Το ότι λατρεύουμε την πίτσα σα λαός είναι γνωστό. Το ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε top quality ναπολιτάνικες επιλογές, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Πολλοί απο εμάς όμως, μεγαλώσαμε με έναν άλλο τύπο πίτσας, που δεν μπαίνει στα πρότυπα και τις νόρμες της ιταλικής. Μία πίτσα που η μυρωδιά της, η όψη της και η γεύση της, μας γεννούν υπέροχες αναμνήσεις. Αρκετές αυτού του τύπου οι πιτσαρίες έκλεισαν, μερικές όμως άντεξαν στον χρόνο και αξίζει να τις επισκεφτούμε.
Portofino
Το Portofino είναι το μαγαζί που έμαθε στους Αθηναίους τι σημαίνει πίτσα. Η ιστορία του τεράστια. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής το 1970, από έναν Έλληνα μετανάστη από τον Κάναδα. Η επιτυχία ήταν άμεση, αφού οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δοκίμαζαν για πρώτη φορά μανιτάρια, πιπεριές, πεπερόνι και άλλα αλλαντικά πάνω σε ζύμη. Λίγα χρόνια αργότερα, το Portofino έφτασε να έχει 15 υποκαταστήματα στην Αττική και τρία στην επαρχία. Αρκετοί από όσους δούλεψαν σε αυτά, κέρδισαν σε τεχνογνωσία και άνοιξαν τις δικές του πιτσαρίες και έτσι τα υποκαταστήματα άρχισαν να μειώνονται. Τέτοια ήταν και η πορεία του Τρύφωνα Πατρινού, ο οποίος εργαζόταν στην Αγία Παρασκευή και κατάφερε να αγοράσει το κατάστημα του Χαλανδρίου, το μοναδικό που κατάφερε να επιζήσει μέχρι σήμερα και να προσφέρει τις σπεσιαλιτέ του, όπως η πίτσα Peperoni Classic.
Φωτογραφία Portofino Facebook
PORTOFINO
Διεύθυνση: Γρ. Γυφτοπούλου 23, Χαλάνδρι, 152 33
Τηλ: 210 6823448
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-23:45
Pizza Migliore Νο2
Όπως είπαμε, το Portofino αποτέλεσε σχολείο για πολλές από τις πιτσαρίες που άνοιξαν στην πορεία. Ο Κωνσταντίνος Στάθης, εργαζόταν πλάι σε έναν ιταλό μάγειρα το 70’ και η γυναίκα του, στο Portofino της Αγίας Παρασκευής. Έτσι και το 1976, άνοιξαν την Pizza Migliore Νο 2. Ο ιδιοκτήτης έμαθε τα κόλπα από τον ιταλό σεφ, αλλά με την εμπειρία που απέκτησε στη συνέχεια, δημιούργησε μια μοναδική και γεμάτη πίτσα, με λεπτή ζύμη. Εδώ θα βρείτε πίτσες με πολλά αλλαντικά αλλά και τη best seller με κιμά, η οποία είναι το σήμα κατατεθέν τους.
Φωτογραφία Pizza Migliore No2 Facebook
PIZZA MIGLIORE Νο2
Διεύθυνση: Αγίας Βαρβάρας 105, Παλαιό Φάληρο, 175 63
Τηλ: 210 9835202
Ώρες λειτ: καθημ. 12:30-23:30, Σαβ-Κυρ. 12:00-23:45
Pizza Park
Αν και όλα ξεκίνησαν από την Αγία Παρασκευή και την ευρύτερη περιοχή, η πίτσα στην Νέα Ερυθραία έφτασε το 1979 από την Pizza Park, που αντέχει μέχρι και σήμερα. Η παρασκευή της μοναδική. Στο στυλ θυμίζει την canadian pizza, αλλά με λιγότερη σάλτσα και τυρί, συνεχίζει όμως να φτιάχνεται σε ταψάκι, με το οποίο και ψήνεται στον φούρνο. Αυτό άλλωστε είναι που δίνει το αποτέλεσμα με τις τραγανές άκρες και την υπέροχη βάση. Για να καταλάβετε πόσο νόστιμη είναι η ζύμη, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε την κλασική Ρόγιαλ ή τη Μαργαρίτα.
Φωτογραφία Pizza Park Facebook
PIZZA PARK
Διεύθυνση: Ηρ. Πολυτεχνείου 24, Νέα Ερυθραία, 146 71
Τηλ: 21 08001193
Ώρες λειτ: καθημ. 18:00-24:00
Normandia Pizza
Φρέσκο ζυμάρι που φτιάχνεται κάθε πρωί στο υπόγειο παρασκευαστήριο, μπαίνει στο μαύρο ταψάκι και απλώνεται στις άκρες του. Έπειτα, ένα ένα μπαίνουν προσεκτικά τα υλικά πάνω στη ζύμη. Από πάνω μπόλικο τυρί, το οποίο επίτηδες ξεχειλίζει από τις άκρες για έναν συγκεκριμένο λόγο: το τραγανό αποτέλεσμα. Αυτή τη διαδικασία ακολουθούν στο Normandia Pizza από το 1977 και μέχρι σήμερα είναι μια από τις πιο διάσημες πιτσαρίες σε όλο το λεκανοπέδιο. Ειδικά αυτή η Special με σάλτσα ντομάτας, τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, πράσινη πιπεριά και φρέσκα μανιτάρια, είναι ίσως η πίτσα που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλη τις προτιμήσεις των Αθηναίων.
Φωτογραφία Normandia Pizza Facebook
NORMANDIA PIZZA
Διεύθυνση: Γρηγορίου Αυξεντίου 49, Ζωγράφου, 157 71
Τηλ: 210 7716234
Ώρες λειτ: καθημ. 18:30-24:30
Willy’s
Μπορεί το πρώτο εστιατόριο να άνοιξε το 1973 στην Βούλα και το δεύτερο το 1987 στην Καλλιθέα, αλλά τελικά άντεξε μόνο το δεύτερο και προσφέρει μέχρι και σήμερα εξαιρετική πίτσα. Μια canadian style, που όμως κατάφερε να ξεχωρίσει από τις άλλες αυτού του στυλ. Ο λόγος είναι ότι εκτός από τα κλασσικά υλικά που έμπαιναν πάνω στη ζύμη σε αφθονία, στο Willy’s έβρισκες και επιλογές που δεν υπήρχαν αλλού.
Φωτογραφία Willy’s Facebook
WILLY’S
Διεύθυνση: Δημοσθένους 54, Καλλιθέα, 176 72
Τηλ: 210 9587891
Ώρες λειτ: καθημ. 19:00-24:00, Κυρ-Δευτ. κλειστά
Moulin Rouge
Περίεργο όνομα για πιτσαρία, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, ειδικά όταν πρόκειται για μια από τις πρώτες πιτσαρίες της Αττικής και σίγουρα την πρώτη στην Νέα Ιωνία. Άνοιξε το 1972 από τον Αντώνη και σήμερα το τρέχει η τρίτη γενιά της οικογένειας. Και εδώ το στυλ είναι αυτό της ελληνοκαναδέζικης εκδοχής που περιγράψαμε και παραπάνω, με την απλή αλλά γεμάτη σε γεύση Μαργαρίτα να ξεχωρίζει. Αν επισκεφτείτε όμως το Moulin Rouge, επιβάλλεται να δοκιμάσετε την γλυκιά Donkey με σοκολάτα και μπανάνα, μια από τις πρώτες γλυκές πίτσες της Αθήνας.
Φωτογραφία Moulin Rouge Facebook
MOULIN ROUGE
Διεύθυνση: Αιμιλιανού Γρεβενών 42, Νέα Ιωνία, 142 32
Τηλ: 210 2798963
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-24:00
Mamma’s
Αν κάποιος έχει μεγαλώσει στα Πατήσια, ξέρει ότι μια είναι η πιτσαρία και δεν είναι άλλη από την Mamma’s. Από το 1990 κάνει μόνο delivery και είναι από τις πρώτες που τόλμησαν να βάλουν ανανά στην πίτσα. Για τους πιο κλασικούς τύπους, η επιλογή είναι η Special Mama’s με ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, μανιτάρια και πιπεριά.
MAMMA’S
Διεύθυνση: Φυλής 197, Κάτω Πατήσια, 112 52
Τηλ: 21 0861 9516
Ώρες λειτ: καθημ. 11:30-24:30
Μανιτάρι
Η ρετρό πιτσαρία των νοτίων προαστίων ακούει στο όνομα Μανιτάρι και βρίσκεται στην Άνω Γλυφάδα από το 1981. Σε έναν μοναδικό και όμορφο χώρο, σερβίρεται μια πίτσα κλασικά ελληνική όπως συνηθίζουμε να λέμε, με διάφορες επιλογές και υλικά και έξτρα τραγανή κρούστα. Must είναι η Απ’ όλα, με mix τυριών (gouda & edam), ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, μανιτάρια και πράσινη πιπεριά. Τώρα που ο καιρός άνοιξε, ο κήπος της είναι το ιδανικότερο spot για να απολαύσεις την πίτσα σου.
Φωτογραφία Μανιτάρι Facebook
ΜΑΝΙΤΑΡΙ
Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Αθανάτου 10, Άνω Γλυφάδα, 165 61
Τηλ: 210 9615704
Ώρες λειτ: Δευτ-Παρ. 17:00-24:00, Σαβ-Κυρ. 12:00-24:30
Τοξότης
Από το 1978, ο Κορυδαλλός ξέρει που θα φάει υπέροχη πίτσα. Φυσικά στον Τοξότη, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Όπως όλες οι πίτσες της δεκαετίας του ’70 είναι canadian style, ψημένη σε ταψάκι, με ξεροψημένες άκρες και αφράτη ζύμη. Highlight, το μαστιχωτό τυρί το οποίο σε κάθε κομμάτι που κόβεις δημιουργεί ένα μοναδικό task: να κρατήσεις όσο περισσότερο γίνεται πάνω στο κομμάτι σου. Δοκιμάστε την ομώνυμη Τοξότης με ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια και πιπεριά.
Φωτογραφία Τοξότης Facebook
ΤΟΞΟΤΗΣ
Διεύθυνση: Αβέρωφ 62, πλατεία Αγ. Γεωργίου, Κορυδαλλός, 181 20
Τηλ: 210 4958546
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-02:00
Zeas Pizza
Από το 1973 η Νέα Σμύρνη τρώει πεντανόστιμη πίτσα σε έναν υπέροχο χώρο. Στο Zeas, η πίτσα είναι καναδέζικη, αφράτη και νοσταλγική. Εκτός από τις κλασικές επιλογές, αξίζει να δοκιμάσετε και τη Φρανκφούρτης, με μπέικον, λουκάνικο, ντομάτα και αυγό.
Φωτογραφία Zeas Pizza Facebook
ZEAS PIZZA
Διεύθυνση: Βιζυηνού 2-4, Νέα Σμύρνη, 171 21
Τηλ: 210 9333335
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-24:00
Loucoulos Pizza
Όταν γύρισε από την Αμερική ο Αθανάσιος Μπολάνης είχε έναν σκοπό. Να φέρει στην Αθήνα την τέχνη της πίτσας που είχε μάθει στα χρόνια της μετανάστευσης. Έτσι, άνοιξε την πιτσαρία Loucoulos το 1974, μια από τις πρώτες τη δεκαετία του 70. Τούτο το μαγαζί εκτός από πίτσα (φοβερή αυτή με σουτζούκι) έμαθε στην Αθήνα και την καρμπονάρα.
Φωτογραφία Loucoulos Facebook
LOUCOULOS PIZZA
Διεύθυνση: Π. Σταύρου 13, Ψυχικό, 115 24
Τηλ: 210 6929540
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-01:00