Το 42 Barstronomy Athens, με νέο προφίλ και καινούριους ανθρώπους στο τιμόνι κουζίνας και μπαρ, διανύει την πιο φορμαρισμένη και δημιουργική του περίοδο.
Αν είναι κάτι που αγαπώ διαχρονικά στο 42 Barstronomy Athens, αυτό είναι η μπάρα του. Ξύλινη, στιβαρή, με μια φίνα γοητευτική γυαλάδα να χαρίζει το απολαυστικό άγγιγμα της, και σκαλιστές λεπτομέρειες, είναι το σημείο αναφοράς σε ένα bar restaurant με τη δική του ξεχωριστή αισθητική και ιστορία στο κέντρο της Αθήνας.
Αν και σήμερα θα μιλήσουμε για το πρώτο συνθετικό του 42 Barstronomy, το bar, παρόλα αυτά θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην καινούρια προσθήκη στην ηγεσία της μπριγάδας του. Tον σεφ Νίκο Ψηλό. Με προϋπηρεσία σε Nikkei και Zuma σε Λονδίνο και Μύκονο, έχει αναλάβει τα μαγειρικά ηνία, παρουσιάζοντας ένα καινούργιο μενού με διεθνείς αναφορές, έξυπνες bar food προτάσεις, πιάτα ιταλικού χαρακτήρα, αλλά και ένα μεγάλο section με κοπές κρέατος και συνοδευτικά από ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων επιρροών.
Ένα τραγανό και βουτυράτο buttermilk chicken με ολοζώντανη χειροποίητη καπνιστη barbecue, πλάι σε Angus mini burgers με ίσως τις τραγανότερες φρέσκες τηγανιτές πατάτες που έχω συναντήσει να συνοδεύουν burger το τελευταίο διάστημα, ζουμερά gyoza με μοσχάρι και ponzu, αλλά και pinsa με το δικό τους in-house dough, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές του καταλόγου.
Πίσω στο κυρίως θέμα του άρθρου λοιπόν, και την καινούρια cocktail list που επιμελείται ο νέος bar manager, Παναγιώτης Κανατσούλης. Νικητής του ελληνικού World Class Bartender of the Year για το 2017 και άρτι αφιχθείς από το Λονδίνο όπου ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία δύο χρόνια, είναι σίγουρα μια από τις πιο γνώριμες φυσιογνωμίες στο χώρο του ελληνικού bartending. Στο 42 Barstronomy, έχει δημιουργήσει ένα ολοκαίνουργιο cocktail menu, όπου ο επισκέπτης με τον πιο κατανοητό, δημιουργικό και ολίγον old school τρόπο, απολαμβάνει κλασικά ποτά με τις παρεμβάσεις του Παναγιώτη και της ομάδας του.
Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια με τα οποία αρέσκεται να παρουσιάζει τον κατάλογο ο ένας από τους ιδιοκτήτες και με εμπειρία δεκαετιών στον χώρο της εστίασης, ο Σπύρος Κερκύρας. «Ο φετινός κατάλογος είναι τα classics with a twist». Χιλιοειπωμένη έκφραση ίσως για να χαρακτηρίσεις έναν κατάλογο, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα δικαιώνει στην πράξη την περιγραφή του καταλόγου.
Το πόσο αγαπώ το Gibson είναι μια άλλη ιστορία. Όπως αναφέρει επιγραμματικά και ο φίλος μου και Martini guru, Ιωάννης Κοροβέσης, το Gibson είναι ένα Martini για μερακλήδες. Το έχω δοκιμάσει με όλες τις πιθανές παραλλαγές και μαγειρικούς τρόπους ενός κρεμμυδιού. Από στιφάδο μέχρι γλυκό του κουταλιού. Στο 42 Barstronomy, το The Μeaning of Life είναι η παραλλαγή του Gibson. Ένα Martini με πιπεριές Φλωρίνης, πράσινο τσάι και κρεμμυδάκι υπερτραγανό, πικλαρισμένο και εμβαπτισμένο σε χυμό τομάτας να δίνει αυτήν την umami πινελιά σε ένα ήδη εξαιρετικό και ιντριγκαδόρικο Martini.
Highlight του καταλόγου είναι φυσικά η δική τους version σε μια Margarita. Την ονομάζουν Chilly con Pickly. Tequila Silver, φασκόμηλο, πεπόνι μαγειρεμένο με τσίλι και μια νόστιμη πίκλα από ντοματίνια, συνθέτουν αυτήν την Margarita που κατάφερε ήδη να ξεχωρίσει, και να τεθεί επικεφαλής στην κούρσα της δημοφιλίας.
Φυσικά από το 42 Barstronomy δε θα μπορούσε να λείπει το Νο 1 cocktail σε πωλήσεις στα ελληνικά μπαρ. Μιλάω φυσικά για το Negroni, που εδώ ονομάζεται 42 Shades of Grey και περιέχει περγαμόντο, άνηθο και παλαιωμένο ξύδι από sherry. Ατόφια καθαρή γεύση, με όμορφο contrast μεταξυ των βοτανικών των κιτρικών στοιχείων και γευστικό επιστέγασμα την ραφινάτη γεύση από το παλαιωμένο ξύδι. Όσο για το δικό τους Garibaldi, ήταν καλοδουλεμένο και αφράτο, με το χαρακτηριστικό frothy texture να μαλακώνει το bitterness από το Campari. Με προσθήκη μανταρινιού, γοητευτικά bitters και μια βελούδινη κρέμα στην κορυφή, το Italian Job βάζει πλώρη ίσως για το καλύτερο Garibaldi της πόλης.
Φεύγοντας από το 42 Barstronomy, συνειδητοποίησα για μία ακόμη φορά, πως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό στην εικόνα ενός χώρου από τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Παλιοί γνώριμοι και νέες προσθήκες, όλοι μαζί συμβάλουν στην καταξίωσή του στη συνείδηση του κοινού. Θα επιστρέψω σύντομα για το Green Madness. Ένα Gin & Tonic με αγγούρι τζίντζερ και Wasabi που έβαλα στο στόχαστρο μου.
42 Barstronomy Athens
Bar Restaurant
Διευθ: Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα (Κέντρο), 105 62
Τηλ: 213 0052153
Ώρες λειτ: καθημ. 15:00-03:00