Κοντά στην Αγορά της Καλλιθέας, μπορείτε ν’ απολαύσετε εξαιρετικό παραδοσιακό γεωργιανό φαγητό.
Τυφλοί δα! Αυτό είμαστε, που αγνοούμε την Τυφλί-δα, τη Γεωργία και την κουζίνα αυτής της υπέροχης χώρας. Όμως, μην ανησυχείτε αναγνώστες του Flag. Το γεωργιανό εστιατόριο Iberia στην Καλλιθέα είναι εδώ, για να μας μάθει αυτόν τον πανέμορφο Κόσμο (για όσους μπακαλιάρους μπερδεύονται απ’ τον τίτλο του μαγαζιού, όντως έχει γεωργιανή κουζίνα, όχι ιβηρική). Εμείς επισκεφτήκαμε το Iberia και πραγματικά το συναίσθημα ήταν σαν να ταξίδεψα στη Γεωργία, να ανέβηκα τα Καυκάσια Όρη και να έλυσα τις αλυσίδες του Προμηθέα (οκ, ξέρω κάπως υπερβολικό, απλώς όντως είναι πολύ καλό μαγαζί).
Μπαίνοντας στο μαγαζί, ούτε καν καταλαβαίνεις ότι είναι εστιατόριο. Μάλλον σε φούρνο νομίζεις ότι μπήκες. Αλλά, μην ανησυχείς- αυτό είναι μόνο το πρώτο δωμάτιο. Μια μαγική πορτούλα (κάτι σαν την ντουλάπα στη Νάρνια) οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μαγαζιού, που είναι τελείως διαφορετικός: μια τεράστια λευκή αίθουσα με μακριές κουρτίνες, μεγάλους πίνακες με κάθε λογής φυσικά τοπία της Γεωργίας και πολλά φωτορυθμικά. Αν στο πρώτο δωμάτιο νιώθεις ότι μπήκες σε φούρνο, στο δεύτερο νιώθεις ότι μπήκες σε ball room για κάποιο γάμο (τι καμώματα είναι τούτα, με το ζόρι παντρειά). Η λιτή κι απέριττη διακόσμηση αυτού του χώρου, δείχνει καθαρά τις προτεραιότητες του: νόστιμο, ποιοτικό φαγητό. Αυτό προέχει και γι’ αυτό θέλει η διεύθυνση του εστιατορίου να διακριθεί.
Ιδιαίτερη είναι επίσης και μια δεύτερη μαγική πύλη, ένα παραθυράκι ανάμεσα στον χώρο των τραπεζιών και στην κουζίνα, όπου μπορείς να δεις ζωντανά την αλχημική διαδικασία του ψησίματος της ζύμης, στους παραδοσιακούς γεωργιανούς φούρνους. Περισσότερο με πηγάδια μοιάζουν (πρόσεχε μην πέσεις, όπως ο Θαλής ή μην μπερδευτείς και πετάξεις μέσα κάνα νόμισμα για καλή τύχη- θα σε κυνηγάνε). Με ιδιαίτερη παραδοσιακή τεχνική, οι μάγειρες πετάνε τη ζύμη στους τοίχους του «πηγαδιού» και την αφήνουν να ψηθεί έτσι.
Εξίσου λιτό με την διακόσμηση του Iberia είναι και το φαγητό του. Οι παραδοσιακές, όμως, συνταγές της Γεωργίας είναι πραγματικά πέρα από τεράστιες και χορταστικές, πεντανόστιμες και υπερπλήρεις. Όλα τα προϊόντα είναι φρέσκα. Τα ψωμιά και οι ζύμες ψήνονται στους φούρνους πηγάδια, τα φαγητά μαγειρεύονται επί τόπου, ενώ το κρασί και το κονιάκ έρχονται απευθείας απ’ τον αμπελώνα της οικογένειας στη Γεωργία. Απ’ τα πολλά ενδιαφέροντα φαγητά του Iberia, ένα είναι το παραδοσιακό Χατσαπούρι: κάτι σαν τυρόπιτα και πεϊνιρλί, συγκεκριμένα μια ζύμη με παραδοσιακό γεωργιανό τυρί, αυγό και βούτυρο. Μου άρεσε επίσης πολύ το Χινκάλι, που είναι κάτι σαν τα dumplings των Γεωργιανών και νομίζω δικαίως τα τρώνε το ένα μετά το άλλο. Πρόκειται για μια καλομαγειρεμένη ζύμη, που συνδυάζει αρμονικά κιμά από μοσχάρι και χοιρινό, μαζί με άνηθο, μαϊντανό και κρεμμύδι.
Οι κρεατολάτρεις θα ξετρελαθούν απ’ τα βιολογικά κρέατα του Iberia. Δυνατές επιλογές είναι το φρέσκο Κεμπάπ, επίσης ανάμεικτο με μοσχάρι και χοιρινό, μαζί με ιδιαίτερη σκόνη ροδιού, κρεμμύδι και μαϊντανό, αλλά και το καλοψημένο Μτσαντί (κάτι σαν χοιρινό σουβλάκι) μαζί με λεμόνι, κρεμμύδι και μαϊντανό. Για κάτι πιο ιδιαίτερο, μπορείς να διαλέξεις και το Σατσίβι, ένα πολύ ωραίο γεύμα με γαλοπούλα.
Και στα ορεκτικά υπάρχουν πολλές λαχταριστές επιλογές. Αρχικά, κανείς μπορεί ν’ απολαύσει κάθε λογής τουρσιά με αγγούρι, ντομάτα ή και το χορταρικό Τζον τζολί (όχι δεν ονομάστηκε από κάποιον Τζον Τζολί, συγγενή της Αντζελίνα Τζολί), που έχει μια πολύ νέα γεύση, αλμυρή και ξινή, μιας και κανείς το βρίσκει μόνο στη Γεωργία. Επίσης, ιδιαίτερα είναι και τα τυριά του μενού. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ το μαστιχωτό, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό γεωργιανό Χουέλι.
Συνοπτικά, το Iberia είναι μια πολύ ωραία ταβέρνα, με καλές τιμές και πολλές νέες γεύσεις. Σίγουρα, πρόκειται για μια κουζίνα παραδοσιακή, αυθεντική, που σε κάνει να νιώθεις ότι όντως ταξίδεψες στη Γεωργία κι απόλαυσες το φαγητό των ντόπιων. Το προτείνω, χωρίς κανένα δισταγμό.
Iberia, γεωργιανή κουζίνα
Φιλαρέτου 72, Καλλιθέα
Τηλέφωνο: 211-11.70.352
Ωράριο: Πέμπτη εώς Τρίτη: 08 π.μ.- 10μ.μ. (καλύτερα να κλείσεις τραπέζι)
Κόστος: 15- 25 (χωρίς ποτό)