Επισκεφτήκαμε το Βενετσιάνικο Πηγάδι, στην παλιά πόλη της Κέρκυρας και μεταφέρουμε εντυπώσεις από την κουζίνα του Σπύρου Αγιούς.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πλείστα παραδείγματα εστιατορίων που έτυχε να βρίσκονται σε σπουδαίες τοποθεσίες, είτε δίπλα σε μνημεία, είτε έχοντας μοναδική θέα, είτε ακόμα και καταλαμβάνοντας κτίρια ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, τα οποία αρκούνται σε μια μέτρια, ή ακόμα και κακή κουζίνα, επαναπαυόμενα στο location και αγνοώντας τη μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται να αποτελέσουν αξιομνημόνευτες εμπειρίες. Το Βενετσιάνικο Πηγάδι έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια “μυστική” πλατεία στο κέντρο της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, που διαθέτει στο κέντρο της ένα βενετσιάνικο πηγάδι του 17ου αιώνα, πραγματικό κομψοτέχνημα με μαρμάρινα σκαλίσματα μοναδικής αισθητικής. Το location στην περίπτωσή του όμως, συνδυάζεται με μια κουζίνα που μόνο αδιάφορη δεν είναι, καθώς ο ιδιοκτήτης Γιάννης Βλάχος την έχει εμπιστευτεί στον chef Σπύρο Αγιούς, ο οποίος έχει φέρει αέρα ανανέωσης και δημιουργικότητας.
Το σχεδόν οπερατικό σκηνικό με τα ψηλά Κερκυραϊκά σπίτια περιμετρικά της πλατείας, το πηγάδι στη μέση, τους χαμηλούς φωτισμός και τα στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα τραπέζια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια εμπειρία υψηλού επιπέδου και αισθητικής. Το περιβάλλον εμπνέει τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του να φορέσουν τα καλά τους και φερθούν με ιδιαίτερο τακτ, μιλώντας χαμηλόφωνα σεβόμενοι ασυναίσθητα την τόσο εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στον χώρο.
Ο Κερκυραίος chef Σπύρος Αγιούς με τη δημιουργική συμβολή του Γιάννη Βλάχου, έχει συνθέσει πιάτα που συνδυάζουν στοιχεία της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης με στοιχεία της μοντέρνας διεθνούς κουζίνας. Τα πιάτα χαρακτηρίζονται από συνδυασμούς υλικών που διαβάζοντάς τα δυσκολεύεσαι να φανταστείς το γευστικό αποτέλεσμα, και που όταν τα δοκιμάσεις διαθέτουν θαυμαστή γευστικότητα και ισορροπία.
Από όσα δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε το Ριζότο με λαδολέμονο, πουρέ βασιλικού φιστικιού, finger lime και πίκλα κρεμμύδι για την παιχνιδιάρικη διάθεση και τη δροσιστική γευστικότητα. Το πιάτο Της Πέτρας και της Θάλασσας με ζωμό από πορφύρες, ζυμαρικά tagliolini, κρόκο, στρείδι, καπνιστό αχινό και αφρό λαδολέμονο ήταν βαθιά νόστιμο και απολαυστικό, όπως και το Καλαμάρι και Σαλάδο με ψητό καλαμάρι, αμπελοφάσουλα, σάλτσα από το μελάνι και σαλάδο. Αδιαμφισβήτητο highlight της βραδιάς ήταν η εκδοχή του Κερκυραϊκού Bianco με σφυρίδα ποσέ, κολοκυθοανθό γεμιστό με ραγού κολοκυθιού και βελουτέ από Κερκυραϊκού bianco, η νοστιμιά του οποίου αποτελεί λόγο για να επιστρέψεις, αφού είναι ικανή να στοιχειώσει τη γευστική μνήμη για καιρό.
Η λίστα είναι υπερπλήρης με πολλές επιλογές, αφού στο κελάρι του εστιατορίου, το οποίο έχει δική του είσοδο από το σοκάκι που οδηγεί στην πλατεία, ξεκουράζονται δεκάδες φιάλες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, ενώ δε λείπουν και τα μεγάλα κρασιά. Το σέρβις λειτουργεί σε πλήρη αρμονία με την ποιότητα της κουζίνας, υπό τη διεύθυνση του έμπειρου Σπύρου Καζιάνη.
Το Βενετσιάνικο Πηγάδι έχει εξελιχθεί σε εστιατορικό σήμα κατατεθέν για την πόλη της Κέρκυρας και είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα εστιατόρια της ελλάδας με το μοναδικό location στο οποίο βρίσκεται. Ταυτόχρονα όμως, έχει εξελιχθεί και γαστρονομικά, προσφέροντας μια συνολική εμπειρία που πολύ δύσκολα θα αφήσει κάποιον αδιάφορο. Στο επόμενο ταξίδι σας στην Κέρκυρα, εντάξτε το στο γαστρονομικό σας πρόγραμμα.