Ο Γρηγόρης Φιλιππάτος μας παρουσιάζει τα γευστικά highlights από τις γαστρονομικές εξορμήσεις του στη φθινοπωρινή Αθήνα. Ένα ιδιότυπο best of των πιάτων που ξεχώρισε, μαζί μ’ ένα διαφορετικό croissant.
Επιστροφή στο Φθινόπωρο λοιπόν, επιστροφή στην Αθήνα όπου οι μαγειρικές αποκαλύψεις δε σταματούν ποτέ. Καινούρια πιάτα υψηλής γευστικής απόδοσης έρχονται να προστεθούν σε αυτό το προσωπικό ποτ-πουρί, στα γευστικά highlights για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και πλάι σε αυτά και ένα croissant σκέτος πειρασμός. Φυσικά και οι επισκέψεις δεν εξαντλούνται ποτέ, καθώς οι επιλογές μικρών και μεγαλύτερων χώρων, μέσα από ένα ευρύ γαστρονομικό φάσμα μοιάζουν ατελείωτες. Εκεί έξω, ανάμεσα στον διαρκώς αυξανόμενο εστιατορικό πλούτο της πρωτεύουσας, σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη εξαιρετικά πιάτα που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Ας ξεκινήσουμε αυτήν τη γευστική περιήγηση λοιπόν, με τυχαία σειρά.
Aleria Restaurant | Ravioletti: Διαύγεια και κομψότητα
Στον υπέροχο μυστικό κήπο του νεοκλασικού αρχοντικού στο Μεταξουργείο που στεγάζει το Aleria, ο σεφ Γκίκας Ξενάκης χτίζει την μαγειρική του ταυτότητα εδώ και χρόνια, υπηρετώντας την ελληνική κουζίνα με σύγχρονους όρους. Τα μικρά ραβιόλια γεμισμένα με κάστανα και κανθαρέλες, περιτριγυρισμένα από ένα ζωντανό κονσομέ μανιταριών με τρούφα, είναι μια χαρακτηριστική στιγμή γεμάτη καρπούς της ελληνικής γης, αντιπροσωπευτική του μαγειρικού του στυλ. Γεύση καθαρή, κρυστάλλινη, γήινη. Εξαιρετική απόδοση μίας σύνθεσης γεμάτη απλότητα.
Διευθ: Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Αθήνα (Μεταξουργείο) / Τηλ: 210 5222633 / Ωράριο: καθημ. 19:00-00:30, Κυρ. κλειστά
Gallina Athens | Ορτύκι Ψητό: Η Elegant βρωμιά
Στο Gallina στο Κουκάκι, ορτύκι ψημένο σε σχάρα rotisserie (γαλλιστί Caille Roti), αρωματίζεται με δεντρολίβανο και καπνίζεται στο πυρίμαχο σκεύος (casserole), πριν σερβιριστεί μαζί με μία εξαιρετικής συμπύκνωσης σάλτσα από το ίδιο το ορτύκι και ένα αφράτο brioche. Ο βραβευμένος chef Παύλος Κυριάκης φρόντισε να δημιουργήσει μια elegant βρωμιά, καθώς τα χέρια εδώ λειτουργούν ευεργετικά βουτώντας το milky brioche στην καραμελένια σάλτσα από το κυνήγι.
Διευθ: Mάρκου Μπότσαρη 49, Αθήνα (Κουκάκι) / Τηλ: 210 9237425 / Ωράριο: καθημ. 18:00-01:00, Τρ. κλειστά
Le Pavillon | H Πάπια: Γαλλική Φινέτσα
Σίγουρα υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για πείσετε τους εαυτούς σας να περάσουν την πόρτα του Le Pavillon στο Χαλάνδρι. Ένας από αυτούς, είναι σίγουρα και η Πάπια του. Άψογα ψημένη, δε νομίζω να χωρά κάτι λιγότερο στην περιγραφή, καραμελωμένη με Μαυροδάφνη από την Πάτρα, κόκκους κακάο και μια φουρνιστή σελινόριζα σκέτη γλύκα να τη συνοδεύει. (Δοκιμάζοντάς την, αναπόλησα το εκπληκτικό φινόκιο με μπαχαρικά και γλυκό κρασί στον φούρνο, του εστιατορίου Μαυρίκος στη Ρόδο). Όσο για τη σάλτσα της πάπιας, δε χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, όταν πίσω από το πιάτο βρίσκεται ο διακεκριμένος Γάλλος σεφ Jean Charles Metayer.
Διευθ: Περικλεούς 31, Χαλάνδρι / Τηλ: 210 6815774 / Ωράριο: καθημ. 19:00-00:00, Δευτ. κλειστά
Balcony Athens | Χτένι πλακί: Φουρνιστή νοστιμιά
Πόσο έξυπνη ιδέα, και πόσο σπάνια στις ημέρες μας. Ένα χτένι πλακί. Ένα χτένι φουρνιστό, με μια ισορροπημένα ντοματένια και γλυκιά σάλτσα από τα κρεμμύδια και την προσθήκη γλυκιάς πάπρικάς να καρυκεὐει όμορφα το πιάτο. Γύρω από την σάλτσα υπήρχαν τσιγαρέλια, ενώ μια μαγιονέζα μυρωδικών έδινε την απαραίτητη δροσιά και το κράκερ ταπιόκας έντυνε τη σύνθεση με την τραγανή του υφή. Μια σπουδαία στιγμή από τον νεαρό σεφ Γιώργο Μπακόπουλο στο εστιατόριο Balcony στο Κουκάκι.
Διευθ: Βεΐκου 1, Αθήνα (Κουκάκι) / Τηλ: 211 4118437 / Ωράριο: καθημ. 16:30-00:00
Patio | Το Αρνί: Απλότητα και υψηλή τεχνική με ελληνικό φόντο
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη με επικεφαλής τον σεφ Παναγιώτη Γιακαλή, λειτουργεί από Μάιο έως Οκτώβριο και μόλις πριν λίγες εβδομάδες βραβεύθηκε με ένα αστέρι Michelin. Οι φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που εφαρμόζει -το σύνολο των λαχανικών και γαλακτοκομικών προέρχονται από την ιδιόκτητη οργανική φάρμα του ξενοδοχείου-, του χάρισε επιπλέον και ένα Πράσινο Αστέρι Michelin. Μπορεί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το εστιατόριο να έχει κλειστές τις πόρτες του έως τον επόμενο Μάιο, δεν μπορώ όμως να μη αναφερθώ στο Αρνί. Ένα από τα κυρίως στάδια στο tasting menu που είχα την χαρά να δοκιμάσω, λίγες ημέρες πριν πέσει ή φετινή του αυλαία.
Ένα πιάτο επιτομή στην λιτότητα. Ένα κομμάτι από το κιλότο του αρνιού, ψημένο saignant/rare, που το συντρόφευε λευκή μελιτζάνα από την φάρμα, με τζίντζερ, κρέμα από πράσινες ελιές, σάλτσα από τους χυμούς του αρνιού και ένα μπουκέτο φρέσκων μυρωδικών. Ένα πιάτο που με γοήτευσε με τη λεπτή μαγειρική του παρέμβαση. Διευθ: Τhe Margi Hotel, Λητούς 11, Βουλιαγμένη / Τηλ: 210 8929160
Feelings | Croissant με μπέικον και Maple syrup: Η πρωινή αμαρτία
Για το τέλος κράτησα μια πρωινή λιχουδιά μακριά από εστιατορικές φόρμες. Ένα delicacy που προσωπικά απολαμβάνω χωρίς αναστολές, όσο συχνότερα μπορώ. Εξάλλου, θα το βρείτε μόνο πρωί μιας και εξαντλείτε ασύλληπτα γρήγορα. Γύρω στις 9 το πρωί λοιπόν, στο Παγκράτι, στο μικροσκοπικό pastry lab Feelings, ο Αλέξανδρος Κόνιαρης μεταξύ λοιπών new age δημιουργιών, μας προσφέρει και ένα προϊόν με γαλλο-αμερικάνικες καταβολές.
Ένα croissant στην λογική ενός pain au raisins. Μόνο που το γεμίζει με μπέικον και το περιχύνει με άφθονη ποσότητα από σιρόπι σφενδάμου. Το αποτέλεσμα αγγίζει τα όρια του εκμαυλισμού. Ξεροψημένο μπέικον, βουτυράτη τραγανή ζύμη και μπόλικο σιρόπι, δημιουργούν μια σύνθεση που ακόμη δεν έχω βρει το ταίρι της.
Διευθ: Πύρρωνος 23, Αθήνα (Παγκράτι) / Τηλ: 210 7564760 / Ωράριο: καθημ. 09:00- 21:00, Σαβ-Κυρ. 09:30-20:00, Δευτ. κλειστά