Η Σαρακοστή είναι ένα είδος «traversée du désert» σε ό,τι αφορά στις γευστικές απολαύσεις. Οι φίλοι του καλού φαγητού όμως, δεν πτοούνται. Ιδού μερικές χρήσιμες προτάσεις.
Αν ρωτήσουμε κάποιον πότε και γιατί νηστεύουμε, το πιθανότερο είναι ότι θα πάρουμε από όλους την ίδια απάντηση: την Σαρακοστή, για να προετοιμαστούμε για τις γιορταστικές ημέρες του Πάσχα. Στην εποχή μας για τους περισσότερους, η λέξη αλλά και ιδέα της νηστείας κάθε άλλο παρά είναι ευχάριστη και πάρα πολύ συχνά συνδέεται με προσωρινή εγκατάλειψη των γευστικών μας προτιμήσεων και επιθυμιών, και με αδιάφορα νερόβραστα φαγητά. Εν μέρει συμβαίνει κι αυτό, αλλά αν το ψάξουμε λιγάκι θα διαπιστώσουμε εύκολα ότι μπορεί από τα πιάτα μας να λείπουν ορισμένα μη νηστίσιμα υλικά αλλά αν ξέρουμε από φαγητό, είναι βέβαιο ότι δεν θα λείψει γεύση. Βέβαια, για τους ορθόδοξους της νηστείας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, (η οποία για όσους δεν το ξέρουν διαρκεί 48 ημέρες) εκτός από κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά, (γενικά δηλαδή οτιδήποτε έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το κρέας και το αίμα) απαγορεύονται και το κρασί αλλά και το λάδι με κάποιες εξαίρεσεις.
Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, το οποίο εκπνέει, δεν περιέχει πολλούς πιστούς, οι οποίοι ακολουθούν τη νηστεία όπως επιβάλλει η θρησκεία και τα προαναφερόμενα. Εμείς, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι ακόμα και για αυτούς οι οποίοι υποφέρουν επειδή στερούνται τα ζουμερά steak, τα σεβίτσε, τα ταρτάρ και φυσικά όλα αυτά τα σύνθετα πιάτα, στα οποία μας έχει συνηθίσει η σύγχρονη μαγειρική, ότι μάλλον κερδισμένοι βγαίνουν στο τέλος, γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν ξεχασμένα παραδοσιακά πιάτα, να ξαναθυμηθούν τη μαγεία των λαχανικών και να γνωρίσουν με λεπτομέρειες τον χώρο των οστρακοειδών, των οστρακόδερμων και των μαλάκιων. Αν και δεν είναι ακριβώς σωστό, στην τελευταία κατηγορία βάζουμε τα χταπόδια, τα καλαμάρια και τις σουπιές.
Προφανώς, οι περισσότεροι από εμάς πολύ σπάνια βάζουν μπροστά τους ένα πιάτο με όσπρια ή ένα πιάτο με φρέσκα φασολάκια ή μπάμιες, ενώ από τα μαλάκια μπορεί να παίρνουν θέση συχνά στο τραπέζι τα ψητά πλοκάμια χταποδιού και τα τηγανητά καλαμαράκια, που συνήθως χάνονται γευστικά δίπλα σε δεκάδες πιάτα με τυριά, κρέατα και ψαρικά σε μοντέρνα εκδοχή. Ρόλος αυτού του άρθρου, αλλά και του FLAG γενικότερα, δεν είναι να σας ξεναγήσει στον χώρο των ποιοτικών γεύσεων με νηστίσιμο πρόσημο. Απλώς το επισημαίνει, όπως επισημαίνει και το ότι η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής είναι μια καλή ευκαιρία για πολλούς από εμάς να γνωρίσουν ή να θυμηθούν αγαπημένα πιάτα και νόστιμες γεύσεις μια άλλης εποχής, που δύσκολα τις βρίσκουμε σήμερα σε ένα εστιατόριο ή και στο σπίτι μας. Όσο για τις συνταγές και ότι άλλο σχετικό με την απόλαυση τους, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Μια έρευνα στο Google θα σας κατευθύνει εκεί που πρέπει και θα σας φέρει σε επαφή με χιλιάδες συνταγές που, αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, το έθιμο της Σαρακοστής δεν πρόκειται να αφήσει παραπονεμένο τον ουρανίσκο σας. Έπειδή όμως, εκτός από το σπιτικό φαγητό υπάρχει και η έξοδος, θα σας δώσουμε και μερικές διευθύνσεις που θα σας διευκολύνουν και θα κάνουν την νηστίσιμη έξοδό σας απολαυστική.
Ταβέρνα του Οικονόμου
Με σχεδόν 100 χρόνια στην πλάτη της, η κλασική ταβέρνα των Πετραλώνων εξακολουθεί να επιμένει σταθερά σε μια ελληνική κουζίνα εμπνευσμένη από την παράδοση. Φυσικά έχει και αρνάκι με πατάτες στο φούρνο (απαγορευμένο τις ημέρες της Σαρακοστής) αλλά έχει και εξαιρετικά λαδερά, πολύ νόστιμες ντομάτες γεμιστές με ρύζι και πολλά άλλα που θα καλύψουν τις απαιτήσεις σας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Εξαιρετική επιλογή.
Διευθ: Τρώων και Κυδαντίδων 32- Άνω Πετράλωνα
Τηλ: 2103467555
Εστιατόριο Φιλίππου
Υπεραιωνόβιο, ιδρύθηκε το 1923 και με ένα πελατολόγιο που θα ζήλευαν και μεγάλα εστιατόρια με ονόματα όπως αυτά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου του Τσάτσου και πολλών άλλων, αποτελεί place to eat όταν μιλάμε για ελληνική κουζίνα. Προφανώς, στο γευστικό του ρεπερτόριο, εκτός από νηστίσιμα, περιλαμβάνονται και πειρασμοί απαγορευμένοι για την περίοδο της μεγάλης νηστείας. Όμως τα λαδερά του στην κυριολεξία δεν παίζονται και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως μια και μένω πολύ κοντά. Είτε αποφασίσετε να καθήσετε σε ένα από τα τραπεζάκια του πεζοδρομίου ή να παραγγείλετε φαγητό σε πακέτο για να το απολαύσετε στο σπίτι σας, ο Φίλιππος στην κατηγορία του είναι λίρα Αγγλίας.
Διευθ: Ξενοκράτους 19- Κολωνάκι
Τηλ: 2107216390
Koutsou & Co
Όποιος αποφασίσει να κάνει μια μικρή βόλτα στο Google για να δει αυτά που γράφονται για την Αργυρώ Κουτσού θα διαπιστώσει ότι στα περισσότερα άρθρα υπάρχει μια κοινή λέξη. Δυο για την ακρίβεια. Μαμάδιστικη κουζίνα. Έχοντας μιλήσει με πολλούς φίλους δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν δοκιμάσει τις γεύσεις της Αργυρώς, θα πω ότι όλοι συμφωνούν με το μαμάδιστικη και προφανώς συμφωνώ και εγώ. Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα μαγαζιά που σας προτείνουμε δεν έχει ένα μενού αυστηρά σαρακοστιανό. Προφανώς, υπάρχουν και τα κρεατικά, παρόν δηλώνει και το τυρί αλλά παρόλα αυτά (ίσως όχι πάντα καθημερινά) όλα κάνουν προτάσεις οι οποίες είναι και παραδοσιακές και καλομαγειρεμένες και νόστιμες και, για πολλούς από εμάς, ξεχασμένες. Αυτό ισχύει και για το εστιατόριο- ταβέρνα της Αργυρώς. Και επειδή για τον συγκεκριμένο χώρο έχει χυθεί πολύ μελάνι (όλο για θετικά σχόλια) θα έλεγα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να το επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε, έχοντας τη δυνατότητα να μην προδώσετε την προσήλωσή σας στην συγκεκριμένη χριστιανική παράδοση. Ή αν σκέφτεστε διαφορετικά, να δοκιμάσετε ό,τι θα τραβήξει την προσοχή σας.
Διευθ: Ξενοφώντος 15α -Σύνταγμα
Τηλ: 2103252848
Εστιατόριο Βλάσσης
Μάλλον το πιο εστιατορικό από τα μαγαζιά που αναφέρονται στο παρόν. Σε ένα νέο περιβάλλον που παραπέμπει σε εστιατόριο παρελθόντων ετών, αλλά και με τραπεζάκια έξω στο παρκάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, είναι ένα πολύ καλό στέκι τόσο για τις ημέρες της Σαρακοστής όσο και για τις ανοιξιάτικες που θα έρθουν μετά το Πάσχα. Προφανώς, τον χώρο τον γνωρίζω εδώ και χρόνια και η άποψή μου είναι ότι υπηρετεί την κλασική ελληνική κουζίνα με εξαιρετικό τρόπο. Όπως και οι προηγούμενες προτάσεις, το μενού δεν είναι 100/100 σαρακοστιανό. Παρόλα αυτά όμως, προσφέρει μια πολύ καλή γκάμα καλομαγειρεμένων νηστίσιμων πιάτων και το περιβάλλον γενικότερα προσφέρεται όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας αλλά και για μια βραδινή έξοδο, εάν φυσικά ο στόχος μας είναι παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.
Διευθ: Μαιάνδρου 15- Ιλίσια
Τηλ: 2107256335
Φυσικά, το ρεπερτόριο των καλών ταβερνών που προτείνουν μενού, που εκτός από το ελληνικό πρόσημο, περιέχουν και προτάσεις κατάλληλες για την περίοδο της Σαρακοστής δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν κι άλλες εξίσου καλές πιθανόν. Απλά εμείς σταχυολογήσαμε και επιλέξαμε μερικά που είναι στην κορυφή της ατζέντας των προτιμήσεων μας. Εσείς βέβαια, μπορείτε να συμπληρώσετε τις δικές μας επιλογές και με δικές σας προτιμήσεις. Άλλωστε η Σαρακοστή διαρκεί περισσότερο από 40 ημέρες.