε πρόσφατη παρουσίαση στις αρχές του έτους, αλλά καθώς είναι ένα εστιατόριο με δύο πρόσωπα, που ανοίγοντας ο καιρός, το μενού σερβίρεται σε μια καταπράσινη αυλή και μάλιστα διανθίζεται με νέα πιάτα εποχικά καθώς και ημέρας, θεωρώ ότι αξίζει να δώσουμε την εικόνα του «θερινού του προσώπου».
Στην Ιαπωνία κάθε γεύμα είναι ένα τελετουργικό… μια εμπειρία! Στο “Freud Oriental”, η ιαπωνική γαστρονομία βρίσκει την δημιουργική της έκφραση με συνέπεια στις βασικές της αρχές. O σεβασμός στη φύση, η εποχικότητα της πρώτης ύλης, η αρμονία των χρωμάτων καθώς και η γευστική ισορροπία, είναι οι σταθερές που κερδίζουν τον επισκέπτη του εστιατορίου.
Το Freud Oriental έχει μια μακρά πορεία που ξεκινά από το 2002, ξεκινώντας από παραμονή στο Κολωνάκι για αρκετά χρόνια, εν συνεχεία στο ξενοδοχείο Semiramis στην Κηφισιά και τα τελευταία χρόνια στο τωρινό του πόστο, γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Γορτυνίας στην Κηφισιά. Επικεφαλής της κουζίνας όλα αυτά τα χρόνια, ο έμπειρος chef Δημήτρης Ρένο, μυημένος από Ιάπωνες δασκάλους, μας προσφέρει ένα γευστικό ταξίδι στην Άπω Ανατολή!
Τα σκούρα χρώματα που ξεκινούν από τη σάλα και μεταφέρονται και στα τραπέζια της καταπράσινης αυλής, δίνουν έναν τόνο elegant και αποπνέουν μια διακριτική πολυτέλεια, που δεν ξεφεύγει των ορίων.
Στο Open Bar της αυλής, ευρηματικοί mixologists έχουν σχεδιάσει μια σειρά από signature cocktails και premium ποτά, ιαπωνικής και όχι μόνο προέλευσης, ενώ η λίστα των κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, είναι πολυσυλλεκτική. Δεν λείπει βέβαια και το sake, το παραδοσιακό Ιαπωνέζικο ποτό, με αρκετές επιλογές.

Τα πιάτα του μενού ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη φρεσκάδα των πρώτων υλών, πέραν της καλής τεχνικής του chef και της αρμονίας στους συνδυασμούς των γεύσεων.
Η βάση, από τον chef και την ομάδα του, δίνεται στο σωστό κόψιμο των ψαριών. Στο ρύζι ξεχώρισα τη σωστή συμπαγή υφή και την ισορροπία στη χρήση του ξυδιού.
Ανοίγοντας τον κατάλογο, θα δεις τη φράση “Itadakimasu” – γραμμένη και στην Ιαπωνική γλώσσα – καθώς είναι καθιερωµένη πριν από κάθε γεύµα µέχρι σήµερα, ως ένδειξη ευγνωµοσύνης για το φαγητό που µας προσφέρει η φύση. Αλλά, ακόµη περισσότερο, δείχνει εκτίµηση προς την ίδια τη ζωή!
Στην πρώτη σελίδα θα βρείτε το glossary, στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε, καθώς θα σας γεννηθούν αρκετές απορίες για τα πιάτα του μενού.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποια από τις παραδοσιακές ιαπωνέζικες σούπες ή μια δροσερή σαλάτα. Αυτή με το όνομα Wafu, που περιέχει γαρίδες, αχιβάδα και βασιλικό καβούρι με ανάμεικτα σαλατικά, είναι ξεχωριστή!

Από τα cold appetizers, σας πρoτείνω ανεπιφύλακτα το tartare γαρίδας Carabiniero με χαβιάρι και μουστάρδα yuzu.
Ξεχωρίζουν επίσης το μαγιάτικο με dressing Jalapeno και το μπαρμπούνι με τραγανό κρεμμύδι και yuzu sauce σκόρδου.
Από τα Uramaki (ρολάκια με το ρύζι εξωτερικά), μ’ άρεσε πολύ το freud oriental, με τεμπούρα γαρίδα, σολομό, αγγούρι και spicy mayo. Η τεμπούρα του Ρένο, είναι ίσως από τις καλύτερες που έχω γευτεί, καθώς είναι ανάλαφρη και αέρινη. Πολύ καλά επίσης το toro caviar, με τόνο και χαβιάρι και το dragon με χέλι, αγγούρι και πιπέρι sansho. Στα sashimi φαγκρί και μαγιάτικο, η πρώτη ύλη «μιλούσε»!
Στο Freud Oriental γεύτηκα μια από τις καλύτερες εκδοχές του εμβληματικού πιάτου της Ιαπωνέζικης κουζίνας, το Black Cod Miso. Η ζουμερή υφή του μπακαλιάρου σε συνδυασμό με την ισορροπημένη γεύση του miso δίνει στο πιάτο μια καλοζυγισμένη γλυκύτητα.

Τα γλυκά φέρουν την υπογραφή του pastry chef Θανάση Σταμούδη και θα σας έλεγα να μη χάσετε τα mochi που σερβίρονται παγωμένα και η φίνα επικάλυψη της πάστας ρυζιού, τους δίνει μια λαστιχωτή υφή, ενώ μέσα τους κρύβουν sorbet σοκολάτας και mango. Πολύ καλή και η pavlova με cremeux passion fruit και sorbet λεμόνι-ginger.

Στα συν το εξαιρετικό service από τον Restaurant Manager Θεόφιλο Παπαδόπουλο και την ομάδα του. Επίσης, έχουν φροντίσει να παραλαμβάνει κάποιος το αυτοκίνητό σας μόλις φτάνετε, ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία.