Με το Seeds, ο Δήμος Σαμουράκης κερδίζει επάξια μια θέση στην νέα ελπιδοφόρα γενιά των ταλαντούχων chef.
Παραφράζοντας το γνωστό «Ο τοίχος είχε τη δική του ιστορία» θα πω ότι το Seeds σαν χώρος είναι ένα μέρος με σοβαρή γαστρονομική παρακαταθήκη. Εδώ πρωτογνωρίσαμε το CTC του βραβευμένου Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Εδώ δημιουργείται ξανά ένα σημείο αναφοράς στον εστιατορικό χάρτη της Αθήνας, μιας και ο πολλά υποσχόμενος νεαρός σεφ Δήμος Σαμουράκης, σε συνεργασία με τον φίλο και συνεργάτη του Αλέξανδρο Μπελλώνια, αποφάσισαν ότι εδώ υπάρχει το γόνιμο έδαφος για να φυτέψουν τους «σπόρους» του νέου τους εγχειρήματος.
Το Seeds, όπως βάφτισαν το εστιατόριό τους στη Καισαριανή, κάνει ευθεία αναφορά στους σπόρους που συμβολίζουν τη γέννηση και την άνθιση ενός νέου μοναδικού οράματος. Ταυτόχρονα, κάνει και ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με τα αρχικά του ονόματος του σεφ (Dimos Samourakis) προς τον οποίο μας υποδεικνύει να στρέψουμε το βλέμμα μας (See), αφού το εστιατόριο αυτό μετουσιώνει την δική του μαγειρική οπτική.
Ο χώρος χαρακτηρίζεται από υποδειγματική απλότητα και φινέτσα μ’ έναν clean, σκανδιναβικού τύπου μινιμαλισμό που σε συνδυασμό με τα γήινα χρώματα και τον ήπιο θερμό φωτισμό -που έρχεται σε αντίθεση με τον λευκό φωτισμό της κουζίνας-, δημιουργούν μια χαλαρωτικά φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η ανοιχτή walk-in κουζίνα, είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη που επιτρέπει μια συνεχή οπτική επαφή και μια ροή επικοινωνίας μεταξύ κουζίνας και σάλας σε μια διαδραστική λογική, με τους μάγειρες να βγαίνουν και να σερβίρουν οι ίδιοι, παρουσιάζοντας τα πιάτα και προσθέτοντας τις σάλτσες. Το Seeds προτείνει ένα μοναδικό μενού γευσιγνωσίας (€95), το οποίο δεν είναι σταθερό και αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα και τις πρώτες ύλες που έχει διαθέσιμες.
Όλα σχεδόν τα στάδια του Autumn Season menu που δοκιμάσαμε, χαρακτηρίζονταν από γεύσεις οικείες και διακριτές με μια λεπτοδουλεμένη ευγένεια και φινέτσα που άφηνε τον ουρανίσκο μας διακριτικά ευτυχισμένο. Δεν μπορώ να μη σταθώ στον πουρέ ψητής κολοκύθας με μαρμελάδα μπέικον που έρχεται «καμουφλαρισμένος» μέσα σε επάλληλες στρώσεις ψητών κολοκυθόσπορων, κάνοντας το όλον να μοιάζει λίγο με κουκουνάρι… Σερβίρεται με μια ιντριγκαδόρικη σάλτσα με μελάσα, βαλσάμικο και τρούφα και θα τολμήσω να πω ότι κατατάσσεται επάξια στα πιο ευφυή και ευρηματικά πιάτα που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό, με τις διαφορετικές υφές και γεύσεις του να κοντράρονται και να αλληλοσυμπληρώνονται μοναδικά σε ένα πιάτο υψηλής αρμονίας.
Σε ανάλογο επίπεδο στέκεται και η καραβίδα με ένα υποδειγματικό ψήσιμο που δημιουργεί εξωτερικά μία τραγανή κρούστα, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύει στην τρυφερή της σάρκα το διακριτικό άρωμα της σχάρας. Σερβίρεται με καψαλισμένο μαρούλι (baby gem) και ζελέ εσπεριδοειδών, καλυμμένα από ένα λεπτό αφρό beurre blanc με κρασί Vin jaune από την περιοχή του Ζιρά (Jura) στην ανατολική Γαλλία και λίγη σκόνη από τσάι μάτσα που της πάει εξαιρετικά.
Στο τραπέζι ήρθαν και άλλα ενδιαφέροντα πιάτα όπως ο ημίπαστος μπακαλιάρος με καπνιστή σάλτσα βουτύρου και το ξεκοκαλισμένο αρνί που συνοδεύεται από ένα καρότο που ξαναγεμίζεται με τον πουρέ του. Η συνολική εντύπωση που τουλάχιστον εγώ αποκόμισα, είναι ότι ο Δήμος Σαμουράκης με το Seeds δίνει ένα σαφές δείγμα των ικανοτήτων του, που του δίνουν το δικαίωμα να θεωρείται «πολλά υποσχόμενος». Το μενού υποστηρίζεται από μια λίστα ποτών, μικρή μεν αλλά σφιχτή και ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν 5 επιλογές σε αφρώδη, ενώ τα κόκκινα υπερτερούν ελαφρώς των λευκών (21 επιλογές έναντι 17) με τις περισσότερες επιλογές να κυμαίνονται μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ευχάριστη έκπληξη η ύπαρξη 3 cocktail στη λογική του aperitivo!
Στα σημαντικά συν του Seeds, προστίθεται και το ανάλογου επιπέδου σέρβις, το οποίο χαρακτηρίζεται και από τη συμμετοχή της brigade της κουζίνας σε αυτό. Αν με ρωτούσατε τη γνώμη μου, θα σας έλεγα να το δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία και μετά αποφασίζετε αν έχει θέση στην ατζέντα σας. Στη δική μου πάντως έχει.
Seeds
Σύγχρονη Κουζίνα
Διεύθ: Ουμπλιανής 14& Διοχάρους 27, Καισαριανή, 161 21
Τηλ: 210 7235116
Ώρες λειτ: καθημ. 19:00-23:00, Κυρ-Δευτ κλειστά
Τιμή: 95€ (χωρίς το κρασί)