fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Samba Coffee Roasters – Crossroads
Brunch
All day
Αθήνα
Bar

Επισκεπτόμαστε το coffee shop του γνωστού Αθηναϊκού roastery, που ενίσχυσε την κουλτούρα του specialty coffee στην ιδιαίτερη γειτονιά των Αμπελοκήπων. 

Samba Coffee Roasters – Crossroads - FlagInLife
Samba Coffee Roasters

Η Samba Coffee Roasters μετρά 45 χρόνια παρουσίας στο χώρο του καφέ. Ξεκίνησε το 1979 απο τον Στέφανο Καλαφατά ως ψηστήρι για ελληνικό καφέ κυρίως, και το 1995 επέκτεινε τις δραστηριότητες του στο ψήσιμο καφέδων φίλτρου και εσπρέσο. Το 2011, με τα ηνία να έχουν περάσει στον γιο του Στέφανου, Κώστα,  και με το τρίτο κύμα καφέ να διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα, μετακομίζουν στις νέες τους εγκαταστάσεις στα Νέα Λιόσια. Το πρώτο όμως, φυσικό κατάστημα της εταιρείας θα εγκαινιαστεί το 2020 (στην Σόλωνος, στο Κολωνάκι) για ν’ ακολουθήσει σύντομα, (το 2021) το μεγαλύτερο αδερφάκι του, απέναντι από το Orbit Athens: το Crossroads.

Samba Coffee Roasters – Crossroads - FlagInLife
Samba Coffee Roasters

Σ’ έναν υπέροχα φωτισμένο, ατμοσφαιρικό χώρο, στο μικρό στενάκι της Λασκαρίδου (που φαίνεται να “απωθεί” την βαβούρα της Λεωφόρου Κηφισίας), στεγάζεται αυτό το ιδιαίτερο καφέ, που δίνει έμφαση στην αργή απόλαυση του αγαπημένου ροφήματος: είτε στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, είτε στον εσωτερικό χώρο, η παρουσία του ξύλου, των μαρμάρινων τραπεζιών και των απλών γραμμών, λειτουργεί χαλαρωτικά. Και εάν θέλετε λίγη περισσότερη απομόνωση, ο πάνω όροφος με τους χαλαρούς καναπέδες και τα μεγάλα παράθυρα, είναι το ιδανικό ησυχαστήριο.

Samba Coffee Roasters – Crossroads - FlagInLife
Samba Coffee Roasters

Στο Samba Coffee Roasters  Crossroads, η έμφαση στον καφέ δεν περνάει απαρατήρητη. Με το που μπαίνεις στον κλειστό χώρο, δεσπόζουν οι μύλοι του καφέ και δίπλα η ντιζαϊνάτη εσπρεσιέρα AREMDE, με τον λεγόμενο window σχεδιασμό που επιτρέπει στον πελάτη να παρακολουθεί όλα τα στάδια παρασκευής ενός ροφήματος με βάση τον εσπρέσο. Η Samba  καβουρδίζει και σερβίρει καφέδες που προέρχονται από φάρμες που έχει απευθείας συνεργασία. Θα βρείτε καφέδες (είτε για κατανάλωση στο κατάστημα είτε για να πάρετε κόκκους στο σπίτι) από την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Ρουάντα, την Βραζιλία, τον Παναμά. Μάλιστα, η λογική του καταστήματος είναι το self-service, για να φέρει σε άμεση επαφή τον πελάτη με τον μπαρίστα.

Έτσι, μπορείτε απλώς να παραγγείλετε τον καφέ σας, χωρίς πολλά λόγια και επεξηγήσεις, είτε για take away, είτε για να καθίσετε να τον απολαύσετε επί τόπου. Όμως η πλήρης διάσταση του Samba Coffee Roasters – Crossroads αποκαλύπτεται τη στιγμή που θα αρχίσετε τις ερωτήσεις για τους διαθέσιμους καφέδες της ημέρας, το προφίλ ροφήματος που σας αρέσει, κλπ. Θα ξεκινήσετε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα και μάλλον θα βρεθείτε σε δίλημμα, καθώς οι επιλογές είναι αρκετές. Θα πρότεινα, αν σας αρέσουν οι πειραματισμοί, να αφεθείτε στην πρόταση των baristi (προεξάρχοντος του Κωνσταντίνου Σαλιαμπούκου, που είναι και ο υπεύθυνος του καταστήματος) και δεν θα χάσετε. 

Samba Coffee Roasters – Crossroads - FlagInLife
Samba Coffee Roasters
Samba Coffee Roasters – Crossroads - FlagInLife
Samba Coffee Roasters

Αυτό όμως που, προσωπικά, νομίζω κάνει την μεγάλη διαφορά και φανερώνει την specialty καρδιά, που χτυπάει πίσω απ’ τ’ όμορφο αυτό καφέ, είναι η κάρτα που έχει με τους διαγωνιστικούς καφέδες (competition coffees): μιλάμε για συνήθως 5 επιλογές από πολύ υψηλής ποιότητας καφέδες, πολύ μικρής παραγωγής και συνήθως με πειραματικές επεξεργασίες, που δίνουν απρόσμενα χαρακτηριστικά στο φλιτζάνι.  Όπως ίσως καταλάβατε, μιλάμε για καφέδες που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους baristi της Samba σε διαγωνισμούς και άρα έχουν κάτι μοναδικό.

Samba Coffee Roasters – Crossroads - FlagInLife
Samba Coffee Roasters

Ασφαλώς χρειάζονται πολύ προσεκτική διαχείριση στην προετοιμασία, αλλά είστε σε πολύ καλά χέρια (και πιθανόν ο barista στον οποίο δίνετε την παραγγελία σας να έχει διαγωνιστεί με τον καφέ αυτόν!). Αλλάζουν μέσα στη χρονιά, αφού είναι εποχικοί καφέδες. Δικός μου αγαπημένος, αυτήν την εποχή, ένας καφές από την Κολομβία και συγκεκριμένα από τη φάρμα Granja La Esperanza, με την οποία οι Samba έχουν συνεργασία. Πρόκειται για μια πειραματική ποικιλία (Mandela και ανήκει στην οικογένεια της Arabica), που έχει υποστεί αναερόβια επεξεργασία. Σε παρασκευή φίλτρου δίνει στο φλιτζάνι τροπικά φρούτα, κεράσι και νότες από ρούμι! 

Samba Coffee Roasters – Crossroads - FlagInLife
Samba Coffee Roasters

Φυσικά, σαν κάθε καφέ που σέβεται τον εαυτό του, το Samba Coffee Roasters – Crossroads έχει και μια ωραία κουζίνα, που λειτουργεί όλη μέρα με σάντουιτς, σαλάτες, budha bowls και μεγάλη ποικιλία από γλυκά, τα οποία παρασκευάζονται αυθημερόν και φροντίζουν ν’ αδειάζουν οι βιτρίνες τους. Με ό,τι και να ικανοποιήσω την πείνα μου, δεν παραλείπω να κλείσω και μ’ ένα κομμάτι από το αφράτο και τρομερά κρεμώδες βάσκικο τσιζκέικ τους.

Samba Coffee Roasters – Crossroads - FlagInLife
Samba Coffee Roasters

Ασφαλώς υπάρχει και κομμάτι retail στο μαγαζί (με μεγάλη ποικιλία από κούπες και φλιτζάνια, θερμός, t-shirt και γενικώς αξεσουάρ παρασκευής καφέ), στο οποίο θα βρείτε και τους καφέδες που ψήνει η Samba σε κόκκους για το σπίτι. Κατά καιρούς οργανώνουν στον πάνω χώρο παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες, ακόμα και cuppings (δηλαδή τη διαδικασία γευστικής αξιολόγησης ενός ψημένου καφέ), τα οποία ανακοινώνουν μέσω των σελίδων της Samba στα κοινωνικά δίκτυα.  Προσωπικά, έχω βάλει μια πινέζα στο Samba Coffee Roasters – Crossroads,για όποτε θέλω να δοκιμάσω specialty coffee!

Πληροφορίες: Samba Coffee Roasters – Crossroads. Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι 115 24. Δευτέρα – Κυριακή 08.00 – 20.00  https://www.facebook.com/sambacoffeeroasters.crossroads 

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα