Σε μια διαρκή γευστική αναζήτηση και μ’ ένα μενού που αλλάζει καθημερινά, το εστιατόριο Συν-Τροφή του Γιάννη Λουκάκη στα Λαδάδικα, με το πέρασμα του καιρού γίνεται ολοένα και πιο νόστιμο.
Στην οδό Δόξης στα Λαδάδικα, προσθήκη την προσθήκη, έχει σχηματιστεί μια ποικιλόμορφη γαστρονομική γειτονιά. Μπαίνοντας από την οδό Σαλαμίνος, το Trizoni Exclusive του Αστέριου Σούσουρα, φαντάζει σαν τον κλειδοκράτορα της πύλης εισόδου, ενώ λίγα μόλις μέτρα μακριά βρίσκεται το κρητικό εστιατόριο Χαρούπι του Μανώλη Παπουτσάκη. Περπατώντας λίγο ακόμη, στη γωνία Δόξης και Ναυμαχίας Έλλης βρίσκεται και το εστιατόριο Συν-Τροφή. Δημιούργημα του γνωστού και αντισυμβατικού μάγειρα Γιάννη Λουκάκη (Μούργα-Θεσσαλονίκη, Άκρα-Αθήνα), άνοιξε τις πόρτες του εν μέσω πανδημίας και πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2020, με μοναδικό του σαλόνι τον εξωτερικό του χώρο.
Επισκέφθηκα το Συν-Τροφή ένα μεσημέρι Τετάρτης που ο Βαρδάρης έκανε παραπάνω από αισθητή την παρουσία του. Κάθισα λοιπόν σε μια στροφη του δρόμου στα Λαδάδικα, ανάμεσα σε νάιλον προστατευτικά, μικρά τραπέζια, και έναν ικανό αριθμό από σόμπες, απαραίτητη προσθήκη για τους χειμωνιάτικους μήνες. Το εστιατόριο βλέπετε, απλώνει τα τραπέζια του στην ουσίασ’ έναν πεζόδρομο . Όσο για το εσωτερικό του, τον καταλαμβάνει η ανοιχτή κουζίνα με τον οβάλ πάγκο, στον οποίο μπορείς να γευματίσεις παρακολουθώντας τις μαγειρικές διεργασίες της σε πρώτο πλάνο.
Η φιλοσοφία της κουζίνας αποτυπώνει την μαγειρική ταυτότητα του Γιάννη Λουκάκη. Βιολογικές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς, εποχιακά προϊόντα, ένα μενού που σε μεγάλο βαθμό αλλάζει καθημερινά και πλήρης αξιοποίηση της πρώτης ύλης (τα σφάγια αγοράζονται ολόκληρα, τεμαχίζονται και αξιοποιείται κάθε μέρος τους). Η κάρτα του Συν-Τροφή, περιλαμβάνει πιάτα που αντικατοπτρίζουν μια σύγχρονη μαγειρική αντίληψη, με εύστοχους νεωτερισμούς και πρωτότυπους συνδυασμούς, διατηρώντας μια γευστική ωριμότητα και ένα μαγειρικό μέτρο στην πλειοψηφία τους.
Το κρύο εκείνο το μεσημέρι έφτανε ως το κόκκαλο και διαπερνούσε κάθε τι που είχα δοκιμάσει να φορέσω. Ο φιδές που συνόδευε ένα κοκορόζουμο μαζί με μεγάλα ζουμερά και σκληρά όσο πρέπει κομμάτια από την σάρκα του πουλερικού, δημιουργούσε μια καυτή σούπα, ιδανική για το ξεκίνημα του γεύματός μου.
Ακολούθησαν οι λαχανοντολμάδες με κιμά από 3 είδη κρέατος και τραχανά, συνοδεία αληθινού αυγολέμονου, ένα από τα πολύ νόστιμα πιάτα που δοκίμασα στο Συν-Τροφή. Όσο υπάρχουν καραβιδάκια στο τηγάνι με σκόρδο και βούτυρο, αρνούμαι να τα απαρνηθώ, χαίρομαι την σάρκα τους και ρουφάω τους χυμούς τους σε κάθε ευκαιρία, ενώ δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα πράσινα λαχανικά που ψήθηκαν στο μαντέμι και συνδυάστηκαν με την άκρατη λιπαρότητα από το ταχίνι.
Μια ρεβιθάδα στη γάστρα με κολοκύθα και λάχανο (ένα πιάτο που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τον κατάλογο), την ημέρα της επίσκεψής μου συνόδευε τον καλοψημένο μπακαλιάρο που βρισκόταν στο κέντρο του πιάτου, ενώ ένα μελωμένο οσομπούκο στον φούρνο με μανέστρα, κρατάει τα σκήπτρα μιας comfort προσέγγισης με ελληνικό χαρακτήρα και τη νοστιμιά του φαγητού στο επίκεντρο.
Το μοναδικό επιδόρπιο του καταλόγου, φέρει την υπογραφή του κορυφαίου Σπύρου Πεδιαδιτάκη και αποδείχθηκε μία δημιουργία ισάξια του ονόματός του. Αλμυρή πραλίνα ξηρών καρπών, φουντούκια, σπιτικό παγωτό γιαούρτι, πούδρα χαρουπιού και αφρός κεφίρ, δημιουργούσαν έναν απρόσμενο συνδυασμό, έντονης γευστικής ισορροπίας και φινέτσας. Ικανότατος οικοδεσπότης από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Συν-Τροφή και πανταχού παρόν, ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, εξηγεί τα πιάτα και προτείνει τα οινικά τους ταιριάσματα, μέσα από μια ενδιαφέρουσα λίστα με κρασιά φυσικής οινοποίησης.
Σε μια εποχή που οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η αναγκαστική μετακύλιση μέρους αυτών των αυξήσεων στις τελικές τιμές των πιάτων, δυσκολεύει αρκετά τους καταναλωτές, δημιουργώντας πλείστα διλήμματα ως προς την απόφαση εξόδου. Ένας ακόμα λόγος λοιπόν που ένιωσα χαρούμενος φεύγοντας από το Συν-Τροφή, είναι πως στο συγκεκριμένο εστιατόριο, με 30-35€ κάποιος μπορεί να απολαύσει έναν ικανό αριθμό πιάτων με έκδηλη νοστιμιά και ποιοτική πρώτη ύλη.
Συν-Τροφή
Σύγχρονη ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Δόξης 7, Θεσσαλονίκη, 546 25
Τηλ: 2310 540260
Ωρες λειτ: καθημ. 13:00-23:00, Κυρ. 13:00-18:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 30-40€ (χωρίς το κρασί)