Παραμονές Πρωτοχρονιάς και τα μαζέματα σε φιλικά σπίτια είναι δεδομένα. Εκτός από τις γαλοπούλες, τα αρνάκια και τις βασιλόπιτες, το κερασάκι στην τούρτα, είναι σίγουρα μερικά γευστικά γιορτινά cocktails, που μπορούμε να φτιάξουμε όλοι.
Χρονιάρες μέρες που είναι, το τραπέζι του σπιτιού εκτός των κλασσικών εδεσμάτων, μπορεί να αποκτήσει μια έξτρα γιορτινή νότα, που ξεπερνά τις δίπλες και τους κουραμπιέδες και ντύνει τις χαρούμενες στιγμές μ’ ένα ιδιαίτερο στοιχείο. Και τι καλύτερο γι’ αυτήν την ιδιαίτερη πινελιά, από μερικά ευχάριστα γιορτινά cocktails. Γιατί ένα καλοφτιαγμένο cocktail είναι πάντα κάτι εξαιρετικά ευχάριστο που χαρίζει την εορταστική ζαλάδα του straight alcohol, μ’ ένα σαφώς πιο νόστιμο και λιγότερο καυστικό τρόπο. Εμείς, σας προτείνουμε 6 εύκολες συνταγές με συστατικά που θα έχετε στο σπίτι. Φυσικά, εκτός του αλκοόλ, ίσως χρειαστεί να αγοράσετε και κάποια μικροπράγματα, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο. Θα το ευχαριστηθείτε τόσο εσείς όσο και οι καλεσμένοι σας!
Manhattan: Το κλασικό
Υλικά:
- 25 ml Vermouth κόκκινο (ή 2 κουταλιές της σούπας)
- 50 ml Whiskey Bourbon (ή 4 κουταλιές της σούπας)
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 κεράσι maraschino αν υπάρχει
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα ποτήρι μαζί με ένα παγάκι και το ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να καταλάβουμε ότι έχει παγώσει αρκετά. Αφαιρούμε το παγάκι και ρίχνουμε το ποτό σε ένα ανοιχτό ποτήρι σαμπάνιας. Στύβουμε μια φλούδα πορτοκάλι πάνω από το ποτήρι για να αρωματίσουμε το cocktail.
Espresso Martini: Για τους coffee addicts
Υλικά:
- 60 ml Βότκα (ή 5 κουταλιές της σούπας)
- 15 ml λικέρ Kalhua ή Tia Maria με γεύση καφέ (ή 1 κουταλιά της σούπας)
- 45 ml καφέ espresso (ή 4 κουταλιές της σούπας)
- 0,5-1 κουταλάκι ζάχαρη
- 3 κόκκους καφέ για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα taper glass shaker (ή σε ένα δοχείο που κλείνει καλά) μαζί με ένα παγάκι και ανακινούμε ζωηρά. Αφαιρούμε το παγάκι και σερβίρουμε ιδανικά σε ποτήρι coupe. Προσθέστε 3 κόκκους καφές για το γαρνίρισμα.
Sangria: Η αρωματική
Υλικά:
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση φρέσκο Αγιωργίτικο
- 1 ποτήρι του κρασιού Moschato Σάμου
- Χυμό από ένα πορτοκάλι
- 1 πορτοκάλι σε φέτες μαζί τη φλούδα του
- 1 μήλο σε κυβάκια
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2-3 κουταλιές μέλι
Εκτέλεση:
Αναμίξτε όλα τα υλικά σε μια κανάτα. Αφήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να βγουν τα αρώματα και σερβίρετε σε ποτήρια κρασιού.
Mimosa: Η στυλάτη
Υλικά:
- 120 ml σαμπάνια ή αφρώδες κρασι (ή 8 κουταλιές της σούπας ή ένα ποτήρι floute γεμάτο μέχρι τη μέση)
- 30 ml χυμό πορτοκαλιού (ή 3 κουταλιές της σούπας)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη σαμπάνια με τον χυμό απαλά με ένα κουταλάκι, ώστε να μην χαθεί το διοξείδιο του άνθρακα. Σερβίρουμε σε ψηλό κολονάτο ποτήρι σαμπάνιας.
Glühwein: Το heartwarming
Υλικά:
- 1 λίτρο κόκκινο κρασί
- 1 ποτήρι κρασί μοσχάτο
- 2 στικ κανέλα
- Λίγο γλυκάνισο
- 100 γρ. τζίντζερ εάν έχετε
- 2 κουταλάκια δεντρολίβανο
- 250 γρ. μέλι
- 50 γρ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι ή παλαιωμένο τσίπουρο (ότι έχετε)
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κονιάκ σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κονιάκ. Σερβίρουμε.
Eggnog: Το απόλυτα γιορτινό
Υλικά:
- 500 ml πλήρες φρέσκο γάλα
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 2 ξύλα κανέλας
- 1/2 κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 3 κρόκους και 3 ασπράδια αυγών
- 80 γρ. ζάχαρη
- 120 ml Bourbon ή κονιάκ
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τις βανίλιες, τα ξύλα κανέλας και το μοσχοκάρυδο και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν βράσει το κατεβάζουμε. Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και μετά από λίγο ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του γάλακτος στο μπολ. Τέλος, προσθέτουμε το αλκοόλ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στο Eggnog, ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κονιάκ σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κονιάκ. Σερβίρουμε.
Πιθανόν να απορείτε σε ποιο σημείο της φιέστας (του τραπεζιού εννοώ) θα παρουσιάσουμε τα cocktails. Ξεκινώντας από την αρχή, μπορούμε σαν aperitif να εμφανίσουμε τη Mimosa. Με το κυρίως φαγητό, εάν δεν θεωρούμε ιεροσυλία να συνοδεύσουμε το αρνάκι ή τη γαλοπούλα με μια sangria ή ένα ζεστό κρασί, μπορούμε να το κάνουμε. Και τα δύο βέβαια μπορούμε να τα βάλουμε δίπλα στα φρούτα ή σε ένα επιδόρπιο αποφεύγοντας αυτά με τη μαύρη σοκολάτα. Τέλος, το Espresso Martini και το Manhattan, θα τα απολαύσουμε μετά το φαγητό με ή χωρίς τσιγάρο ή πούρο. Όσο για το Eggnog, έχει τη θέση ενός boozy γλυκού!
Καλές Γιορτές!