fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Κτήμα Τσακανίκα: Παράδοση και κρασί αξιώσεων
Κτήμα Τσακανίκα

Κτήμα Τσακανίκα: Παράδοση και κρασί αξιώσεων

Το Κτήμα Τσακανίκα, με παράδοση 45 ετών και ανοδική πορεία, παράγει κρασιά άξια να μπουν στο τραπέζι σας.

 

Η γέννηση του ποιοτικού ελληνικού κρασιού ξεκίνησε περί το 1982, όταν η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου έλαβε μέτρα υπέρ του κρασιού, κυρίως προς την κατεύθυνση των συνεταιρισμών. Εκείνη την περίοδο, σε ό,τι αφορά αυτό που αποκαλούμε «κρασιά μικρής παραγωγής», έκανε την εμφάνισή της στην Αττική η Βιλίτσα του Παπαχαραλάμπους, ενώ το κτήμα Χατζημιχάλη είχε ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστό και να κινεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε τη δράση της και η οικογένεια Τσακανίκα, ιδρύοντας το Κτήμα Τσακανίκα το 1979, με την αρχική παραγωγή κρασιού να είναι μόλις 30.000 λίτρα. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το τιμόνι της εταιρίας πέρασε στα χέρια της 2ης γενιάς και για την ακρίβεια στους Ηλία και τον Ευάγγελο Τσακανίκα.

βαρελια με κρασι
Πηγή: Facebook

Σήμερα, η παραγωγή κρασιού στο Κτήμα Τσακανίκα, είναι πολύ μεγαλύτερη, με τη χωρητικότητα των δεξαμενών της μονάδας να φτάνει περίπου τα 3.000.000 λίτρα και το οινοποιείο να τροφοδοτείται από τα σταφύλια 2.500 παραγωγών, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το κτήμα. Η εικόνα των πρώτων χρόνων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και οι σύγχρονοι, φιλόξενοι χώροι προσεγμένης αισθητικής, σε συνδυασμό με έναν τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, κάνουν τον επισκέπτη να καταλάβει εύκολα, τόσο το μέγεθος της παραγωγής, όσο και τις φιλοδοξίες του κτήματος.

δεξαμενες του κτηματος
Πηγή: Facebook

Τα παραπάνω στοιχεία για το Κτήμα Τσακανίκα, μας ώθησαν στο να προσεγγίσουμε το θέμα λίγο πιο προσεκτικά, να δοκιμάσουμε κάποια από τα κρασιά της εκμετάλλευσης και να μιλήσουμε με τον ίδιο τον Ηλία Τσακανίκα, για να μας δώσει ορισμένες πληροφορίες για την πορεία και τις φιλοδοξίες του Κτήματος.

 

– Ξεκινήσατε πριν 45 χρόνια, μ’ ένα δυναμικό 30 τόνων και σήμερα έχετε φτάσει να παράγετε 3.000 τόνους. Πώς τα καταφέρατε;


Η.Τ: Γι’ αυτά τα 45 χρόνια επιτυχημένης πορείας χρειάστηκε ένας συνδυασμός στρατηγικών αποφάσεων, προσαρμοστικότητας και αφοσίωσης, Αναζητούσαμε συνεχώς νέες ιδέες, παρακολουθούσαμε την αγορά και βελτιώναμε την τεχνολογία μας. Παράλληλα, φροντίζαμε την ποιότητα των διανομών μας και τη σχέση μας με τους πελάτες. Και τέλος, φυσικά, μεγάλο στήριγμα για εμάς, ήταν το καταρτισμένο και αφοσιωμένο στη δουλειά ανθρώπινο δυναμικό μας.

 

– Ποια είναι η κατανομή των πωλήσεών σας;


Η.Τ: Για την ώρα, όλο μας το βάρος πέφτει στην ελληνική αγορά.

τεχνολογικος εξοπλισμος
Πηγή: ktimatsakanika.gr

– Παράγετε ενδιαφέροντα εμφιαλωμένα κρασιά. Αρκούν όμως αυτά για να καλύψουν τις πωλήσεις του κρασιού που παράγετε κάθε χρόνο;


Η.Τ: Αν σταθούμε μόνο στην ποιότητα και το ενδιαφέρον, η απάντηση είναι ίσως όχι. Αν προσθέσουμε τις λέξεις marketing, προώθηση και τιμή, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που μας έχει δείξει η αγορά, τα πάντα είναι δυνατά.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;


Η.Τ: Φυσικά η αύξηση των πωλήσεων. Η επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού μπορεί να μας προσφέρει νέες και μεγάλες ευκαιρίες και να μας απελευθερώσει από τον κίνδυνο της στήριξης μόνο σε μία αγορά.

Εμείς φυσικά δε μείναμε μόνο στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη, αλλά επιλέξαμε και ορισμένες  ετικέτες, τις δοκιμάσαμε, και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα όσα ειπώθηκαν για το Κτήμα Τσακανίκα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ας τις δούμε αναλυτικά.

 

Viognier


Το Viognier, είναι μία από τις πιο ελκυστικές διεθνής ποικιλίες, με πατρίδα της τη Γαλλία. Δίνει κρασιά πλούσια σε αρώματα, με κυρίαρχο στοιχείο τα λουλούδια, όπως το γιασεμί, τα κίτρινα φρούτα όπως το βερίκοκο, με πολύ ελαφριές νότες από εσπεριδοειδή στο στόμα. Είναι ένα κρασί αρκετά πλούσιο με πάχος και με μια βελούδινη γεύση, κάτι το οποίο συνεχίζεται και στην επίγευση.

φιάλη με viognier
Πηγή: viognier2

Το Viognier Τσακανίκα, διακρίνεται για τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, τα οποία συμπληρώνονται από νότες γαλλικής δρυός. Προτείνεται κυρίως για λευκά κρέατα ή χοιρινό και για να συνοδεύσει κρεμώδη τυριά.

 

Μαλαγουζιά


Θεωρείται μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες. Αν και ήρθε στην επιφάνεια την περίοδο 1950-1970, η καριέρα της είναι αξιοσημείωτη, και σήμερα πάρα πολλά οινοποιεία έχουν στο πορτοφόλιο τους και ένα κρασί από Μαλαγουζιά. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία των κρασιών που προέρχονται από Μαλαγουζιά, είναι στόμα μεσαίου όγκου με καλή οξύτητα και χαρακτηριστικά γευστικά στοιχεία. Στη μύτη, κυριαρχούν τα αρώματα της πιπεριάς που συνδυάζονται με κίτρινα φρούτα και φευγαλέες ανθώδεις νότες.

φιαλη με μαλαγουζιά
Πηγή: Facebook

Η Μαλαγουζιά Τσακανίκα διακρίνεται για το λαμπερό με λίγες πράσινες ανταύγειες χρώμα της. Ακολουθεί τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας με αρκετά πλούσιο σώμα για τα χαρακτηριστικά της και με πολύ καλή επίγευση και ισορροπία.

 

Lattice


Ποικιλιακό κρασί, το οποίο προέρχεται από έναν έξυπνο συνδυασμό Μοσχάτου με Σιράν. Το πρώτο χαρίζει τα κλασικά μοσχάτα αρώματά του με διακριτικό τρόπο, ενώ το δεύτερο προσθέτει σε αρωματική ένταση.

φιαλη με lattice
Πηγή: Facebook

Το Lattice επιτρέπει την εμφάνιση αρωμάτων κόκκινων φρούτων κατά κύριο λόγο. Το στόμα είναι ελαφρύ και ευχάριστο, με ελκυστικά αρώματα στόματος και παραμένον διοξείδιο του άνθρακα, που κάνει το κρασί ακόμα πιο δροσερό. Πίνεται ευχάριστα σαν απεριτίφ, αλλά μπορεί να συνοδεύσει και ορισμένα ορεκτικά όπως σολομό, αλλά και λευκά γλυκά.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα