FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Lygaria Farm & Kitchen – Μοναδική εμπειρία από τον chef Uriel Eshet, στον δυσπρόσιτο κόλπο Ψαθί, στην Κέα.
lygaria.yoni.eshet

Lygaria Farm & Kitchen – Μοναδική εμπειρία από τον chef Uriel Eshet, στον δυσπρόσιτο κόλπο Ψαθί, στην Κέα.

Αν περιμένετε ένα εστιατόριο με την κλασική έννοια του όρου, πέφτετε πολύ έξω… Το “Lygaria” είναι μια γαστρονομική εμπειρία, της οποίας οι εμπνευστές συνδυάζουν τον ήλιο των Κυκλάδων, τον αέρα του Αιγαίου και τις υπέροχες παραδόσεις της ελληνικής νησιωτικής κουλτούρας, φέρνοντας στο τραπέζι ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

 

Το “Lygaria” είναι μέρος του ξενοδοχείου «Kea Retreat» που βρίσκεται στην απομονωμένη παραλία Ψαθί της Κέας, όπου γευματίζεις ενώ δίπλα σου οι πελάτες απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό μάθημα γιόγκα, μπροστά στην πιο ενδιαφέρουσα κρυφή παραλία!Lygaria Farm & Kitchen – Μοναδική εμπειρία από τον chef Uriel Eshet, στον δυσπρόσιτο κόλπο Ψαθί, στην Κέα. - FlagInLife

Δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως ένα εστιατόριο αντάξιο εκείνων με αστέρια Michelin κρύβεται στην «αγκαλιά» του δυσπρόσιτου κολπίσκου του Ψαθιού, μια δύσβατη παραλία στα νοτιοανατολικά της Κέας. Το θαλασσινό καταφύγιο με τα καταγάλανα νερά ήταν εντελώς άγνωστο σε μένα.

Θα έχουν περάσει πάνω από σαράντα χρόνια, όταν ένα καλοκαίρι, ένα ζευγάρι Ισραηλινών -ο Zviki και η Anat Eshet – βρέθηκαν από το Τελ Αβίβ στη Τζιά για διακοπές. Καθόλου παράδοξο που ξεχώρισαν το παρθένο σημείο στο Ψαθί και θέλησαν να επενδύσουν σ’αυτό. Επιστρέφοντας στη χώρα τους, πούλησαν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεών τους και άρχισαν να αγοράζουν γη στην Τζια.Lygaria Farm & Kitchen – Μοναδική εμπειρία από τον chef Uriel Eshet, στον δυσπρόσιτο κόλπο Ψαθί, στην Κέα. - FlagInLife

Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι δυο τους γιοι – Yoni & Uriel – ασχολούνται με την οικογενειακή επιχείρηση Kea Retreat, παρόλο που αρχικά ακολούθησαν διαφορετικές πορείες ο καθένας. 
Το «Kea Retreat» διαφέρει από τα ξενοδοχεία που έχετε κατά νου, καθώς έχει μόλις οχτώ δωμάτια και ακολουθεί έναν ολιστικό τρόπο προσέγγισης, που πηγάζει από την κουλτούρα της οικογένειας Eshet· μιας ιδιαίτερης αγάπης προς τη φύση και τη θρέψη τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος, που μεταφέρει στον επισκέπτη τη νοοτροπία της οικογένειας.

Η γαστρονομική εμπειρία που βιώσαμε στη «Λυγαριά» – πέρυσι, γύρω στα τέλη Ιουνίου –  δεν περιγράφεται με λόγια, ούτε οι φωτογραφίες μπορούν να αποδώσουν τη χαλάρωση σ’αυτόν το μικρό Παράδεισο, όπου μαγειρεύει ο Ισραηλινός Uriel Eshet… πρέπει να το ζήσεις!Lygaria Farm & Kitchen – Μοναδική εμπειρία από τον chef Uriel Eshet, στον δυσπρόσιτο κόλπο Ψαθί, στην Κέα. - FlagInLife

Το όνομα «Λυγαριά» το εμπνεύστηκαν, καθώς όταν ήταν υπό κατασκευή το ξενοδοχείο, τα συνεργεία και οι ιδιοκτήτες ξαπόσταιναν κάτω από μια λυγαριά. Ο Uriel Eshet δεν είναι ένας απλός μάγειρας… έχει περάσει από εστιατόρια με περγαμηνές, όπως τα βραβευμένα με αστέρια Michelin, Noma & Αmass στην Κοπεγχάγη, το Ikoyi στο Λονδίνο και τα Blue Hill & Estella της Νέας Υόρκης. Οπότε μοιραία καταλήγει το δικό του προσωπικό project να είναι το πιο τολμηρό που έχει καταπιαστεί ποτέ! Δεν είναι απλά ταλαντούχος αλλά και πολύ ευφυής, καθώς κατάφερε να ενσωματώσει σε μια δική του αισθητική τις εμπειρίες του από τις κουζίνες των εστιατορίων που πέρασε, δημιουργώντας ένα εστιατόριο με πολύ προσωπικό στυλ και προσαρμοσμένο στα δικά του «Θέλω», σε ένα ιδιαίτερο «γαστρονομικό οικοσύστημα», που μιλά τη γλώσσα του τόπου που βρίσκεται!

Αλλά εδώ η εμπειρία ξεκινάει πολύ πριν το φαγητό… είναι ο τόπος πάνω στη θάλασσα… η δύσκολη πρόσβαση – καθώς για να φτάσεις, από κάποιο σημείο και μετά πρέπει να διανύσεις έναν κακοτράχαλο στενό χωματόδρομο, βατό μόνο με 4κίνητο jeep – είναι που φτάνοντας μυρίζει θυμάρι, φασκόμηλο και άγρια ρίγανη… είναι η επιλογή των γονιών του chef, που φτάνοντας εδώ πριν σαράντα χρόνια, λάτρεψαν τον τόπο και θέλησαν ν’αλλάξουν την πορεία της ζωής τους και να μείνουν στο νησί, αναπαλαιώνοντας κάποια μαντριά που βρίσκονταν εκεί! Έτσι δημιουργήθηκε το Kea Retreat, του οποίου μέρος αποτελεί η «Λυγαριά»!Lygaria Farm & Kitchen – Μοναδική εμπειρία από τον chef Uriel Eshet, στον δυσπρόσιτο κόλπο Ψαθί, στην Κέα. - FlagInLife

Σε απόσταση 1,5 χλμ πριν προσεγγίσουμε το εστιατόριο, αφήσαμε το αυτοκίνητο σε ένα μικρό πλάτωμα πάνω στον δρόμο και καλέσαμε στο εστιατόριο σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Μετά από λίγο ήρθε να μας παραλάβει με ένα Range Rover ο αδερφός και συνεργάτης του Uri, o Yoni. Μια ασκητική μορφή, απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον, που ως μόνιμη κατοικία για τους θερινούς μήνες έχει ένα πέτρινο κτίσμα στο ύψωμα, χωρίς ηλεκτρικό. Μια κουλτούρα και μια φιλοσοφία πολύ διαφορετική και πολύ μακριά από μένα… αλλά πολύ ενδιαφέρουσα!

Φτάνοντας στο εστιατόριο, η ανταμοιβή είναι τόσο μεγάλη που θα σας αποζημιώσει! Ο Yoni μας ξενάγησε στους εξωτερικούς χώρους… στα παρτέρια… στα μποστάνια… στα δωμάτια που χρονολογούνται 200 χρόνια πίσω και χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για μαντριά, και έχουν ανακαινιστεί πλήρως, εναρμονισμένα βέβαια με το φυσικό περιβάλλον και χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις. Είδαμε τις ελιές τους, το αμπέλι τους, τις συκιές. Όλα όσα θα γευόμασταν σε λίγο, ήταν παραγωγής τους.

Για τα ψάρια που έχει στο μενού, συνεργάζεται μόνο με καΐκια από το νησί, από τα οποία επιλέγει ό,τι πιο φρέσκο! Η κουζίνα του Eshet βασίζεται στη φιλοσοφία του zero waste και είναι εμφανείς οι επιρροές από τη Σκανδιναβία, όπου εργάστηκε. Του αρέσουν οι εκκεντρικοί συνδυασμοί υλικών και ξέρει πολύ καλά να τους υποστηρίξει με τις τεχνικές του!Lygaria Farm & Kitchen – Μοναδική εμπειρία από τον chef Uriel Eshet, στον δυσπρόσιτο κόλπο Ψαθί, στην Κέα. - FlagInLife

Μπαίνοντας στον χώρο του εστιατορίου, μας πρόσφεραν ένα ποτήρι νερό με αρμπαρόριζα και θυμαρίσιο μέλι. Το τραπέζι μας έβλεπε θάλασσα και τ’απέναντι νησιά.
Το μενού δεν το γνωρίζαμε από πριν και κάθε πιάτο ήταν έκπληξη!

Ξεκίνημα με δικές τους ελιές (μαριναρισμένες για μέρες σε θαλασσινό νερό) μέσα σε ελαιόλαδο αρωματισμένο με άγρια μυρωδικά και καπαρόμηλα.

Συνέχεια με 4 διαφορετικά είδη τομάτας – που είδαμε τον Uriel να τις μαζεύει πριν από λίγο από το μποστάνι – με ξύδι αρωματικό φτιαγμένο από τον ίδιο. Πριν λίγα λεπτά, ο Yoni μας είχε δείξει σε ένα ράφι πόσα διαφορετικά ξύδια φτιάχνουν με φυτά μαζεμένα από την περιοχή.

Συνεχίσαμε με carpaccio από άγριο λαβράκι με μους παντζάρι και άνθη από σκόρδο (ένα είδος σκόρδου που μάζεψε λίγο νωρίτερα ο chef μπροστά από το εστιατόριο).

Μετά από λίγο έφτασε στο τραπέζι ένα εκπληκτικό ζεστό κουλούρι με κουρκουμά, miso από καβουρδισμένο σουσάμι, γλασαρισμένο με καπνιστό honey butter. Συνοδευόταν με σκορδαλιά από μαύρο σκόρδο και ψητό αμύγδαλο.

Οι ψητές σαρδέλες ξεχείλιζαν από τα αρώματα του καλού ελαιόλαδου.

Οι γαρίδες ψήνονται ελάχιστα στα κάρβουνα και σερβίρονται σε σάλτσες από ψητά ροδάκινα, άνθη γερανιού και τομάτα σε ζύμωση. Ένα πιάτο για χειροκρότημα.Lygaria Farm & Kitchen – Μοναδική εμπειρία από τον chef Uriel Eshet, στον δυσπρόσιτο κόλπο Ψαθί, στην Κέα. - FlagInLife
Τη μέρα της επίσκεψής μας, τα ντολμαδάκια που φτιάχνονται από μέρη του κεφαλιού και μάγουλα ψαριού, βερίκοκα, φύλλα κάπαρης  από το νησί και στάκα, ήταν με φρέσκο ροφό και σερβίρονταν έχοντας πάνω τους κομμάτια από το συκώτι του ψαριού.

Τα επιδόρπια συναγωνίζονταν τα κυρίως πιάτα σε δημιουργικότητα! Το πρώτο ήταν σορμπέ από βερίκοκο με γύρη και ξύδι από γεράνι, πάνω σε χώμα από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα. Συνέχεια με ρυζόγαλο με φύλλα από τη συκιά τους. Τέλος, μια κρέμα από γύρη μελισσών με σαφράν και παλαιωμένο άγριο θυμαρίσιο μέλι, που σερβίρεται σε βάζο από μελισσοκέρι, δεν πρέπει να λείψει ποτέ από το μενού.

Βέβαια, το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα την εποχικότητα και το τι θα βρει φρέσκο από τους προμηθευτές του ο chef, οπότε σίγουρα μπορεί να δοκιμάσετε εντελώς διαφορετικά πιάτα από αυτά που εμένα με συγκίνησαν.

Εδώ ξεχνάς τους νεωτερισμούς… χαλαρώνεις… αφήνεσαι… απολαμβάνεις!

Μάλλον η «Λυγαριά» είναι ένα σημείο αναφοράς και όχι μόνο για το νησί της Τζιας, αλλά για την Ελλάδα!

Λίστα κρασιών με 4-5 φυσικά (2 orange), όλα Ελλήνων οινοποιών! Όλα στα €46 ή €12 το ποτήρι.

Επίσης θα βρείτε πολλά cocktails με δικά τους βότανα και αποστάγματα, όπως ούζο και τσίπουρο, φτιαγμένα με μυρωδικά από την περιοχή, στα €15.

Το εστιατόριο για μένα αποτελεί μια γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου! Είναι ευλογία να ζεις τέτοιες εμπειρίες και μάλιστα σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Πέραν του εστιατορίου, μπορεί κάποιος να επιλέξει τη διαμονή σε ένα από τα οχτώ δωμάτια του Kea Retreat. Είναι ειδυλλιακά τοποθετημένο ανάμεσα σε κυματιστούς λόφους και επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία του slow living και της βιωσιμότητας προσφέροντας μια ολιστική εμπειρία στους επισκέπτες του. Είναι ένας σύγχρονος πνευματικός κόμβος και μια «συνάντηση» της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού ταυτόχρονα.
Ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει απολαμβάνοντας μια αληθινή «Zorba-meets-Buddha» εμπειρία – όπως μας είπε ο Yoni – καθώς το retreat έχει ως στόχο τη θρέψη του σώματος με εξαιρετικό φαγητό και τη θεραπεία της ψυχής μέσω μιας σειράς υπερβατικών πρακτικών, όπως γιόγκα, διαλογισμό, sound baths και άλλων δραστηριοτήτων στη φύση, όπως πεζοπορίες σε αρχαία μονοπάτια, επισκέψεις στην πρωτεύουσα της Κέας και καγιάκ σε απομονωμένες αμμώδεις παραλίες.

Μενού δέκα σταδίων στα €120 κι ένα με έξι στάδια – μόνο τα μεσημέρια – στα €85.

Lygaria

Ψαθί, Kea
Ωράριο: Καθημερινά 12:00 - 10:30 μ.μ
Τιμή: 85€
- 120€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.