Περαία μου, Περαία μου με το Σαρωνικό σου… όπως λέει και το άσμα που γράφτηκε τη χρονιά που γεννήθηκα, από τον Γιώργο Μητσάκη. Τόσο ο Πειραιάς, όσο και οι γειτονιές γύρω από αυτόν, έχουν ταβερνάκια και κουτούκια με ιστορία χρόνων. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν και δεν έχουν χάσει την αίγλη τους με το πέρασμα των χρόνων.
Συνεχίζονται μάλιστα από δεύτερη και πολλές φορές τρίτη γενιά και μου δίνει χαρά να τα επισκέπτομαι.
Πάνε τον χρόνο πίσω… σε εποχές που δεν έζησα, που έχω να τις θυμάμαι μέσα από ιστορίες των παππούδων μου. Κρατούν ζωντανή την παράδοση και με τις γεύσεις τους, μας θυμίζουν κάποια άλλη Ελλάδα. Οι άνθρωποι τότε ζούσαν πιο απλά, ίσως πιο φτωχικά. Αλλά μοιράζονταν ό,τι είχαν… και για μένα το φαγητό είναι μοίρασμα! Μοίρασμα γεύσεων, στιγμών, αισθημάτων!
Μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας 3 «διαμαντάκια», όπως συνηθίζω να αποκαλώ, όσα μαγαζιά ξεχωρίζουν και ξετρυπώνω κατά καιρούς.
Ψαροκαστέλλα Καπηλειό – Καστέλλα
Στις ανηφοριές της Καστέλλας, στο παλιό σπίτι όπου μεγάλωσε η Μαρία Λουκάκη, συνεχίζει την ψαροταβέρνα που ξεκίνησε ο πατέρας της το 1986, μετατρέποντας τη βεράντα τους στο ταβερνάκι με το οποίο ζούσε την οικογένειά του. Θα δείτε ακόμη το κουδούνι του σπιτιού στην πόρτα. Μαζί της ο σύζυγός της Κώστας και οι δυο της γιοι, Νέστορας και Κωνσταντίνος.
Η Μαρία έχει και μια κόρη, που της έχει χαρίσει έναν εγγονό και πολλές φορές είναι με τη γιαγιά στην ταβέρνα.
Μια οικογενειακή επιχείρηση, που συνεχίζει την καλή πορεία της με μόνα της ατού, την καλή ποιότητα πρώτης ύλης και τη φιλοξενία από την οικογένεια Νέστορα. Θέα δεν έχει και πάρκινγκ δύσκολο. Όμως, αξίζει τον κόπο να ανηφορίσετε τα στενά της Καστέλλας για το φαγητό. Η μητέρα της Μαρίας ήταν Πολίτισσα και από κείνη έμαθε να μαγειρεύει. Ψάρια προμηθεύεται από τα ξαδέρφια της στη Χίο, που έχουν δικά τους καΐκια και ο σύζυγός της, ο Κώστας είναι μάστορας στο ψήσιμο.
Η σαλάτα τους έχει κατακόκκινες ζουμερές τομάτες με κάπαρη και κρίταμο και οι πατάτες κόβονται εκείνη τη στιγμή και τηγανίζονται σε ένα τσουκάλι με ελαιόλαδο στο πετρογκάζ, το οποίο δεν έχει αλλάξει καθώς είναι πατέντα του πατέρα της. Τη γάμπαρη τη φτιάχνει με μια μυστική συνταγή, που η σάλτσα της είναι πειρασμός! Λίγο πικάντικη, με γεύση πιπεράτη και ελαφρώς γλυκόξινη. Είναι το πιάτο must. Το χταπόδι το σβήνουν με ημίγλυκο κρασί και έρχεται στο πιάτο μελωμένο και μαστιχωτό. Τα μπλε καβουράκια έρχονται από την Καβάλα και σερβίρονται με χοντρό αλάτι.Την Ψαροκαστέλλα την ανακάλυψα πριν τρία χρόνια και σε όποιον την έχω προτείνει μέχρι σήμερα, είναι πολύ ευχαριστημένος.
Ψαροκαστέλλα
Σκρα 19, Καστέλλα
Τηλ. 210 4222237
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 18.00 – 23.30 μ.μ.
Σάββατο: 13.00 – 23.30 μ.μ.
Κυριακή: 13.00 – 18.00 μ.μ.
Δευτέρα – Τρίτη: Κλειστά
Κόστος κατ’άτομο: €30 – 35
Το μπακάλικο του Φίλιππα ή, όπως είναι γνωστό, του Σκυλοδήμου
Γωνία Δεληγιώργη και Σκυλίτση στην Καστέλλα. Παρκάρεις λίγο δύσκολα στα γύρω στενά, αλλά αξίζει τον κόπο. Όχι μη φύγεις.. δεν έκανες λάθος. Είσαι στο σωστό σημείο.
Στην είσοδο, σ’ έναν μαυροπίνακα αναγράφονται όσα μπορείς να βρεις στο μπακάλικο.
Από γίγαντες και φασόλια Καστοριάς καθώς και ρεβύθια Δομοκού, μέχρι ρύζι γλασέ και καρολίνα από τις Σέρρες. Ντομάτες και πατάτες από τη Νάξο. Μπες και θα πέσεις πάνω στο vintage ψυγείο με τα τυριά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μην περιμένεις να δεις το Ζήκο από τον «Μπακαλόγατο» να ξεπροβάλλει πίσω από τον πάγκο. Το σκηνικό είναι που θα σου φέρει αυτή τη σκηνή στον νου.
Προσπέρασε τις παρέες που πίνουν το τσίπουρό τους δίπλα στη μπακαλική κι έλα στη μέσα αίθουσα, δίπλα στη μικρή εσωτερική αυλή. Εδώ είναι και το κουζινάκι που τηγανίζει ο Φίλιππας. Θα σε οδηγήσουν οι μυρωδιές. Θα δεις μικρούς πίνακες με λεζάντες.
Πρόσεχε μη σκοντάψεις στην παλιά γραφομηχανή…
Θα σε ξετρελάνει η φοβερή ομελέτα με το κεφαλοτύρι, την πιπεριά και το χωριάτικο λουκάνικο (το vintage πιάτο με γύρισε χρόνια πίσω, σε ένα παλιό σερβίτσιο της γιαγιάς). Για τα σκορδάτα κεφταδάκια με τις φρέσκες τηγανητές πατάτες, δε χωρούν λόγια. Μην πεις ότι η τοματοσαλάτα είναι για έξι άτομα. Ο Φίλιππας δεν τσιγκουνεύεται την πρώτη ύλη. Τι κι αν η πικάντικη γραβιέρα έρχεται σερβιρισμένη σε χαρτί, που την τυλίγει για να την πάρει ο πελάτης για το σπίτι; Είναι τόσο νόστιμη! Ξέρω, θα ήθελες και μια τηγανιά που μας έχει σπάσει τη μύτη η μυρωδιά της από την κουζίνα, αλλά δεν αντέχω.
Κέρασμα χαλβάς Αργουδέλη με αμύγδαλο, πασπαλισμένος με κανέλα. Αν είσαι τυχερός και ο Φίλιππας είναι λίγο χαλαρός από δουλειά, μπορεί να έρθει να πιείτε μαζί ένα τσίπουρο και να σου πει την ιστορία του μπακάλικου που ξεκίνησε το 1912, με το όνομα «Τα τρία αδέρφια». Το 1959 το αγοράζει από τους θείους του ο Νικόλας Σκυλοδήμος και βάζει καμιά 20αριά βαρέλια να κάνει δικό του κρασί. Ο κόσμος που ερχόταν να ψωνίσει έπινε και κάνα ποτήρι και το κρασί ζητούσε τον μεζέ του. Αρχικά ο μεζές ήταν λίγο τυρί κι ελιές και δειλά δειλά, έβαλε δυο τρία τραπέζια και συνόδευε το κρασί με τυρί και τομάτα στη λαδόκολλα και άνοιγε και καμία κονσέρβα ψαριού. Το μπακάλικο έμενε ανοιχτό ως αργά το βράδυ και οι θαμώνες όλο και πλήθαιναν.
Οι ίδιοι θαμώνες – όσοι είναι ακόμη εν ζωή – συνεχίζουν να πηγαίνουν ακόμη και σήμερα στο μπακάλικο, τώρα που το έχει αναλάβει ο εγγονός του Νικόλα, ο Φίλιππας.
Το αγαπώ αυτό το μαγαζί και παλιότερα, που λειτουργούσε ως τις 17.30 το αργότερο, δύσκολα το πετύχαινα ανοιχτό. Αλλά απ’ ότι είδα έχει αλλάξει ωράριο και κάποιες μέρες είναι ανοιχτός ως τις 23.30 μ.μ. Τι λέτε; Θα μπείτε στη χρονοκάψουλα για ένα ταξίδι σε μια νοσταλγική εποχή;
Το μπακάλικο του Φίλιππα
Δεληγιώργη 16, Πειραιάς
Τηλ. 694 5059328
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 09.00 π.μ. – 17.30 μ.μ.
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή & Σάββατο 09.00 π.μ. 23.30 μ.μ.
Κόστος: €15 – 20 κατ’άτομο
Οινοεστιατόριο Αθηνά – Δραπετσώνα
Αυτό το ταβερνάκι στα στενά της Δραπετσώνας το γνώρισα γύρω στο 2017 και το αγάπησα.
Από τότε ως σήμερα έχουν κάνει άλματα στην κουζίνα, καθώς προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο.
Το δουλεύουν χρόνια τώρα ένα ζευγάρι από τη Ρουμανία, ο Λίβυος και η Λίλυ, και έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους μ’ αυτό το μαγαζί. Ήδη η κόρη τους έχει αναλάβει τα ηνία και, μαζί με τη βοήθεια της μητέρας της στην κουζίνα, έχουν πιάτα ξεχωριστά. Θα βρεις φρέσκα ψάρια από το καΐκι, καθώς ο Λίβυος κάθε πρωί κατεβαίνει στο λιμάνι και η ψαριά που φέρνει στο μαγαζί είναι από το Αγκίστρι και την Αίγινα. Οπότε πάντα ρωτάω τι έχει βρει φρέσκο. Θυμάμαι ακόμη, μια σκορπίνα που μας έκανε η Λίλυ σούπα και τη σέρβιρε σε σουπιέρα και το ψάρι μαζί με τα λαχανικά ξεχωριστά σε πιατέλα.
Ό,τι σερβίρει το μαγαζί είναι πολύ καλοφτιαγμένο, καθώς η Λίλυ μαγειρεύει σα να είναι στην κουζίνα του σπιτιού της. Από γαύρο μαρινάτο με μπόλικο σκόρδο, χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλατζί καθώς και λαχανοντολμάδες και φοβερά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές. Τα γεμιστά της μου θύμισαν παλιάς νοικοκυράς και ο κόκκορας με χοντρό μακαρόνι και τριμμένη μυζήθρα ήταν ένα πιάτο που μόνο σε χωριό έχω γευτεί.
Βέβαια, μπαίνοντας το νέο αίμα στο μαγαζί, έχει φέρει την ανανέωση και ανάμεσα στα άλλα, μπορεί να έχει κάνει το ψάρι ημέρας ή τις γαρίδες ένα ceviche και καθόλου δε με χαλάει, γιατί το κάνει εξαιρετικά!
Μη φύγετε αν δε γευθείτε τους λουκουμάδες από τα χέρια της Λίλυς! Τύφλα να έχουν οι παλιοί καλοί λουκουμάδες που έβρισκα στο «Αιγαίο», στην Ομόνοια. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε καμία παρέα να τραγουδάει και κάποιοι με όργανα να σας ξεσηκώσουν.
Ο Λίβυος δεν το έχει σε τίποτα να σας παίξει ένα κομμάτι με το κλαρίνο του.
Οινοεστιατόριο Αθηνά
Καπετανίδου 71, Δραπετσώνα
Τηλ. 210 4612696
Κόστος κατ’άτομο γύρω στα €25 – 30