Αυτό το φθινόπωρο, πέντε ηχηρές γαστρονομικές αφίξεις ξεχωρίζουν και εμπλουτίζουν με πολύ ενδιαφέρον τη γαστρονομική σκηνή της πόλης.
Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι πάντα οι δυο εποχές του χρόνου που προετοιμάζουν τις αντίστοιχες επερχόμενες γευστικές σαιζόν. Και αυτό το φθινόπωρο λοιπόν, η πρωτεύουσα εντυπωσιάζει με το εύρος των νέων εστιατορίων που είτε ετοιμάζονται να κάνουν πρεμιέρα, είτε έχουν ανοίξει τις πόρτες τους εδώ και λίγες ημέρες εμπλουτίζοντας με την παρουσία τους την εστιατορική σκηνή της Αθήνας. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε από αυτές τις γαστρονομικές αφίξεις. Τις πιο ηχηρές. Τις πιο εντυπωσιακές. Εκείνες που φιλοδοξούν να αφήσουν το δικό τους μαγειρικό στίγμα, υποσχόμενες δυνατές γευστικές συγκινήσεις. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά.
Makris Athens
Μια από τις πολυαναμενόμενες αφίξεις για την υψηλή γαστρονομία της πόλης. Το εστιατόριο Makris Athens είναι η πρώτη αμιγώς εστιατορική απόπειρα του ξενοδοχειακού ομίλου Domes Resorts. Πρωτοεμφανίστηκε το 2018, εντός των τειχών του ξενοδοχείου Domes Miramare στην Κέρκυρα και στην Αθήνα άνοιξε τις πόρτες του και επίσημα στις 23 Σεπτέμβριου.
Σ’ ένα γοητευτικό νεοκλασικό κτίριο στο Μοναστηράκι (εκεί που παλαιότερα υπήρχε το εστιατόριο Επτά), ο σεφ Πέτρος Δήμας τοποθετεί τον πήχη ψηλά ευθύς εξαρχής. Τα δυο μενού γευσιγνωσίας 8 και 13 σταδίων, εκφράζουν μια ελληνική κουζίνα δοσμένη με σύγχρονο και εκφραστικό τρόπο. Η γαστρονομική εμπειρία, θα συμπληρώνεται από μια μεγάλη λίστα κρασιών υπό την επιμέλεια του Στάθη Τσώκου.
Διευθ: Άστιγγος 10 & Ερμού, Αθήνα (Μοναστηράκι) / Τηλ: 216 0047777/ Ωράριο: καθημ. 18:30-01:00, Κυρ-Δευτ. κλειστά
Gallina
Στις 3 του Οκτώβρη ανοίγει τις πόρτες του στην οδό Μαυρομιχάλη στο Κουκάκι, ένα νέο και πολλά υποσχόμενο εστιατορικό project με ηχηρές υπογραφές. Το όλο εγχείρημα ανήκει στον επιχειρηματία και φιλότεχνο, Φίλιππο Τσαγκρίδη-Παναγόπουλο. Η σύγχρονη τέχνη θα παίζει σημαίνοντα ρόλο εδώ, καθώς τον χώρο θα κοσμούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ ένα πάτωμα από μωσαϊκό φτιαγμένο στο χέρι, έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του στα social. Η πολύ δυνατή τριπλέτα της κουζίνας με επικεφαλής τους Παύλο Κυριάκη (ένα αστέρι Michelin για το Zillers), Χρήστο Χίττο (Albergos) και Caecilia Sophia Stamatis (από το δανέζικο Kadeau), θα παρουσιάσει μέσω ενός a la carte menu, έναν ευφάνταστο συνδυασμό της ελληνικής εστιατορικής τέχνης με την παρισινή μπιστρονομία, μπολιασμένης με σκανδιναβικές επιρροές και αποχρώσεις.
Στο εστιατόριο, το μεσογειακό ταπεραμέντο θα συναντά τα ασιατικά στυλ μαγειρέματος, όπως η ιαπωνική ρομπάτα όπου θα ψήνονται τα πουλερικά. Μεγάλη βαρύτητα έχει πέσει στον τομέα του κρασιού, όπου σπάνιες ετικέτες και αποκλειστικές εισαγωγές θα εμπλουτίζουν την λίστα του εστιατορίου, με τα κρασιά φυσικής οινοποίησης να καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι στην οινική πραγματικότητα του Gallina. Ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος και ταλαντούχος bartender, Δημήτρης Καϊταλίδης, επιμελείται μιας αντισυμβατικής cocktail list με sustainable χαρακτήρα.
Διευθ: Μάρκου Μπότσαρη 49, Αθήνα (Κουκάκι) / Τηλ: 210 9237425 / Ωράριο: καθημ. 18:00-01:00, Τρ.κλειστά
Ex Machina
Στην οδό Εμπεδοκλέους στο Παγκράτι, λίγα βήματα μακριά από την πλατεία Βαρνάβα, ένα όμορφο γωνιακό μαγαζί με τεράστιες τζαμαρίες και όμορφη πλατεία, θα γίνει εντός ολίγων ημερών το καινούριο σπίτι του ταλαντούχου Ανταμ Κοντοβά. Στο Ex Machina, την πρώτη και πολυαναμενόμενη εστιατορική του απόπειρα, στο προσκήνιο θα βρίσκεται η ελληνική κουζίνα, μέσα από το ιδιοσυγκρασιακό πρίσμα του ίδιου του σεφ και τις fusion αναφορές που τον χαρακτηρίζουν.
Το όλο σκηνικό θα είναι χαλαρό και ανεπιτήδευτο, με το φαγητό κύριο πρωταγωνιστή και άξιο συμπρωταγωνιστή το κρασί, όπου και εδώ έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. Τα προϊόντα θα προέρχονται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, ενώ οι συνταγές θα εμπλουτιστούν με διάφορα μπαχαρικά από τα συχνά ταξίδια του Άνταμ στην Αίγυπτο και τις αγορές της. Το εστιατόριο θα σερβίρει μόνο a la carte, ενώ το ψάρι και τα εποχικά λαχανικά θα έχουν την τιμητική τους.
Διευθ: Εμπεδοκλέους 34, Αθήνα (Παγκράτι) / Τηλ: 210 7560362 / Ωράριο: αναμένεται
Ortsag
Το καινούριο γαστρονομικό εγχείρημα του βραβευμένου με αστέρι Michelin Αλέξανδρου Τσιοτίνη, θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το CTC και θα κάνει πρεμιέρα λίγο αργότερα, στα τέλη του Οκτώβρη. Στην ουσία θα είναι ένα καινούριο street food project που θα ανοίγει στις 6 το απόγευμα και θα σερβίρει τέσσερα διαφορετικά burgers, όλα φυσικά με την υπογραφή του σεφ. Με ψάρι, pulled pork, smashed και ένα λαχανικών τα burgers θα συνοδεύονται πάντα από τις εκπλήξεις και τους ετερόκλητους συνδυασμούς υλικών που χαρακτηρίζουν τον Αλέξανδρο. (Σημειώστε τους αλμυρούς λουκουμάδες έκπληξη)
Στο Ortsag (gastro ανάποδα), θα μπορείτε να απολαύσετε και χειροποίητο παγωτό μηχανής, ενώ στα σκαριά είναι και ένα μεσημεριανό μενού με τα leftovers από τα μενού του CTC. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι από την σούπα καλαμποκιού θα γίνεται τηγανητό με μια μαγιονέζα αστακού με τρούφα, ενώ τα καλαμάρια θα δημιουργούν ευφάνταστα fish & chips, και οι εκπλήξεις συνεχίζονται..
Gorlomi
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές αφίξεις της πόλης. Το Gorlomi,εμπνευσμένο από τον ήρωα των Inglourious Basterds του Quentin Tarantino, Enzo Gorlami, το εστιατόριο του Χάρη Σπύρου (Zurbaran–Alemagu Mykonos) στο Κολωνάκι, θα φέρει άρωμα Ιταλίας μαζί με σπουδαίες μαγειρικές παρουσίες.
Ο βραβευμένος με 1 αστέρι Michelin σεφ του Pelagos, Luca Piscazzi, υπογράφει το μενού, θέτοντας εξαιρετικές βάσεις για μια fine dining ιταλική παρουσία στην καρδία της Αθήνας με έμφαση στο ψάρι. Στο Gorlomi βέβαια, δε θα λείπουν σπουδαία κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα. Το εστιατόριο θα ανοίξει τις πόρτες του στις 5 Οκτωβρίου, στην συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Καρνεάδου, εκεί που πριν χρόνια υπήρχε το Messiah.
Διευθ: Πλουτάρχου 9 & Καρνεάδου, Αθήνα (Κολωνάκι) / Τηλ: 210 7251855 / Ωράριο: αναμένεται