FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
FLAG in LIFE AWARDS MODERN CUISINE 2025
wd-02

FLAG in LIFE AWARDS MODERN CUISINE 2025

Την Δευτέρα 12 Μαΐου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο πλαίσιο μιας τελετής απονομής που τολμάει να βάλει ερωτήματα και να κάνει τομές.

Τα FLAG in LIFE AWARDS MODERN CUISINE 2025 για μια ακόμα χρονιά δηλώνουν παρών. Αναφερόμενοι σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία μόλις πριν από 30-40 χρόνια άρχισε να περπατάει στις λεωφόρους της σύγχρονης γεύσης και η οποία σήμερα (στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα) έχει κάνει τεράστια βήματα, η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή. Οι προτάσεις που κάνει σήμερα η σύγχρονη εστίαση στη χώρα μας αξίζουν την προσοχή και όχι μόνο την δική μας. Με τρεις θεσμούς (με διαφορετική φιλοσοφία και στόχευση) στη φαρέτρα της βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη θέση από αυτή άλλων χωρών μεγαλύτερων, με πιο ψηλό βιοτικό επίπεδο και με μία βαρυφορτωμένη πολιτιστική παράδοση. Αυτό δείχνει ότι κάτι καλό μπορεί να συμβαίνει και στον χώρο της εστίασης στην Ελλάδα. Η εικόνα αυτή, παρά τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν ο κυρίαρχος ρόλος των ντελίβερι, το φάστφουντ, και η έλλειψη γευστικής (και όχι μόνο) παιδείας από τη νέα γενιά, η οποία σταδιακά αντικαθιστά τους πελάτες του χθες και του σήμερα, κρατάει αναμμένο το καντηλάκι της ελπίδας που δείχνει τον δρόμο της προσπάθειας. Αυτό ακριβώς είναι και το ερέθισμα, που μας δίνει τη δύναμη που χρειάζεται, για να παραμένουμε όρθιοι και να προσπαθούμε να κάνουμε το καλό καλύτερο.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για μερικούς ακόμα που δεν είναι της παρούσης, κάνουμε για μια ακόμα φορά ένα βήμα μπροστά. Στην τελετή απονομής των βραβείων στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας με σύγχρονη κουζίνα, που θα γίνει στις 12 Μαΐου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα βάλουμε στο τραπέζι (για πρώτη φορά επίσημα) ένα κρίσιμο ερώτημα προς συζήτηση: «Η Υψηλή Γαστρονομία ανήκει στον χώρο των καλών τεχνών ή είναι απλά μία τέχνη για να ζει κάποιος καλύτερα;» Αν και το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 με ερέθισμα τη ρήση του Αθήναιου Ναυκρατίτη (Δειπνοσοφιστές) για τον οποίο: «Ουδέν μάγειρος του ποιητού διαφέρει νους γαρ έστιν εκάτερων τούτων τέχνην», ελάχιστοι ήταν αυτοί που ακούμπησαν το θέμα και πήραν θέση. Σε ό,τι μας αφορά, το ερέθισμα που μας κάνει να το επαναφέρουμε στην επιφάνεια προέκυψε μέσα από το ΕΜΣΤ, το οποίο θα φιλοξενήσει την τελετή απονομής και θεωρήσαμε ότι ένας χώρος τέχνης είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει μία συζήτηση, η οποία θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει έστω και λίγο την εξέλιξη της ποιοτικής γεύσης στην Ελλάδα.
Εκτός όμως από αυτήν την κίνηση, υπάρχουν και άλλες αλλαγές, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της απονομής και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι όταν μία ομάδα εστιατορίων βραβεύεται με το ίδιο σύμβολο ποιότητας, ας πούμε ένα αστέρι, η κατάταξη κατά σειρά από το καλύτερο προς το χειρότερο δεν έχει καμία αξία. Για λόγους που θα συζητήσουμε, όλα τα εστιατόρια που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία βραβείων είναι απολύτως ισότιμα και η ανακοίνωσή τους πρέπει να γίνεται αυστηρά με αλφαβητική σειρά.

Αυτά και αρκετά άλλα θα αφήσουν, όπως πιστεύουμε, ένα ανεξίτηλο στίγμα όχι απλά στην απονομή αλλά γενικότερα στον χώρο της γεύσης, θα απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα, θα βάλουν καινούργια και ενδεχόμενα θα προσφέρουν μία, μικρή έστω, βοήθεια στο ποιοτικό φαγητό, το οποίο δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές του. Θα ήταν επιθυμία μας να μπορούσαμε να πούμε σε όλους «ελάτε να συζητήσουμε μαζί, να ακούσετε πώς σκεπτόμαστε, να μας πείτε κι εσείς τη γνώμη σας και να σας εξηγήσουμε τη θέση μας». Δυστυχώς, στις εκδηλώσεις αυτού του είδους οι διαθέσιμοι χώροι απαγορεύουν τους μεγάλους αριθμούς των προσκεκλημένων. Παρόλα αυτά, μπορείτε να είσαστε βέβαιοι για ένα πράγμα. Πριν από 50 περίπου χρόνια μπήκαν από εμένα και από συνεργάτες μου, που υπηρέτησαν εκείνη την εποχή την ιδέα με αφοσίωση και πάθος τα θεμέλια που στήριξαν την ανάπτυξη της ποιοτικής γεύσης στην Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά την ελληνική κουζίνα όσο και την σύγχρονη μορφή που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση. Αυτό είναι ίσως τόσο η μεγαλύτερη εγγύηση όσο και η υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας με την ίδια αφοσίωση όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.