Για μία ακόμα χρονιά τα βραβεία τα οποία τιμούν την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη γευστική της παράδοση, αλλά και γενικότερα την ποιοτική γεύση της Ελλάδας, απονεμήθηκαν παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.
Η τελετή απονομής ποιοτικών διακρίσεων στα σημεία παροχής γευστικών αγαθών της Θεσσαλονίκης για το 2025 ανήκει πλέον στο παρελθόν και στην ιστορία της γεύσης. Ο θεσμος Θεσσαλονίκη Πολη Γαστρονομίας με αυτήν την τελετή απονομής
συμπλήρωσε δύο χρόνια δραστηριότητας και όπως έδειξε ο αριθμός των Θεσσαλονικέων που παρακολούθησαν την τελετή απονομής, αποτελεί πλέον μία σταθερά και μία πυξίδα η οποία καθοδηγεί τις γευστικές εξελίξεις της πόλης και της ευρύτερης Μακεδονίας προς το μεγάλο ζητούμενο. Αυτό είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσα του ποιοτικού φαγητού στη χώρα μας με έμφαση, όπως είναι φυσικό, στην ελληνική κουζίνα.
![FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 1 FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 - FlagInLife](https://flaginlife.gr/wp-content/uploads/2025/02/flag-802-683x1024.jpg)
Όπως είναι γνωστό, η απονομή των ποιοτικών διακρίσεων έγινε στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο ευγενώς παραχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς, χορηγός και υποστηρικτής της φετινής εκδηλώσεις και η δήμαρχος κυρία Χρύσα Αράπογλου. Σε σύγκριση με τους 170 Θεσσαλονικείς που τίμησαν την αντίστοιχη εκδήλωση του 2024, φέτος το θέατρο της Καλαμαριάς χωρητικότητας 280 ατόμων ήταν υπερπλήρες και θα μπορούσε, αν υπήρχε δυνατότητα, να υποδεχτεί ακόμα περισσότερους υποστηρικτές και ενδιαφερόμενους για τον θεσμό.
![FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 2 FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 - FlagInLife](https://flaginlife.gr/wp-content/uploads/2025/02/flag-814-683x1024.jpg)
Με βάση τα ανωτέρω και με την αμέριστη συμπαράσταση των επαγγελματιών του χώρου στην προσπάθεια μας, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι το εξής. Η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας η οποία έχει σαν στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης
ως πρωτεύουσας της ποιοτικής ελληνικής κουζίνας είναι όχι μόνο απόλυτα αιτιολογημένη με βάση τα όσα έχουμε κατά καιρούς γράψει, αλλά είναι και κρίσιμα ενδιαφέρουσα για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, τον τουρισμό της περιοχής και ευρύτερα ολόκληρης της Ελλάδας.
![FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 3 FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 - FlagInLife](https://flaginlife.gr/wp-content/uploads/2025/02/flag-819-720x1024.jpg)
Εκτός από τους βραβευμένους και τους θεσσαλονικείς φίλους της γεύσης που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, το παρών έδωσαν και πολλοί επώνυμοι θεσσαλονικείς από τον χώρο των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης . Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν η δήμαρχος Καλαμαρίας κα.Χρύσα Αράπογλου, ο κος.Γιάννης Παπαγεωργίου Συντονιστής του γραφείου τουΠρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, ο κος Χρήστος Μήττας Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Κεντρικης Μακεδονίας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δια βίου Μάθησης Δήμου Καλαμαρίας κος Γιαννακός Θάνος, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαρίας κα Ελπίδα Καλπίδου και
αρκετοί άλλοι που ο χώρος δε μας επιτρέπει να αναφέρουμε. Σημαντικό στοιχείο του θεσμού και μοναδική ενέργεια για όλη την Ελλάδα αλλά και για πολλές χώρες εκτός αυτής, είναι και η απονομή ποιοτικών διακρίσεων σε άτομα και σε επιχειρήσεις που με
τη δουλειά τους αναδεικνύουν το τοπικό street food. Όσοι έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχουν μια εικόνα της συμπεριφοράς της μεγάλης μάζας των επισκεπτών μιας τουριστικής περιοχής, θα έχουν διαπιστώσει ότι το τοπικό street food είναι αυτό που
κατά κύριο λόγο μαζί με τα πρωτογενή τοπικά προϊόντα φέρνει σε επαφή τον επισκέπτη με την γαστρονομία της περιοχής, την οποία επισκέπτονται.
![FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 4 FLAG Awards Thessaloniki City of Gastronomy 2025 - FlagInLife](https://flaginlife.gr/wp-content/uploads/2025/02/flag-808-683x1024.jpg)
Η γενική εικόνα από την δίχρονη πορεία του θεσμού δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί και, γιατί να το κρύψουμε, να μας κάνει υπερήφανους. Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης ο κύριος Κούκης μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Στις
μέρες μας, πλέον, είναι περισσότερο και από προφανές ότι η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας, η οποία δικαιούται να φέρει τον τίτλο της πρωτεύουσας της γεύσης. Οι εξελίξεις στον χώρο της γεύσης τα τελευταία χρόνια και η ποιοτική
άνοδος των σχετικών προτάσεων που κάνει η πόλη, το αποδεικνύουν. Όπως αποδεικνύουν και την αξία της ελληνικής γευστικής παράδοσης και της ποιοτικής διάστασης που έχει η κουζίνα μας. Αυτό είναι και το στοιχείο που της δίνει τη δυνατότητα να παραμένει σφριγηλή και ελκυστική ακόμα και μέσα σε έναν 21ο αιώνα, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις (food miles, από το χωράφι στο πιάτο κλπ) υπηρετεί το μαζικό προϊόν, το ντελίβερι και τις πλαστικές συσκευασίες. Η γευστική απόλαυση- το έχουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ- είναι βασικό ζητούμενο για τον ξένο επισκέπτη. Η πόλη (υπό προϋποθέσεις φυσικά) μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα από ό,τι πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί και έχει πολλά να κερδίσει από αυτό. Τίποτα όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την συστράτευση των πολιτών και των φορέων της πόλης. Από τη μεριά μας, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ανοίξουμε τον θεσμό και να προσκαλέσουμε, εκτός από βραβευμένους και επίσημους, και ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο θα πιστέψει σε αυτό το οποίο επιχειρείται και θα συστρατευτεί. Αυτό έγινε και στην απονομή στις 5 Φεβρουαρίου. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει αυτό που της αξίζει»
Για πολλοστή φορά ομως τα 50 περίπου χρόνια που επιχειρούμε στο χώρο της γεύσης σαν πρωταγωνιστές ήταν παρούσα και μία όχι τόσο ευχάριστη διαπίστωση. Η σχεδόν απόλυτη απουσία (παρά το γεγονός ότι από την επιτυχία αυτής της προσπάθειας όλοι
θα δρέψουν και δαφνες και χρήμα) του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης και του κοινωνικού καθήκοντος, όπως αποδεικνύει η μη παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο της άρχουσας οικονομικά τάξης, η οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει πολλά να κερδίσει από την επιτυχία του εγχειρήματος. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις διαπιστώσαμε διάθεση βοήθειας, συμμετοχής ή κατανόησης και αυτό είναι ελπιδοφόρο και ευχαριστούμε.Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσουμε να πούμε ότι κάναμε λάθος.
Οι δικαιούχοι των ποιοτικών διακρίσεων ήταν:
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
SALONIKA:Ελληνική νέοαστικη
ONORA:Σύγχρονη
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ: Ελληνικη παραδοσιακη
ΜΑΙΑΜΙ: Ελληνική seafood
ΧΑΡΟΥΠΙ:Ελληνική νέοαστικη
ΑΝΔΡΕΑΣ /ΣΚΟΠΙΑ: Κρέας
ALFREDO S:Σύγχρονη
IBERICO:Κρέας-Ελληνική
ΜΑΡΕΑ:Seafood
MOLDEE:Σύγχρονη
ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ:Ελ/κη σύγχρονη
ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ:Ελ/κη νεοαστική
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΒΕΡΓΙΩΤΙΚΟ (Βερ):Παραδ Ελλην./Κρ
ΓΙΑΝΝΗΣ:Ταβέρνα Ψάρι
ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ:Ελληνική Νεοαστική
ΜΑΝΙΤΑΡΙ : Ελληνική Νεοαστικη
ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ:Παραδ. Ελλην.
ΜΑΡΙΝΑ (Ποτ):Ελ/κη sea food
ΝΕΑ ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ:Κρέας
ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ:Κρέας
ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ:Ελληνική seafood
ΧΑΡΑΜΑ (Νάουσα):Παραδ. Ελλην.
GRADA NUEVO:Ελληνική sea food
MARRONE:Ελληνική Νεοαστική
PARAMYTHIA:Ελληνική Παραδοσιακή
TIFFANYS:Ελληνική Νεοαστική
TZAKI HO: Κρέας
STREET FOOD
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ:Σουτζουκακια
ΔΟΡΚΑΔΑ:Γαλακτοκομικά
ΕΛΛΕΝΙΔΗΣ:Τρίγωνα
ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΟΣ:Σουβλάκι
ΠΙΡΟΣΚΙ:Πιροσκί
ARMENONVILLE:Παγωτό
DOS MARGARITAS
POMMES:Πατάτες
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ:Πίτες
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΑΚΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥ:Μπακ/ρος
ΜΠΑΝΤΗΣ:Μπουγάτσα
ESTRELLA:Μπουγάτσας
BAR
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΑΣΤΕΡΙ
CASABLANCA
SPEAK EASY
VOGATSIKOU
ΔΙΑΚΡΙΣΗ:ΕΠΑΙΝΟΣ
ΓΟΡΙΛΛΑΣ
CEVICHERIA
LE COQ TAIL MIX BAR
THE BLUE CUP
Εκτός από τις παραπάνω ποιοτικές διακρίσεις δόθηκαν και 4 ειδικά βραβεία ως εξής:
- Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης βραβευτήκαν για την εξαιρετική ποιότητα της δουλείας τους και την εξαιρετική πρόταση που κάνει το εστιατόριο του Γλυκάνισος η οποία τιμά την ελληνική γευστική παράδοση
- Ο οινοποιός Στέλιος Κεχρής βραβεύτηκε για την εμπειρία του, την ποιότητα της δουλείας του και την προσπάθεια τους για να πάρει ο ρητινητης οίνος την θέση που του αξίζει, τόσο ποιοτικά όσο και στις προτιμήσεις των καταναλωτών
- Ο Γιάννης Κοτζαγερίδης βραβεύτηκε για την εξαιρετική ποιότητα του street food πιροσκί που παραγει καθώς για το βραβευμένο προιον σε προσφατο διαγωνισμο πιροσκί Μπουγιουρντι
- Η Boutique Κρεάτων Διδασκάλου βραβεύτηκε για την εξαιρετική ποιότητα των κρεάτων και των σκεύασματων κρέατος που προτείνει
Την εκδήλωση απονομής παρουσιάσουν η Χριστίνα Κανατάκη και ο Γιώργος Καρακούσης. Η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Δήμου Καλαμαριάς και είχε την ευγενική υποστήριξη των χορηγών: Οινοποιεία Κεχρή, Βιομηχανία Τροφίμων Elvida Foods, την εταιρεία ProDrinks με το Ξυνό Νερό που στέκονται στο πλευρό της Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Γαστρονομίας,. Την επιμέλεια του Cocktail είχαν τα εστιατόρια Γλυκάνισος, Marea, Iberico και Διαγώνιος.
Εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία των επιχειρήσεων που τιμήθηκαν για την ποιότητα τους, όπως επίσης και ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για την τελετή με φωτογραφικό υλικό.