Ο Πειραιάς ήταν πάντα μια περιοχή αυθεντική, γεμάτη ενέργεια, με ταβερνάκια παραδοσιακά και στέκια που έχουν να σου αφηγηθούν ιστορίες χρόνων… κάποια από αυτά έχοντας παραμείνει σε μια άλλη εποχή!
Ψαροταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά, κλασικοί καφενέδες και αυθεντικά κεμπαπτζίδικα δημιουργούν ένα μωσαϊκό που αγαπήθηκε διαχρονικά. Και όμως, η γαστρονομική σκηνή του λιμανιού έχει μείνει – πλην μικρών εξαιρέσεων που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού – στάσιμη και προσκολλημένη στις κλασικές επιλογές και χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο.
Δεν ξέρω αν έλειπε η τόλμη που θα έφερνε έναν χώρο διαφορετικό… αν έλειπε το όραμα για έναν προορισμό, που θα μιλούσε τη γλώσσα της σύγχρονης γαστρονομίας, αλλά με μια βαθιά σύνδεση με τον τόπο και τις ρίζες μας…. έναν χώρο με γεύσεις τολμηρές και μια κομψή και συνάμα ζεστή ατμόσφαιρα. Και πλέον, ο Πειραιάς τον έχει αποκτήσει και μπορεί να υπερηφανεύεται γι’ αυτόν! Ακούει στο όνομα “Yaboo”! Ήταν σα να έλειπε κάτι τέτοιο από τον Πειραιά και όσοι είμαστε Πειραιώτες πάντα αναζητούσαμε κάτι που να κάνει τη διαφορά!
Ο οραματιστής και δημιουργός του «Yaboo» Κώστας Λαγός – με καταγωγή από ένα ορεινό χωριό, την Πισπιλούντα της Χίου, παρόλο που το background του είναι εντελώς διαφορετικό (διανύει μια σημαντική πορεία στον κόσμο του shipping), η αγάπη για τον τόπο του και την εστίαση ήταν τα κίνητρα, που τον έκαναν να επενδύσει σε ένα εστιατόριο, όπως ο ίδιος το είχε φανταστεί.
Το όνομα προέκυψε από μια φράση, που άκουγε από μικρός στα σοκάκια του μικρού ορεινού χωριού του: «Έλα στου Γιαμπού», «Πάμε στου Γιαμπού». Έτσι έλεγαν οι ντόπιοι το σημείο συνάντησής τους στο χωριό κι αν τους άκουγε κάποιος ξένος, θα θεωρούσε ότι αναφέρονταν σε κάποιο στέκι, αλλά στο μικρό χωριό δεν υπήρχε ούτε ταβέρνα, ούτε καν καφενείο… Η ανάγκη των κατοίκων για ένα σημείο συνάντησης, δημιούργησε το «Γιαμπού». Δυο μεγάλα πεζούλια σε ένα σκεπαστό μέρος για προστασία από τη βροχή ή τον ήλιο στο κέντρο του χωριού. Αυτό ήταν το «Γιαμπού». Εκεί συναντιούνταν και συζητούσαν τα προβλήματα της καθημερινότητας, εκεί έλεγαν ιστορίες, εκεί μιλούσαν για τα όνειρά τους, εκεί φλέρταραν και ερωτεύονταν! Δεν υπήρχε μέρα που να μην περάσουν από το «Γιαμπού». Ήταν το μέρος της καθημερινότητάς τους.. ο τόπος των ονείρων τους!
Αυτή την αίσθηση μιας όμορφης συνεύρεσης, ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μια ζεστή ατμόσφαιρα, ήθελε να αναβιώσει το δημιουργός του Yaboo. Ένα μέρος στο λιμάνι, όπου θα συναντιόμαστε απολαμβάνοντας γεύσεις και εμπειρίες. Ένας τόπος, που θα γίνει το δικό μας σύγχρονο «Γιαμπού»!
Εμπιστεύθηκε λοιπόν την καταξιωμένη chef Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, που με τις δύο συνεργάτιδές της από το παρελθόν – και πλέον φίλες – Δανάη Βορίδου και Ερασμία Μπαλάσκα, έστησαν ένα μενού, που πατά στην ελληνική παράδοση με δημιουργικότητα και τόλμη και με head chef τον Άγγελο Κοτσίρη στο «τιμόνι» της κουζίνας να υλοποιεί με πάθος και συνέπεια τις συνταγές.
Μπαίνεις στον χώρο – ο οποίος απέχει 3 λεπτά με τα πόδια από το μετρό του Πειραιά – και αφήνεις πίσω σου την πολύβουη ζωή του λιμανιού. Ο χώρος αποπνέει ζεστασιά και διακρίνεται από φινέτσα, χωρίς να είναι βαρύς. Είναι κομψός και καλαίσθητος, με ανοιχτή κουζίνα και μια εντυπωσιακή μπάρα από τις πιο ιδιαίτερες της πόλης. Γήινα και ζεστά χρώματα, βελούδινοι καναπέδες και το ξύλο να κυριαρχεί, δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με χαλαρή μουσική και διακριτικό φωτισμό. Ακόμη κι αν επιλέξεις το έξυπνα διαμορφωμένο πατάρι, δε χάνεις την επαφή με το υπόλοιπο σκηνικό, εξασφαλίζοντας ωστόσο μία αποστασιοποίηση και privacy από τα τεκτενόμενα στον βασικό χώρο της σάλας. Οι μεγάλες τζαμαρίες δε σε αφήνουν να αποκοπείς εντελώς από τη ζωντάνια του λιμανιού και την κινητικότητα έξω από τον χώρο. Το σούρουπο αχνοφαίνονται τα φώτα του λιμανιού δίνοντας ένα κινηματογραφικό χαρακτήρα. Ενώ εσύ μέσα ζεις μια χαλαρή, στυλάτη εμπειρία, έξω η ζωή συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς.
Η πολυβραβευμένη chef Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, μια από τις κορυφαίες εκπροσώπους της σύγχρονης γαστρονομίας, που έχει κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις και ξεχωρίζει για τη μοναδική της ικανότητα να επανερμηνεύει τη μεσογειακή κουζίνα με δημιουργικότητα και σεβασμό στις ρίζες της, έχει αναλάβει τη γευστική επιμέλεια και υπογράφει εδώ το μενού. Πλάι της ο Head Chef Άγγελος Κοτσίρης, έχοντας πάνω από 12 χρόνια εμπειρία σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών από το Λονδίνο ως το Los Angeles, υλοποιεί με τεχνική αρτιότητα τις συνταγές. Το μενού βασισμένο στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, αλλά με σύγχρονα twists που γεωγραφικά ξεφεύγουν από τα δικά μας ύδατα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε είμαστε δίπλα στο λιμάνι, κάτι που μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε… έστω γευστικά, για άλλους προορισμούς.
Δοκιμάσαμε αρκετά πιάτα από το μενού και θα αναφερθώ σε κάποια που ξεχώρισα και κατά τη γνώμη μου αξίζει να δοκιμάσετε. Παρόλο που προσπερνώ τις σαλάτες στα μενού, ο chef επέμενε να δοκιμάσουμε τη «μαρουλοσαλάτα της μαμάς» και πράγματι αξίζει! Baby gem που έχει περάσει από grill με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο και μια διακριτική sauce.
Το μαστέλο Χίου με χειροποίητη μαρμελάδα λεμόνι, μια ωδή στο νησί καταγωγής του ιδιοκτήτη, ισορροπημένο και πολύ νόστιμο. Συνδυάστηκε με πιπερίτσες padron. Τα χειροποίητα dumpling σπανακόπιτα, έχουν περάσει λίγο και από σχάρα, που τους δίνει ιδιαίτερη γεύση και συνδυάζονται με κρέμα γιαουρτιού. O «Yaboo μουσακάς» σε ατομικό κατσαρολάκι, έχει στη βάση μελιτζάνα, κιμά, μια αέρινη μπεσαμέλ και πάνω sticks τηγανητής πατάτας. Για μένα πιάτο must, το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες. Ένα πιάτο που δε θα επέλεγα ποτέ από ένα μενού, καθώς είναι πολύ κλασικό και θα μπορούσε εύκολα κάποιος να φτιάξει καθημερινά στο σπίτι. Αλλά εδώ σερβίρουν ένα ζουμερό μπούτι κοτόπουλου φιλέτο, σε συνδυασμό με βαρελίσια φέτα μαλακιά και πατάτες confit. Το πιο νόστιμο κοτόπουλο με πατάτες που έχω δοκιμάσει, μπορώ να πώ! Εξαιρετικό και το αρνάκι κλέφτικο για δύο άτομα, που έρχεται με τα λαχανικά και τα μυρωδικά του ψημένο σε λαδόκολλα. Το signature dessert του καταλόγου μανταρίνι Χίου με μαστίχα ολοκληρώνει τη γευστική εμπειρία. Η μαρέγκα και η μαρμελάδα μανταρινιού σε ένα αρμονικό «πάντρεμα» με το παγωτό Fior di Latte, προσφέρουν έναν δροσερό και αρωματικό επίλογο!
Την οινική λίστα έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης και θα βρείτε αρκετές επιλογές τόσο από τον ελληνικό – όπου και εστιάζει – όσο και από τον διεθνή αμπελώνα.
Στο bar, τα cocktails έχουν την υπογραφή του Χρήστου Μαζαράκη. Θα βρείτε επίσης πολλές premium επιλογές σε τεκίλα, τζιν, βότκα και ρούμι, καθώς και ουίσκι από Ιρλανδία, Σκωτία, Ιαπωνία και Αμερική. Για όσους δεν αγαπούν το alcohol, έχουν την επιλογή ενός από τα δύο καλοφτιαγμένα mocktails. Τα cocktails σας μπορείτε να συνοδεύσετε με κάποιες μικρές νόστιμες μπουκιές από τη λίστα bar bites, όπως mini hot dogs με χωριάτικο λουκάνικο και χειροποίητο brioche με ταχίνι και μέλι, mini burgers με κιμά black Angus και tartare sauce ή πεϊνιρλί-παστίτσιο με κιμά black Angus.
Το Yaboo ήρθε για να φέρει αυτό που έλειπε από τον γευστικό χάρτη του λιμανιού!