fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ωδή στην παράδοση: Καραβίτης και Βυρίνης 
φαγητό σε ταβέρνα

Ωδή στην παράδοση: Καραβίτης και Βυρίνης 

Δυο ταβέρνες, που έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και έχουν κρατήσει όλα εκείνα τα στοιχεία της παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας. Ποιες είναι αυτές; Καραβίτης και Βυρίνης, δυο ονόματα, δυο ιστορίες που κρατάνε χρόνια…

 

Δεν αλλάζω εύκολα τα μέρη και τις περιοχές που αγαπώ και η αλήθεια είναι πως τις τιμάω με την πρώτη ευκαιρία. Το Παγκράτι είναι μία από αυτές, γι αυτό και τα περισσότερά μου άρθρα είναι για μαγαζιά εκεί. Πέρα από καινούργια spots, που ανοίγουν διαρκώς και, παραδόξως, η πλειονότητά τους έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου από πολύ νωρίς, το Παγκράτι έχει την ικανότητα να διατηρεί και τα παλιά του μαγαζιά, πάντα ζωντανά και με κόσμο. Θες η ποιότητα, θες η περιοχή και το κλίμα, θες όλα μαζί, πάντως κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και στην περίπτωσή μας, του Καραβίτη και του Βυρίνη, έχουν μείνει αναλλοίωτα στον χρόνο, χωρίς να έχει πέσει, ούτε μία μέρα, η δημοτικότητά τους. 

 

Καραβίτηςείσοδος ταβέρνας

Με έναν σχεδόν αιώνα, παρά κάτι, λειτουργία, ο Καραβίτης είναι η ταβέρνα που ξέρεις ότι θα επισκεφτείς και θα φας καλά. Η αυλή του είναι χαρακτηριστική και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι κάτοικοι του κέντρου, έχουν περάσει έστω ένα μεσημέρι τους εκεί, για να μην αναφέρουμε για όλα τα μεγάλα ονόματα από την καλλιτεχνική σκηνή της παλιάς αρχοντικής Αθήνας. Τον χειμώνα όλα μεταφέρονται στο χαμηλοτάβανο ταβερνάκι με τα χαρακτηριστικά βαρέλια στους τοίχους και την πιο σκοτεινή αλλά πολύ ζεστή, κατά τα άλλα, ατμόσφαιρα. Και η αλήθεια είναι πως όλα αυτά έχουν παραμείνει σχεδόν ίδια από τότε που πρωτοάνοιξε ο Καραβίτης το 1926 και αυτή είναι και η αίγλη του, που τον έχει κάνει να θεωρείται τόσα χρόνια μια από τις καλύτερες ταβέρνες του κέντρου. 

Αλλά τι τρώμε στον Καραβίτη; Φυσικά, όλα τα κλασσικά καλούδια που σερβίρουν οι ελληνικές ταβέρνες, με highlight του να είναι τα κεφτεδάκια και οι μπριζόλες του. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι η ποιότητα που έχει μείνει ίδια και απαράλλαχτη εδώ και δεκαετίες, αφού προμηθεύονται, τόσο τα κρέατα, όσο και τα λαχανικά, από δικούς τους παραγωγούς που εμπιστεύονται χρόνια. Τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος είναι πολύς, ειδικά τώρα που ο καιρός είναι ακόμα καλοκαιρινός, οπότε αν το επισκεφτείτε χωρίς να έχετε κάνει κράτηση, θα υπάρχει μία αναμονή, αλλά το φαγητό θα σας ανταμείψει πλήρως. 

Διευθ: Παυσανίου 4, Παγκράτι/ Τηλ: 210 7215155/ Ωράριο: καθημ.: 19:00 – 1:30, σαββ – κυρ.: 13:30 – 1:30 

 

Βυρίνηςφαγητό ταβέρνας

Και πάμε στη δεύτερη στάση μας, μία ακόμα θρυλική και ιστορική ταβέρνα, αυτή του Βυρίνη. Όχι πολύ μακριά από τον Καραβίτη, βρίσκεται μία ακόμα σταθερή αξία, που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1940 και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους. Έχει περάσει πλέον στην τρίτη γενιά, η οποία έχει διατηρήσει με μεγάλη επιτυχία, τόσο την ποιότητα, όσο και τις παραδοσιακές γεύσεις που θα απολαύσετε στον Βυρίνη. Αυτό που κλέβει την παράσταση και σε αυτή την ταβέρνα, πέρα από το φαγητό για το οποίο θα μιλήσουμε λίγο αργότερα, είναι η πανέμορφη καταπράσινη αυλή. Το μαγικό με την ταβέρνα του Βυρίνη είναι πως, παρόλο που έχει εκσυγχρονιστεί, έχει διατηρήσει με μεγάλη επιτυχία τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, που σε ταξιδεύει στην παλιά καλή Αθήνα. 

 

Στην κουζίνα του Βυρίνη τα πιάτα θυμίζουν ακριβώς αυτό το μαμαδίστικο ή και γιαγιαδίστικο φαγητό που σου έσπαγε την μύτη από τα αρώματα, και μία μόνο μπουκιά αρκούσε για να ξέρεις ότι θα το απολαύσεις στο έπακρο. Σπεσιαλιτέ του, το αρνάκι λαδορίγανη που λιώνει στο στόμα και οι σπιτικοί ντολμάδες με αυγολέμονο. Μιλάμε για ακόμα μία ταβέρνα που δίνει μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, γι αυτό και ο κόσμος, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, προτιμάει τον Βυρίνη, ξανά και ξανά. 

Διευθ: Αρχιμήδους 11, Αθήνα/ Τηλ: 210 7012153/ Ωράριο: καθημ.: 13:00 – 24:00

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα