fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Θωμάς και Κοντοσώρος: 2 εστιατόρια προορισμός στο Αμύνταιο (update 2024)
Κοντοσώρος Θωμάς

Θωμάς και Κοντοσώρος: 2 εστιατόρια προορισμός στο Αμύνταιο (update 2024)

Δυο διαχρονικά γευστικά «διαμάντια», ο Θωμάς και ο Κοντοσώρος, έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία, δημιουργώντας μια μικρή κοιτίδα γαστρονομικού πολιτισμού.

 

Η ευρύτερη περιοχή του Αμύνταιου είναι ένας θαυμαστός τόπος, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, πλούσιος σε ήθη και έθιμα, με μακρά οινική παράδοση, ιστορικά μνημεία βυζαντινού χαρακτήρα και παραδοσιακούς οικισμούς. Σε αυτή την γωνιά του χάρτη, στο βορεινό σύνορο της Δυτικής Μακεδονίας, δύο εστιατόρια αποφάσισαν να γράψουν την δική τους ιστορία, δημιουργώντας μια μικρή κοιτίδα γαστρονομικού πολιτισμού. Μετέτρεψαν την φυσιολατρικού και αμπελοοινικού ενδιαφέροντος περιοχή του Αμύνταιου, σε μια ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία. Ο Θωμάς και ο Κοντοσώρος, και οι δύο οικογενειακές επιχειρήσεις, παρέχουν και τη δυνατότητα διαμονής διατηρώντας τους δικούς τους ξενώνες.

 

Ταβέρνα Θωμάς

 

Στη μέση του πουθενά, στους πρόποδες του Βιτσίου και στην είσοδο του καταπράσινου χωριού Σκλήθρου, θα συναντήσετε την οικογενειακή Ταβέρνα Θωμάς, με ιστορία 50 ετών. Δημιούργημα του Θωμά και της Ελένης Πασπάλη, η ίδια η οικογένεια αποτελεί τον πυλώνα του εστιατορίου, καθώς τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων ιδιοκτήτων συνεχίζουν επάξια την μακρά εστιατορική παράδοση.

ο εσωτερικός χώρος του μαγαζιου με φόντο τον εσωτερικο απο το παραθυρο
Πηγή: Facebook

Ο αρχοντικός χώρος, με τα έντονα ρουστίκ στοιχεία, παραπέμπει σε εστιατόρια πολυτελείας περασμένων εποχών. Πέτρα και ξύλο, βαριά ασημικά, έπιπλα και μπουφέδες μπαρόκ αισθητικής με κρυστάλλινα ποτήρια και ένα προσεγμένο art de la table, χαρακτηρίζουν αυτό το ατμοσφαιρικό εστιατόριο–ταβέρνα. Στην κουζίνα τα ηνία έχει ο Νίκος και η Ελένη Πασπάλη, ενώ οι δυο γιοι, Θωμάς και Βαγγέλης, έχουν αναλάβει τα του κρασιού και των επιδόρπιων αντίστοιχα.

το κελάρι
Πηγή: Facebook

Ξεκινώντας από το κρασί, μια ξενάγηση στο κελάρι με τον Θωμά, θα σας φέρει μπροστά σε μια επιβλητική συλλογή που αριθμεί 500 και πλέον ετικέτες. Εδώ θα δείτε μεγάλους οινοπαραγωγούς και μικρότερες οινοποιητικές μονάδες, πλάι σε σπάνιες χρονιές και magnum εμφιαλώσεις, με κυρίαρχο πρωταγωνιστή το γοητευτικό ξινόμαυρο, μέσω των κυριότερων εκφραστών του.

χοιρινό κότσι με λαχανικά σε ξυλινη πιατελα
Πηγή: agonari.gr

Η μαγειρική φιλοσοφία του Θωμά στηρίζεται στο δίπτυχο: γεύση μέσα από τον εκσυγχρονισμό της παράδοσης και ποιοτική κρεατοφαγία. Υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα και εκλεκτά τυριά από όλη την Ελλάδα, συμπληρώνουν τη φιλοσοφία. Διαχρονικές σπεσιαλιτέ είναι το σνίτσελ «Θωμάς» με μανιτάρια και λευκή σάλτσα, ένα πιάτο γλυκιάς ρετρό θαλπωρής, και οι «προτάσεις με κιμά», όπως τα κατσικίσια μπιφτεκάκια και τα βουβαλίσια σουτζουκάκια. Τα άγρια μανιτάρια μαγειρεύονται με τραχανά και κριθαράκι εν είδει τραχανότου ή κριθαρότου, ενώ κλασική επιλογή παραμένουν τα σκορδοβουτυράτα σαλιγκάρια.

κρεμέ λευκής σοκολάτας
Πηγή: Facebook

Το μελωμένο αρνί με ξινό τραχανά και γλυκό μπάτζο, καθώς και η σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά με ταλιατέλες, είναι χαρακτηριστικές επιλογές. Κομψά και με φινέτσα τα επιδόρπια του Βαγγέλη Πασπάλη κλείνουν επιτυχημένα το γεύμα. Το κρεμέ λευκής σοκολάτας με κροκό Κοζάνης, μανταρίνι και crumble βουτύρου, είναι ένα γλυκό με εστιατορικό χαρακτήρα και ισορροπημένες αντιθέσεις. Απέναντι από την ταβέρνα, λειτουργεί και ο μικρός πετρόκτιστος ξενώνας της οικογένειας, το Αγκωνάρι με 10 δωμάτια, 3 εκ των οποίων διαθέτουν και τζάκι.
Διευθ: Αμύνταιο, Φλώρινα, 530 75 / Τηλ: 23860 31206 / Ωράριο: καθημ. 13:00-22:00, Δευτ-Τρ. κλειστά

 

Εστιατόριο Κοντοσώρος

 

 

Σε κοντινή απόσταση από τον Θωμά, στο χωριό Ξινό Νερό, ένα κεφαλοχώρι του νομού Φλώρινας, βρίσκεται το εστιατόριο Κοντοσώρος. Άνοιξε το 1989 από τον Νίκο Κοντοσώρο και την Πετρούλα Σέλτσα. Σύντομα μετατράπηκε σε γαστρονομικό σταυροδρόμι και γευστικό προορισμό για όσους επισκέπτονταν την Δυτική Μακεδονία. Σήμερα τα ηνία της κουζίνας έχει αναλάβει ή κόρη τους, Ιλιάνα Κοντοσώρου, με θητεία σε κουζίνες σημαντικών εστιατορίων της Αθήνας, συνεχίζοντας πλάι στην μητέρα της το κληροδότημα που άφησε πίσω του φεύγοντας από την ζωή, ο δημιουργός του και λάτρης της παράδοσης, Νίκος Κοντοσώρος.

η είσοδος του μαγαζιού
Πηγή: Facebook

Το Αιβάρ, το παραδοσιακό πατέ της περιοχής από πιπεριά Φλωρίνης και ελαιόλαδο δίνει ένα μικρό στίγμα της φιλοσοφίας του εστιατορίου. Εμβληματικό πιάτο του Κοντοσώρου, και χαρακτηριστικό της Μακεδονίτικης κουζίνας είναι το Σουτ Μακάλο: παραδοσιακοί μοσχαρίσιοι κεφτέδες, σκορδάτη σάλτσα με αλεύρι και προσθήκη ζωμού κότας, αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης και κόκκινο πιπέρι. Εμπνευσμένοι από την παραδοσιακή μακεδονίτικη κουζίνα παρουσιάζουν πιάτα όπως το χοιρινό με σάλτσα λιαστής ντομάτας και φλωρινέλα, τα μάγουλα με ρεβίθια, πλάι στο διαχρονικά δημοφιλές χοιρινό σε κρούστα, πιπέρι καγιέν και πουρέ καρότου, ενώ χώρο στο μενού βρίσκουν πιάτα όπως ένα bitoque ala russe.

ο εσωτερικός χώρος με το τζάκι
Πηγή: Facebook

Η εντοπιότητα των υλικών αλλά και η καλλιέργεια των δικών τους λαχανικών στην μικρή τους φάρμα φέρνει στο τραπέζι εξαιρετικές χειροποίητες πίτες, τον δικό τους τραχανά με αγελαδινό βούτυρο, αλλά και τοπικά τυριά με σπιτικές μαρμελάδες. Η κουζίνα στον Κοντοσώρο, ήταν ανέκαθεν μια κουζίνα που δε δίσταζε να τολμήσει, μπολιάζοντας τη γευστική παράδοση του τόπου με τις διεθνείς δημιουργίες.

μουσακας
Πηγή: Facebook

Η μεγάλη τους αγάπη για το κρασί μεταφράζεται σε ένα πέτρινο κελάρι γεμάτο οινικά διαμάντια. Περισσότερες από 200 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και διεθνή, με έμφαση στα οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής. Δίπλα από το εστιατόριο λειτουργεί ο ξενώνας της οικογένειας με έξι παραδοσιακά δωμάτια, για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη γαστρονομική τους εμπειρία με μια ολιγοήμερη διαμονή.
Διευθ: Ξινό Νερό, Φλώρινα, 530 72 / Τηλ: 23860 81256 / Ωράριο: καθημ. 13:00-22:00, Τετ. κλειστό

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα